Portal Pszczelarski

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Varroa destructor warroza osyp zimowy

Nazywam się Karolina Wronowska i jestem studentką ostatniego roku biologii stosowanej. Obecnie zajmuję się pisaniem pracy magisterskiej na temat występowania warrozy u pszczoły miodnej i chciałabym przeprowadzić badania obrazujące faktyczny stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego. 

Jak zbierać osyp zimowy ? 

Osyp zimowy należy zebrać po pierwszym wylocie pszczół z uli po zimie. Osyp zimowy powinien zawierać wszystko to co osypało się na dno ula czyli: martwe pszczoły, czerw, kawałki wosku, cukru oraz pasożyty zimujące w rodzinie pszczelej podczas zimy.

W zależności od wielkości pasieki należy pobrać następującą ilość prób (1 próba=osyp z jednego ula):

- Pasieka do 10 rodzin - próby z całe pasieki
- Pasieka powyżej 10 rodzin - próby z 1/4 całego stanu pasieki. 

Przed wysyłką osyp należy lekko wysuszyć. Osyp najlepiej zbierać do pudełek od zapałek, tekturowych pudełek, papierowych torebek bądź filtrów od kawy. Każda próba musi zostać zapakowana osobno i należy ją opisać numerem ula.

PRÓBKI NALEŻY WYSŁAĆ NAJPÓŹNIEJ DO KOŃCA MARCA 2016 ROKU.

W zamian za pokrycie kosztów wysyłki przez każdą osobę, deklaruję się zrekompensować szczegółową, indywidualną informacją zwrotną dotyczącą stanu warrozy w Państwa pasiekach. Dodatkowo udostępnię Państwu moją całościową pracę magisterską. 

Liczę na Państwa pomoc i zaangażowanie. Adres wysyłki podaję poniżej. Adresatem jest mój opiekun naukowy dr inż. Jerzy Kowal, który wspiera mnie naukowo i pomaga mi w realizacji badań.

Jerzy Kowal
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Zakład Zoologii Środowiskowej INoZ
al. Mickiewicza 24/28
30-059 Kraków
pok. 032

Pozdrawiam,

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5276

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu