Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do artykułów

Wrzos zwyczajny – roślina miododajna Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2239

Przejdź do artykułu Wrzos zwyczajny – roślina miododajna

Zaloguj się aby obserwować temat

Lukasz_Baniak

2014-11-13 15:48:58

No właśnie, zawsze jest pytanie, czy kręcić czy zostawić pszczołom... Generalnie jak jest co kręcić, to ja polecam uruchamiać miodarkę. Taniej wyjdzie podkarmić syropem cukrowym niż zostawić prawie najdroższy miód.

factis

2014-11-15 08:05:31

Wrzosowisk jak fix mało w Polsce. Nie wiem jak za granicą ale u nas nie wygląda to ciekawie. Na szczęście nie mam w pobliżu więc i nie mam co się nad tym zastanawiać, co bym zrobił gdybym miał dostęp. O tyle zdrowszy jestem.

Lagnapis

2014-11-15 18:04:43

Z tego co wiem w moim regionie też mało jest wrzosowisk, a jeśli już są to "Doświadczeni Pszczelarze" je zajmują. Miód Wrzosowy jest rewelacyjny :D

Bikej0909

2014-12-30 08:02:53

"Pożytki wrzosowe są dość wydajne – jedna rodzina pszczela zbierając nektar wrzosowy jest w stanie przynieść do ula około 3-5 kilogramów nektaru miodowego"

3-5kg to dośc wydajnie?? hehe dobre
dosc wydajnie to wg definicji coś koło 20-30kg wydajnie ponad 30kg super gdy koło 40-50kg miodu
wiec 3-5 to malo
ja w w tym roku i w zeszłym to trgedia na wrzosie koło 1-2kg z ula
3 i 4 lata temu to koło 7kg z ula
a gdzie te lata po wojnie co wspominaja ze było koło 20kg miodu wrzosowego, w Angli ponoc jak sie nie weżmie 20-25kg wrzosu to nie ujdzie

blondynekkrk

2014-12-30 17:50:05

@Bikej0909 masz rację. Lekka przesada z tą wydajnością miodową wrzosu.

banan

2016-09-04 08:04:04

zapach miodu wrzosowego - poezja, nie wspomne juz o smaku i jego wlasciwosciach. szkoda tylko, ze tak trudno go pozyskac...

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich