Temperatura pomieszczenia do wirowania i klarowania miodu
23 stopnie Celsjusza to temperatura pomieszczenia idealna do wirowania i klarowania miodu.
Liczba wyświetleń: 5417
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk / 2016-11-14 19:57:20
Za zimno źle, za ciepło też nie dobrze :) I niech ktoś nie myśli teraz, że praca pszczelarza należy do najłatwiejszych!
Kryspin / 2021-03-22 10:23:36
Wszystko zależy jak kto przystępuje do wirowania miodu. Ja wybieram ramki do wirowania w dni ciepłe wyjęte ramki natychmiast przenoszę ,albo przewożę do pomieszczenia do wirowania.Ramki są ciepłe i miód wylatuje dobrze z komórek. Ci którzy maja pasiekę daleko a wirują na drugi dzień albo i póżniej, powinni ramki przechować w pomieszczeniu ciepłym.Z Zimnych ramek trudno się wiruje. Ale pasieki wywożą pasiecznicy doświadczeni i oni wiedzą jak to robić.Pamiętać też o wirowaniu ramek z miodem rzepakowym.Te nie mogą za długo przebywać nawet w ulu. trzeba je wirować jak najszybciej bo miód rzepakowy zastyga.W tedy już nie da rady go wywirować.Może służyć jako pokarm do odkładów.
Kryspin / 2021-03-27 18:18:44
Witam. Do pierwszego
wirowania miodu to jeszcze trochę czasu zejdzie. Teraz całą naszą uwagę trzeba zwrócić na to by pszczoły miały wystarczająco pokarmu aby mogły matki czerwić na maxa. Gdy w ulu jest mało pokarmu matki czerwią słabo.Pamiętać też o dopasowaniu wielkości gniazda. Słaba rodzina nie ogrzeje dużej powierzchni.W miarę zwiększania się ilości pszczół ,stopniowo powiększmy gniazdo o 1 lub 2 ramki.Nie polecam też podanie całego korpusu na miodnię. Przy pogorszeniu się pogody zachamuje to rozwój.
Weź udział w dyskusji: