Portal Pszczelarski

Ul wielkopolski a ul Dadanta

Na zdjęciu: ul wielkopolski i ul Dadanta. Źródło zdjęcia: materiały nadesłane przez firmę Bartnicy.pl oraz img20.olx.pl/images_tablicapl/60361759_5_644x461_ul-pszczeli-ule-dadant-dadan-pasieka-pszczoly-miod-podkarpackie.jpg

ul wielkopolski ul wielkopolski stojak ul stojak ul Dadanta ul leżak ul leżak nadstawkowy zalety ula wielkopolskiego wady ula wielkopolskiego zalety ula Dadanta wady ula Dadanta

Ul wielkopolski a ul Dadanta

Zarówno ul wielkopolski, jak i ul Dadanta są powszechnie wybierane przez pszczelarzy – tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z pszczelarstwem i tych, którzy już mają wieloletnie doświadczenie. Każdy z tych uli ma swoje zalety i wady – niestety, gdyby istniał ul idealny dla wszystkich, w pasiekach stałyby zawsze takie same ule.

Ul wielkopolski jest bardzo popularny na terenie całego kraju. Jest to typowy stojak, przeznaczony przede wszystkim dla bardziej doświadczonych pszczelarzy. Można go używać zarówno w pasiekach wędrownych, jak i stacjonarnych. Dużą zaletą ula wielkopolskiego jest szybkie dochodzenie pszczół do pełnej siły po zimowli. Praca przy ulu jest dość łatwa ze względu na lekkość ramek w porównaniu do innych typów uli. Wadą ula wielkopolskiego jest natomiast niska masa plastrów, co w konsekwencji wiąże się z większą ilością ramek, przeglądów i wytrząsania pszczół przy zabieraniu plastrów z miodem. Ogólnie rzecz ujmując – trzeba się więcej napracować by zebrać taką samą ilość miodu, jak z ula innego typu, na przykład z ula Dadanta.

Ul Dadanta jest typowym leżakiem nadstawkowym, który posiada dwa wylotki w układzie ramek na zabudowę ciepłą. Ma tylko jedno pomieszczenie gniazdowe, za to osobne plastry do zbierania miodu. Ten typ ula możemy spotkać w pasiekach na terenie całego kraju, szczególnie u młodych pszczelarzy. Wada tego typu ula jest konieczność używania dwóch typów ramek – inne do komory gniazdowej, a inne do magazynu plastrów. Spora niedogodnością jest także możliwość wybierania miodu tylko do pewnego stopnia.

Dadant czy ul wielkopolski? Niestety, nie doradzimy konkretnego wyboru. Możemy przedstawić wady i zalety każdego z rozwiązań, jednak to od pszczelarza i jego indywidualnych potrzeb zależy, jakie ule staną w jego pasiece.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 32

Zobacz również:

Ul wielkopolski stojak - zalety

Ul wielkopolski - budowa, malowanie, wady i zalety

Ule wielkopolskie wielokorpusowe

Ul Dadanta - podstawowe informacje

Ul Dadanta - historia powstania oraz wymiary pierwowzoru

Ul Dadanta - zalety i wady

Jak zbudować ul Dadanta? - przygotowanie do budowy oraz korpus gniazdowy

Jak zbudować ul Dadanta? - poddasze, dennica, nadstawka i daszek

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 50023

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Grillowana karkówka miodowa

Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasteczka lekko miodowe

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą