Portal Pszczelarski

Wystawa: Bartnicy europejscy. Spotkania Krzysztofa Hejke

Na zdjęciu: Bartnicy i barcie z Białorusi. Źródło zdjęcia i informacji: bartnictwo.com/2016/01/zaproszenei-na-wernisaz/

wydarzenie pszczelarskie wystawa pszczelarska styczeń 2016 2016 Warszawa Bartnicy europejscy. Spotkania Krzysztofa Hejke Bractwo Bartne bartnictwo

28 stycznia 2016 r. o godzinie 15:00 w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie otwarta zostanie wystawa pt. Bartnicy europejscy. Spotkania Krzysztofa Hejke. Jej współorganizatorem jest Bractwo Bartne.

Tematyka niniejszej wystawy obejmuje bartnictwo w wymiarze transgranicznym jako wspólny element kultury i tradycji narodów zamieszkujących I Rzeczpospolitą. Wystawa ma na przyblienie tradycji bartniczych, które do dziś dzień przetrwały na terenie Białorusi (tam w dalszym ciągu użytkuje się około 800-1000 kłód bartnych zawieszonych na drzewach).

Muzeum czynne będzie do godziny 17:00. Wejście na otwarcie wystawy od godziny 15:00 bezpłatne! 

Miejsce wydarzenia pn. Bartnicy europejscy. Spotkania Krzysztofa Hejke:

Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie
ul. Kredytowa 1
00-056 Warszawa

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3510

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Pierniczki świąteczne z miodem

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Pierniczki na miodzie

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem