Portal Pszczelarski

Rdestowiec sachaliński, rdest sachaliński, falopia sachalińska, rdestówka sachalińska - roślina miododajna

Na zdjęciach: Rdestowiec sachaliński, rdest sachaliński, falopia sachalińska, rdestówka sachalińska (Reynoutria sachalinensis). Źródła zdjęć: de.wikipedia.org/wiki/Sachalin-Staudenkn%C3%B6terich#/media/File:Reynoutria_sachalinensis_1_beentree.jpg i pl.wikipedia.org/wiki/Rdestowiec_sachali%C5%84ski#/media/File:Ontade.JPG Autorzy: Beentree

rdestowiec sachaliński rdest sachaliński falopia sachalińska rdestówka sachalińska Reynoutria sachalinensis roślina miododajna wydajność miodowa wydajność miodowa rdestowca sachalińskiego wydajność miodowa rdestu sachalińskiego wydajność miodowa falopii sachalińskiej wydajność miodowa rdestówki sachalińskiej uprawa rdestowca sachalińskiego uprawa rdestu sachalińskiego uprawa falopii sachalińskiej uprawa rdestówki sachalińskiej występowanie rdestowca sachalińskiego występowanie rdestu sachalińskiego występowanie falopii sachalińskiej występowanie rdestówki sachalińskiej cechy charakterystyczne rdestowca sachalińskiego cechy charakterystyczne rdestu sachalińskiego cechy charakterystyczne falopii sachalińskiej cechy charakterystyczne rdestówki sachalińskiej

Rdestowiec sachaliński (Reynoutria sachalinensis) - inne nazwy: rdest sachaliński, falopia sachalińska, rdestówka sachalińska - to bylina, która wywodzi się z Azji Wschodniej. W Polsce jest to gatunek inwazyjny, o dużej sile ekspansji. Często się spotyka go jako roślinę ozdobną, użytkuje się go również na paszę.

 

SPIS TREŚCI:
1. Rdestowiec sachaliński, rdest sachaliński, falopia sachalińska, rdestówka sachalińska - wykorzystanie
2. Rdestowiec sachaliński, rdest sachaliński, falopia sachalińska, rdestówka sachalińska - cechy charakterystyczne
3. Rdestowiec sachaliński, rdest sachaliński, falopia sachalińska, rdestówka sachalińska - okres kwitnięcia i wydajność miodowa
4. Rdestowiec sachaliński, rdest sachaliński, falopia sachalińska, rdestówka sachalińska - artykuły powiązane

 

1. Rdestowiec sachaliński, rdest sachaliński, falopia sachalińska, rdestówka sachalińska - wykorzystanie 
W połowie kwietnia rdest sachaliński dorasta do wysokości 50 centymetrów. Daje on wczesny pokos. Jego zielona masa zawiera sporo białka. Starsze łodygi i liście nie są już właściwą paszą dla zwierząt.

2. Rdestowiec sachaliński, rdest sachaliński, falopia sachalińska, rdestówka sachalińska - cechy charakterystyczne 
Roślina ta dorasta bardzo szybko. Wyrasta nawet do trzech metrów. Jest przy tym silnie rozgałęziona. Jej łodygi są zadziwiająco podobne do bambusa. Tworzy ona kłącza i rozłogi, które pozwalają na rozmnażanie wegetatywne. Okres jej wzrostu to czas od kwietnia do pierwszych przymrozków jesiennych. Z jednego nasadzenia cała energetyczna plantacja daje zbiory przez 25 lat. Z hektara suchej masy w ciągu roku zbiera się około 40 ton. Wszystko jest uzależnione od gleby i klimatu. Rdest zasycha późną jesienią, zimą zbiera się biomasę. 

3. Rdestowiec sachaliński, rdest sachaliński, falopia sachalińska, rdestówka sachalińska - okres kwitnięcia i wydajność miodowa
Kwiaty, które wyrastają na rdeście są drobne, o żółtawej barwie. Zbierają się one w wiechowate kwiatostany i osadzają w kątach liści. Rdest kwitnie od pierwszej części września, czyli jest jedną z najpóźniejszych roślin. W pszczelarstwie docenia się go jako cenną roślinę miododajną.

4. Rdestowiec sachaliński, rdest sachaliński, falopia sachalińska, rdestówka sachalińska - artykuły powiązane

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis



Liczba wyświetleń artykułu: 12968

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek