Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Prawo i marketing w pasiece

Co się stanie jak kogoś pszczoła użądli? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 5730

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

blondynekkrk

2014-01-28 06:25:54

Jakie mogą być tego konsekwencje?

michal1972

2014-01-28 11:09:47

Zacznijmy od tego, że najpierw ktoś musiałby Ci udowodnić, że użądliła go akurat Twoja pszczoła... A po czym pozna? Podpisujesz je?

emil

2014-01-29 10:37:03

Jeśli nic się nie stanie oprócz lekkiego bólu i swędzenia miejscowego, to nie będzie żadnych konsekwencji. Gorzej jak ktoś jest uczulony i może nastąpić śmierć. Lepiej ubezpieczyć się od odpowiedzialności cywilnej, żeby później nie ponieść konsekwencji finansowych w razie takiego przypadku. Nie jest to częsta sytuacja, ale...

blondynekkrk

2014-01-30 23:16:42

No nie podpisuje... bo ich nie mam jeszcze :P Pytam czysto hipotetycznie. Ale dajmy na to, że w okolicy tylko ja będę miał ule, a pszczoła nie przeleci pół Polski żeby kogoś "dziabnąć"... Czy dużo takie ubezpieczenie kosztuje?

eryk16

2014-01-31 09:31:54

To wszystko zależy ile masz pni pszczelich. Im więcej tym wyższa cena ale i wyższy rabat.

mlody_pszczelarz

2014-01-31 21:15:19

jak sie robi to przez stowarzyszenie, to grosze wychodzi, w zeszlym roku u nas ze skladek zaplacone zostalo, wiec widac nie obciaza to budzetu mocno

blondynekkrk

2014-02-01 09:22:44

Pod warunkiem, że pszczelarz należy do stowarzyszenia lub innej organizacji pszczelarskiej? Bo jakby sam takie ubezpieczenie chciał zakupić to by wychodziło dużo drożej?

Lukasz_Baniak

2014-02-03 11:02:30

Jak ktoś umrze to może być draka ale tak to nie powinno się nic złego stać. Tak jak to michal napisał, kto Ci udowodni młody, że to Twoja pszczoła? Musiałby ten ktoś mieć super prawnika ale pewnie na takiego go nie będzie stać. A ubezpieczenie? Prędzej na wypadek kradzieży niźli od żądlenia.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Pierniczki na miodzie

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym