Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do artykułów

Czym jest cicha wymiana matki pszczelej? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2111

Przejdź do artykułu Czym jest cicha wymiana matki pszczelej?

Zaloguj się aby obserwować temat

bzz

2014-04-01 21:45:57

Witam serdecznie,
warto było by jeszcze temat odrobinkę rozwinąć o rasy pszczół skłonnych do cichej wymiany. U siebie w pasiece mam kilka rodzin po "reproduktorce" od państwa Wilde (Krainka Kortówka)które to cechy są bardziej uwidocznione, w ub. roku przy trwającym pożytku Robinii, przed jednym z uli (i przy niesamowitym farcie) zauważyłem matkę z opalitką. Okazało się iż była to Kortówka. Pszczoły w ulu nie wykazywały żadnej reakcji na rojenie się, lecz nastąpiła wymiana na młodszą królową.. Mówiąc skrótowo, pszczoły z tendencją do cichej wymiany są znacznie bardziej pracowite, dodatkowo, nie zachodzi przerwa w czerwieniu .. etc. Pozdrawiam, bzz

emil

2014-04-02 10:31:09

Potwierdzam, też mam Kortówkę i dość często jest tak, że pszczoły próbują wymieniać matki, gdy ta przestaje być dla nich atrakcyjna. To też świadczy o Kortówkach, że są "nastawione" do dobrej jakości matki, a to może mieć realne przełożenie na stan zdrowia rodzin pszczelich.

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Skrzydełka z miodem i chili

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Polska – kraina mlekiem i miodem płynąca?

Linia pszczół car: Alpejka

Prawidłowa lokalizacja pasieki – jak ją wybrać?