Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Prawo i marketing w pasiece

Własnoręcznie złożona laweta do przewozu uli Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 5560

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

blondynekkrk

2014-01-09 17:58:53

Mam smykałkę do robienia czegoś z niczego i tak sobie pomyślałem, że może by zbudować własnoręcznie wszystko albo prawie wszystko co jest potrzebne do pasieki. Mam akurat kilka miesięcy wolnych bo jestem w trakcie szukania pracy. Powiedzcie mi proszę czy można samemu zbudować taką lawetę (części pozbieram ze szrotów lub pokupuje po sklepach) i czy będzie ją można zarejestrować?

mati

2014-01-10 14:41:59

chyba niemozna tak mozesz zrobic tak ze kupirz stara lawete i ja sobie wyremontujesz z czesci ze szrotow

Lukasz_Baniak

2014-01-11 09:51:33

Na pewno nie uda Ci się tego zarejestrować. Tak to by każdy bardziej techniczny zaczął na własną rękę budować samoloty wojskowe i sprzedawać. Do tego na bank trzeba mieć działalność gospodarczą i spełnić szereg uwarunkowań. Możesz sobie samemu ule zbudować, podkarmiaczki, sprzęt do robienia węzy ale za to nie ma co się brać jak nie będziesz mógł tego wykorzystać. No chyba, że dla własnej satysfakcji.

michal-trabka

2014-01-12 08:57:15

Też mi się wydaje że nic z tego nie będzie. Pomysł dobry bo laweta kosztuje sporo pieniędzy ale nikt tego nie dopuści do ruchu.

blondynekkrk

2014-01-13 09:22:53

Przykro mi to się czyta :/ Czyli na budowie lawety nie zaoszczędzę ale może chociaż na budowie uli czy innych gadżetów już tak:) Dzięki za informację!

emil

2014-01-13 20:57:31

Dokładnie, lepiej już samemu robić ule. Na tym da się oszczędzić i to sporo.

michal1972

2014-12-05 14:38:48

Kolego, myślę że samemu możesz zrobić lawetę i jeździć sobie nim po swoim podwórku. Jak wyjedziesz na drogę to zaraz złapie cię policja i dostaniesz srogi mandat + pewnie twoją lawetę odwiezie inna laweta tyle, że nie do domu a na parking policyjny.

Arkadiusz81

2014-12-21 21:46:44

Nie chcę być tu uważany za mądralę, ale zamierzam wykonać sobie taką lawetę i nie będę jej rejestrował. Taką lawetę w myśl art 2 pkt 36 Ustawy prawo o ruchu drogowym należy traktować jako pojazd specjalny. Trzeba jednak pamiętać, że pojazd ten zgodnie z art 66 pkt 1 - 6 wymienionej ustawy musi spełniać określone wymagania. W takiej sytuacji ubezpieczenie OC w przypadku zdarzenia drogowego z udziałem tej lawety przechodzi z pojazdu, przez który jest ciągnięta. Tak samo jest z innymi urządzeniami ciągniętymi za pojazdem. Mam tu na myśli wszelkiego rodzaju rębaki, grabiarki rolnicze ciągnięte za ciągnikiem rolniczym i inne podobne urządzenia. Pozdrawiam.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kurczak teriyaki z miodem

Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom