Forum pszczelarskie - Komentarze do artykułów
Stefan Siudalski - wywiad z pszczelarzem Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 297Przejdź do artykułu Stefan Siudalski - wywiad z pszczelarzem
Zaloguj się aby obserwować temat
blondynekkrk
2025-01-24 20:14:28
Bardzo ciekawy wywiad i dużo innowacyjnych działań popartych, moim zdaniem, logicznymi argumentami. Super! Czekam na kontynuację wywiadu!
JaninaWeronika
2025-01-24 21:17:49
a ja bym dopytała Pana Siudalskiego jak z problemem roznoszenia bakterii w ulu przez podgrzewanie. Czytałam gdzieś że grzałka na dennicy wprawia powietrze w ruch, sprzyja rozwojowi bakterii i ruch powietrza roznosi je po ulu co osłabia rodziny pszczele... z drugiej strony pszczoły same doskonale radzą sobie z wieloma bakteriami .... ciekawy problem dla mnie :) może ktoś zna odpowiedź
SJS
2025-01-24 22:18:07
> a ja bym dopytała Pana Siudalskiego jak z problemem roznoszenia bakterii w ulu przez podgrzewanie>
Problem z zarzutami przeciwko podgrzewaniu polega na tym, że prawie wszystkie zarzuty są wymyślane czyli nikt nie sprawdził ale zarzutu są.
W tym pytanie jest wiele poziomów niezgodności z rzeczywistością:
1. środowisko ula jest niezwykle dokładnie kontrolowane przez pszczoły w każdym jego zakątku - dotyczy to zarówno temperatury, przepływu powietrza który jest ustalany przez pszczoły a nie grzałki zakątku, pozbywania się CO2 i regulacja wilgotności czyli bez porównania silniejsze są działania pszczół niż ingerencja podgrzewaniem, ul oddycha - w dół opada CO2 1,5 razy cięższe od powietrza i to widzimy i przez 60 % ankietowanych pszczelarzy jest chłodzeniem ule jest tak naprawdę wyprowadzaniem CO2
2. podgrzewanie jest tak dobrane mocą aby wspierać a nie całkowicie wyręczać pszczoły i to jest kolejny argument za tym że my podajemy ale pszczoły uzupełniają i rozprowadzają ciepło a nie grzałka na dennicy,
3. z obserwacji pszczelarzy którzy stosują podgrzewanie moją metodą wynika, że znikają objawy nosemy - zero efektu porzuconego ula, spadki zimowe na poziomie poniżej 1 %,
4. grzałki dobrałem tak aby były płaskie ale na sztorc czyli zajmuja swoja powierzchnią mniej niż 1 % dennicy - jest ważne ponieważ pszczoły to śmieciary i jak ktoś stosuje grzałki płaskie, powierzchniowe [folie] to ma problem ze śmieciami które pszczoły zrzucają na dennice i nie mogą ich wyniesć bo sie przylepiły na gorącej folii,
5. jest i aspekt walki z warrozą - można dręcze zwalczać zarówno późną jesienią jak i wczesną wiosną nawet przy temperaturach ujemnych gdy z liczy się temperatura w ulach,
6. wspomniałem w wywiadzie o zjadaniu larw przez pszczoły gdy nie mogą wygrzać ula np na skutek gwałtownego załamania pogody - podgrzewanie jest tak dobrane aby nawet przy minus 30 st C pszczoły były w stanie utrzymać przy czerwiu 34,5 st C
7. o zdrowotności rodzin podgrzewanych świadczy znikomy osyp zimowy,
8. ule podgrzewane zdecydowanie lepiej sobie radzą z atakami os i szerszeni
Czy wyjasniłem problem którego nie ma?
tulipan
2025-01-27 21:22:23
gdzie nabyc takie grzalki do uli wielkopolskich i ile one kosztuja
SJS
2025-01-27 23:56:15
>gdzie nabyc takie grzalki do uli wielkopolskich i ile one kosztuja>
O grzałkach, jakie i gdzie zamówić jest na stronie http://pszczoly.siudalski.pl/czym-grza--.html ale....
w ulach muszą być podkarmiaczki, najlepiej ramkowe, po jednym termometrze na ul [około 10 zł - te od Łysonia się nie nadają muszą być z sondami]
Jak się samemu montuje grzałki to wychodzi po około 70 zł a jak się zmawia zmontowane z przysłaniem do domu to około 140 zł.
Sukces to - grzałka, podkarmiaczka z wodą, odpowiedni ilość pokarmu i całkowite inne podejście do uli podgrzewanych w stosunku do klasyki.
Czy gra warta świeczki?
Zysk minimalny z podgrzewania to okołe 10 l miodu dodatkowo ale zwykle to jest od 20 nawet w skrajnych przypadkach 50 kg dodatkowo.
michal-trabka
2025-01-30 00:15:40
Panie Stefanie, świetny wywiad i dużo cennych informacji. Mam jednak pytanie, które pewnie część czytelników tego portalu chciałoby zadać, ale nie ma konta lub odwagi. Proszę o informację, co w przypadku przegrzania ula. Kiedy reagować, co robić, jakich konsekwencji spodziewać się. Pozdrawiam.
SJS
2025-01-30 04:57:10
W internecie jest ponad 240 moich filmów o pszczołach z których większość jest o podgrzewaniu. pokazuję na nich zachowanie rodzin pszczelich w różnych warunkach pogodowych i jest na nich wiele ciekawostek których nie ma w podręcznikach ale pytanie było przegrzanie.
Pszczoły same z siebie w razie potrzeby potrafią wytworzyć do 180 W mocy - my im podajemy wg mojego systemu nie więcej jak 60-80 W i to w skrajnych warunkach pogodowych.
Z grubsza można przyjąć, że zapotrzebowanie na wiosnę to około 5 W na ramkę. Czyli 10 ramek to 50 W ale te 50 W to tak między pszczelim ZEREM a naszym zerem Celsjusza ale jak spadnie do minus 10 st C to już jeśli jest czerw to łączna moc to do około 100W potrzebna.
My im dajemy część potrzebnej mocy a nie całość. Środowisko w ulu jest najbardziej skomplikowanym z jakim kiedykolwiek się spotkałem. Z wielu typów grzałek samoregulujących się dobrałem takie które w 30 st C wydzielają moc nie większą niż 8-17 W a przy ujemnych ich moc dysponowana to nie mniej jak 40 W a najlepiej jak dla wlkp 60 a dla dadanów i WP do 80 W.
Tak dobrana moc daje gwarancję utrzymania temperatury 34 st C przy czerwiu nawet do minus 20 st C i nieprzegrzewania przy 35 st. temperatury powietrza.
Tu występuje kilka ciekawych zjawisk:
- brak lub znikoma liczba pszczół wentylujących nawet przy 32 st C powietrza,
- zero wylatujących pszczół po wodę w pełnym zakresie temperatur zewnętrznych czyli od minus 20 st C do pszczelego ZERA - czyli w zakresie śmiertelnym dla pszczół i brak możliwości przegrzania w upały.
Musi być tylko woda w ulach od chwili włączenia grzałek - i tu znów coś czego nie ma w podręcznikach - zużywają tygodniowo do 3 l wody.
Czy pszczoły wentylując chłodzą ul?
Twierdząco odpowiada większość pszczelarzy a o jakim chłodzeniu my mówimy jeśli w ulu jest 34 st C a na zewnątrz np +20 st ?
one wyciągają z ula produkt ich oddychania czyli CO2 który jako 1,5 raza cięższy od powietrza opada n a dno ula.
cdn
SJS
2025-01-30 05:13:37
cd odpowiedzi o możliwości przegrzania uli
Kilka dodatkowych uwag:
- pszczoły czy są czy nie podgrzewane muszą być w ulach które stoją w cieniu,
- wykluczam ule jednościenne - i jest tu kilka argumentów - po porównaniu mocy zużywanej przez grzałki w ulach dobrze ocieplonych i jednościennych okazało się, że te drugie potrzebowały dwa razy więcej mocy.
https://youtu.be/mQVGoTmsDvw
Czy pszczołom nie szkodzi, że muszą przechodzić przez grzałki na dennicy których temperatura waha się od 40 do 55 st C?
Powinno szkodzić warrozie - a czy jej szkodzi jeszcze nie wiem - na pewno nie szkodzi pszczołom. Stwierdzono, że przy gorących źródłach pszczoły pobierały wode o temperaturze około 70 st C.
Raz miałem przypadek i to tylko w jednym ulu gdy po zastosowaniu pasków spadło około pół szklanki pszczół martwych na dennice i żywe pszczoły miały problem z ich wyniesieniem. Ale w sąsiednich ulach przy takich samych grzałkach ten efekt nie wystąpił. cdn
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Stwórz balkon przyjazny dla pszczół. Rośliny miododajne do uprawy w doniczkach
31 Stycznia 2025
Stefan Siudalski - wywiad z pszczelarzem
30 Stycznia 2025
30 Stycznia 2025
30 Stycznia 2025
30 Stycznia 2025
30 Stycznia 2025
Ostatnio dodane tematy:
XXIX Wojewódzka Konferencja Pszczelarska w Karniowicach
31 Stycznia 2025
Finansowanie pomoże Ci wznowić działalność?
31 Stycznia 2025
30 Stycznia 2025
24 Stycznia 2025
Usuwanie gniazd os i szerszeni - czy zawsze jest konieczne?
16 Stycznia 2025