Forum pszczelarskie - Komentarze do artykułów
Wykaz aktów prawnych dotyczących pszczelarstwa w Polsce Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 2455Przejdź do artykułu Wykaz aktów prawnych dotyczących pszczelarstwa w Polsce
Zaloguj się aby obserwować temat
pawelmal
2013-12-30 18:50:48
Witam,
Artykuł ciekawy i bardzo pożyteczny.Taki wykaz artykułów prawnych związanych posrednio lub bezposrednio z prowadzeniem pasieki, czyli hodowlą zwierząt, produkcją oraz przetwarzaniem i sprzedaża produktów zwierzęcych jest świetnym pomysłem. Tyle, ze:
- warto byc moze wspomnieć równiez o kwestii Polskich Norm ( niektóre rodzaje uli sa znormalizowane, miód i produkty pszczele, itp.)
- o ile to możliwe, to znakomitym ulatwieniem byłoby podanie odnośników do konkretnych przepisów ( ustaw, rozporzadzeń, itp.)tak, aby czytający forum mógł od razu sie przenieśc i zapoznac ze źródłem
- wiele aktów prawnych , np.: kodeks Cyliwny nie dotyczy w całości pszczelarstwa, i warto by, byc moze , nieco uszczegółowic pozycje odnoszące sie do np.:prowadzenia pasieki wraz z podaniem odnośnika. Nie we wszystkich przypadkach jest to możliwe i ma sens, bo zycie bywa bogatsze od ustaw, a sądy coraz bardziej fantazyjne w wyrokach i ich uzasadnieniach, ale te najbardziej oczywiste i najczesciej stosowane w prawie i życiu zasady - warto uszczegółowic i przytoczyć.
Choc rodzi sie juz z tego być może ciekawy artykuł o warunkach prawno - administracyjnych prowadzenia działalności pasiecznej w Polsce.
emil
2013-12-30 21:11:54
Witam, dziękuję za głos w dyskusji. Jest on potrzebny, gdyż często wskazuje kierunki, o których często człowiek nie pomyśli, w tym przypadku o Polskich Normach. Nie mniej jednak są to opracowania, które nie niosą za sobą żadnych sankcji, ich zadaniem jest wskazywanie pewnych standardów. Stąd też myślę, że z czasem na Portalu Pszczelarskim pojawi się odrębny wykaz PN dotykających pszczelarstwa w naszym kraju. Oczywiście, w większości przypadków akty te nie dotyczą w całym swym zakresie pszczelarzy, pszczół i gospodarowania w pasiekach. Stąd też celem było pokazanie rozdrobnienia poszczególnych przepisów po różnych aktach prawnych. Z czasem będziemy starać się wykonywać analizę poszczególnych aktów prawnych w osobnych artykułach, a ogólny ich zbiór pozwoli przechodzić Czytelnikowi do wybranego zagadnienia, szczególnie go interesującego. Niestety w natłoku pomysłów, nie wszystkie jesteśmy w stanie zrealizować od razu. Tak, jak podkreśliłem, kolejne szczegółowe artykuły będą się pojawiać w zakresie prawa pszczelarskiego. Pozdrawiam.
marcin
2013-12-31 09:08:41
Ja ze swojej strony mogę zaprosić do śledzenia Portalu na bieżąco i być może przesłania (własnego) artykułu np. do działu Subiektywnie wskazującego problemy natury prawnej, które dotknęły Pana. Być może artykuł ten zrodzi dyskusję i pomoże ustalić jedno wspólne stanowisko dla danego zagadnienia. Pozdrawiam ciepło!
Lukasz_Baniak
2014-06-19 14:03:31
Bardzo dobry artykuł. Pewnie co jakiś czas lista będzie rosła.
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
trutówka
19 Lipca 2026
PSZCZELARSTWO BEZ CHEMII - MICHAŁ SMYK
16 Lipca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
28 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
17 Czerwca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Kim jest pszczelarz, a kim posiadacz uli?
30 Maja 2026
Apilarnil/czerw trutowy - jako surowiec
22 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026