Portal Pszczelarski

Wystawa: Bartnicy europejscy. Spotkania Krzysztofa Hejke

Na zdjęciu: Bartnicy i barcie z Białorusi. Źródło zdjęcia i informacji: bartnictwo.com/2016/01/zaproszenei-na-wernisaz/

wydarzenie pszczelarskie wystawa pszczelarska styczeń 2016 2016 Warszawa Bartnicy europejscy. Spotkania Krzysztofa Hejke Bractwo Bartne bartnictwo

28 stycznia 2016 r. o godzinie 15:00 w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie otwarta zostanie wystawa pt. Bartnicy europejscy. Spotkania Krzysztofa Hejke. Jej współorganizatorem jest Bractwo Bartne.

Tematyka niniejszej wystawy obejmuje bartnictwo w wymiarze transgranicznym jako wspólny element kultury i tradycji narodów zamieszkujących I Rzeczpospolitą. Wystawa ma na przyblienie tradycji bartniczych, które do dziś dzień przetrwały na terenie Białorusi (tam w dalszym ciągu użytkuje się około 800-1000 kłód bartnych zawieszonych na drzewach).

Muzeum czynne będzie do godziny 17:00. Wejście na otwarcie wystawy od godziny 15:00 bezpłatne! 

Miejsce wydarzenia pn. Bartnicy europejscy. Spotkania Krzysztofa Hejke:

Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie
ul. Kredytowa 1
00-056 Warszawa

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3661

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

Projekt Bzykająca Przyczepka

Konferencja Pszczelarska: Gospodarka Pasieczna i Wychów Matek w sezonie 2015

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie