Portal Pszczelarski

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Varroa destructor warroza osyp zimowy

Nazywam się Karolina Wronowska i jestem studentką ostatniego roku biologii stosowanej. Obecnie zajmuję się pisaniem pracy magisterskiej na temat występowania warrozy u pszczoły miodnej i chciałabym przeprowadzić badania obrazujące faktyczny stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego. 

Jak zbierać osyp zimowy ? 

Osyp zimowy należy zebrać po pierwszym wylocie pszczół z uli po zimie. Osyp zimowy powinien zawierać wszystko to co osypało się na dno ula czyli: martwe pszczoły, czerw, kawałki wosku, cukru oraz pasożyty zimujące w rodzinie pszczelej podczas zimy.

W zależności od wielkości pasieki należy pobrać następującą ilość prób (1 próba=osyp z jednego ula):

- Pasieka do 10 rodzin - próby z całe pasieki
- Pasieka powyżej 10 rodzin - próby z 1/4 całego stanu pasieki. 

Przed wysyłką osyp należy lekko wysuszyć. Osyp najlepiej zbierać do pudełek od zapałek, tekturowych pudełek, papierowych torebek bądź filtrów od kawy. Każda próba musi zostać zapakowana osobno i należy ją opisać numerem ula.

PRÓBKI NALEŻY WYSŁAĆ NAJPÓŹNIEJ DO KOŃCA MARCA 2016 ROKU.

W zamian za pokrycie kosztów wysyłki przez każdą osobę, deklaruję się zrekompensować szczegółową, indywidualną informacją zwrotną dotyczącą stanu warrozy w Państwa pasiekach. Dodatkowo udostępnię Państwu moją całościową pracę magisterską. 

Liczę na Państwa pomoc i zaangażowanie. Adres wysyłki podaję poniżej. Adresatem jest mój opiekun naukowy dr inż. Jerzy Kowal, który wspiera mnie naukowo i pomaga mi w realizacji badań.

Jerzy Kowal
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Zakład Zoologii Środowiskowej INoZ
al. Mickiewicza 24/28
30-059 Kraków
pok. 032

Pozdrawiam,

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5485

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasteczka lekko miodowe

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Szkolny Dzień Pszczoły