Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do artykułów

Wykaz aktów prawnych dotyczących pszczelarstwa w Polsce Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2505

Przejdź do artykułu Wykaz aktów prawnych dotyczących pszczelarstwa w Polsce

Zaloguj się aby obserwować temat

pawelmal

2013-12-30 18:50:48

Witam,
Artykuł ciekawy i bardzo pożyteczny.Taki wykaz artykułów prawnych związanych posrednio lub bezposrednio z prowadzeniem pasieki, czyli hodowlą zwierząt, produkcją oraz przetwarzaniem i sprzedaża produktów zwierzęcych jest świetnym pomysłem. Tyle, ze:
- warto byc moze wspomnieć równiez o kwestii Polskich Norm ( niektóre rodzaje uli sa znormalizowane, miód i produkty pszczele, itp.)
- o ile to możliwe, to znakomitym ulatwieniem byłoby podanie odnośników do konkretnych przepisów ( ustaw, rozporzadzeń, itp.)tak, aby czytający forum mógł od razu sie przenieśc i zapoznac ze źródłem
- wiele aktów prawnych , np.: kodeks Cyliwny nie dotyczy w całości pszczelarstwa, i warto by, byc moze , nieco uszczegółowic pozycje odnoszące sie do np.:prowadzenia pasieki wraz z podaniem odnośnika. Nie we wszystkich przypadkach jest to możliwe i ma sens, bo zycie bywa bogatsze od ustaw, a sądy coraz bardziej fantazyjne w wyrokach i ich uzasadnieniach, ale te najbardziej oczywiste i najczesciej stosowane w prawie i życiu zasady - warto uszczegółowic i przytoczyć.
Choc rodzi sie juz z tego być może ciekawy artykuł o warunkach prawno - administracyjnych prowadzenia działalności pasiecznej w Polsce.

emil

2013-12-30 21:11:54

Witam, dziękuję za głos w dyskusji. Jest on potrzebny, gdyż często wskazuje kierunki, o których często człowiek nie pomyśli, w tym przypadku o Polskich Normach. Nie mniej jednak są to opracowania, które nie niosą za sobą żadnych sankcji, ich zadaniem jest wskazywanie pewnych standardów. Stąd też myślę, że z czasem na Portalu Pszczelarskim pojawi się odrębny wykaz PN dotykających pszczelarstwa w naszym kraju. Oczywiście, w większości przypadków akty te nie dotyczą w całym swym zakresie pszczelarzy, pszczół i gospodarowania w pasiekach. Stąd też celem było pokazanie rozdrobnienia poszczególnych przepisów po różnych aktach prawnych. Z czasem będziemy starać się wykonywać analizę poszczególnych aktów prawnych w osobnych artykułach, a ogólny ich zbiór pozwoli przechodzić Czytelnikowi do wybranego zagadnienia, szczególnie go interesującego. Niestety w natłoku pomysłów, nie wszystkie jesteśmy w stanie zrealizować od razu. Tak, jak podkreśliłem, kolejne szczegółowe artykuły będą się pojawiać w zakresie prawa pszczelarskiego. Pozdrawiam.

marcin

2013-12-31 09:08:41

Ja ze swojej strony mogę zaprosić do śledzenia Portalu na bieżąco i być może przesłania (własnego) artykułu np. do działu Subiektywnie wskazującego problemy natury prawnej, które dotknęły Pana. Być może artykuł ten zrodzi dyskusję i pomoże ustalić jedno wspólne stanowisko dla danego zagadnienia. Pozdrawiam ciepło!

Lukasz_Baniak

2014-06-19 14:03:31

Bardzo dobry artykuł. Pewnie co jakiś czas lista będzie rosła.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

V Bartnik Ziemi Sanockiej - Powiatowe Święto Pszczelarstwa

Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026

Jej Wysokość Pszczoła - wystawa edukacyjna

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Domowa musztarda z miodem

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Różowe stringi z miodem