Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do artykułów

Łagodna zima zmusza pszczelarzy do schładzania uli 2019/2020 Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3160

Przejdź do artykułu Łagodna zima zmusza pszczelarzy do schładzania uli 2019/2020

Zaloguj się aby obserwować temat

Kryspin

2022-10-05 17:50:38

Witam. ostatnimi latami zimy były bardzo łaskawe dla pszczół .Jednak w/g mnie ,obserwując przyrodę dochodzę do wniosku że tegoroczna zima 2022/23 będzie zdecydowanie zimna. Czas pokaże czy ludowe przepowiednie się sprawdzą.

Kryspin

2024-02-10 17:34:24

Witam. Dziś 9 lutego było u nas 16 stopni plus. Nareszcie pszczoły dokonały oblot ,oczyściły dennice i przyniosły pierwszy pyłek. Co prawda większość leszczyny zmarzła, ale niektóre gatunki pylą.Za kilka dni zakwitną przebiśniegi ,a za niedługo wierzba. W tedy to już ruszy się praca przy pasiece. Za płotem miałem w tym roku budowę i całą zimę trwały prace, szum chałas,praca wielu maszyn. .Mam ubytek kilku rodzin. Ale widzę że koledzy pszczelarze i bez budowy potracili co nie co w pasiekach.

Kryspin

2024-02-10 17:39:21

U mnie niektóre powałki są ciepłe ,to znak że zaczyna się rozwój czerwienia. Dałem 9 lutego wszystkim rodziną ciasto. Ocieplenie uli to teraz najważniejsze zadanie dla pszczelarza.

Kryspin

2024-03-16 09:01:49

mamy dziś 16 marca. Kiedy patrzę na pola rzepaku to widać że rośliny zaczynają rosnąć w górę. Czyli w badyl. Przy tej pogodzie jaką mamy, rzepak może zakwitnąć koło 15/ 20 kwietnia .Kto ma silne rodziny ten zbierze miód rzepakowy. Tak było już parę lat temu. Ja zawsze podkarmiam w lutym i ocieplam ule. Wszystko zależy od tego co w danej miejscowości jest głównym pożytkiem. Teren kraju jest też ważny. Opolszczyzna to ciepły rejon.

Kryspin

2024-03-24 17:48:13

Witam. Dziś mamy 23 marca .Pogoda nie rozpieszcza naszych pszczół. Ale odwiedziłem pole rzepaku. I co zobaczyłem, otóż na polu gdzie nie gdzie nieśmiało zakwita pojedynczy kwiat rzepaku. Jeszcze parę dni i pole rzepaku zacznie być żółte od kwiecia. Nie wszyscy mają silne pszczoły aby można dodać nadstawki. Nawet ja sam mam nie wszystkie rodziny silne aby dać pełną nadstawkę. Tak wygląda w woj. Opolskim.

Kryspin

2024-03-31 18:35:20

Witam wszystkich zaglądających na tę stronę. Życzę udanego lanego poniedziałku .Dziś kolega pszczelarz z Opola zgłosił że miał 31 marca pierwszą rójkę. Co nie zdarzyło się jeszcze nigdy o tej porze. Mało tego, tegoroczny rok przestępny jest wyjątkowy. Jeszcze nigdy nie było tak by zakwitł mniszek, sadyi rzepak.Kto ma silne rodziny pszczele może zebrać miód. Kto nie zadbał o wczesny rozwój poczeka na akację albo lipę.

Kryspin

2024-06-09 13:52:27

Witam.W opolskim lipa tego roku 2024 kwitnie słabo albo wcale.Tak więć tegoroczne zbiory są o połowę mniejsze, albo jeszcze mniejsze. Trochę było spadzi liściastej..Tak więc tegoroczne zbiory pokryją zbiedą koszty utrzymania pasiek. A jaka reszta lata,tego nie wie nikt.Ja robię s silnych rodzin odkłady ,a nowe matki posłużą mi do wymiany starych.

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio dodane posty:

Kapelusz zapinany pod pachami
25 Września 2024

Pomoc w przygotowaniach
24 Sierpnia 2024

CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
15 Sierpnia 2024

Do czego służą mateczniki?
02 Sierpnia 2024

Pomoc w przygotowaniach
02 Sierpnia 2024

Pomoc w przygotowaniach
26 Lipca 2024

Ostatnio dodane tematy:

Pomoc w przygotowaniach
13 Lipca 2024

pszczoły w kominie
26 Maja 2024

Rekordowe miodobranie z pasieki miejskiej w Gdyni 2022
13 Kwietnia 2024

Pszczoły wybudziły się w styczniu 2023
21 Lutego 2024

Miód z Pasieki w Sercu Opola - wyniki analizy pyłkowej
17 Lutego 2024

Najaktywniejsi w tym tygodniu:

Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Pierniczki na miodzie

Ogórki z miodem

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Walne zgromadzenie członków Stowarzyszenia Natura i Człowiek

Badania: na jakim obszarze występuje pszczoła samotnica - zadrzechnia fioletowa?

Kontrowersje z życia pszczół - zaproszenie na wykład otwarty

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Biały miód leśny z Mount Oku