Portal Pszczelarski

Propolis (kit pszczeli) - właściwości, działanie i zastosowanie

Na zdjęciu: Propolis. Źródło zdjęcia: de.wikipedia.org/wiki/Propolis#/media/File:Propolisst%C3%BCcke.jpg Autor zdjęcia: Goldmull

propolis kit pszczeli właściwości propolisu właściwości kitu pszczelego zastosowanie propolis zastosowanie kitu pszczelego działanie propolisu działanie kitu pszczelego maść propolisowa grobulki propolisowe czopki propolisowe krople propolisowe uczulenie na propolis uczulenie na kit pszczeli

Propolis albo inaczej kit pszczeli, ma fundamentalne znaczenie w apiterapii. Najogólniej mówiąc, ta żywiczna substancja występuje w ulu w małych ilościach, ale jej rola jest bardzo doniosła. Pszczoły stosują ją do powlekania wnętrza ula oraz ramek, w tym komórek plastra, gdzie dojrzewa czerw.

 

SPIS TREŚCI:
1. Propolis (kit pszczeli) - skład chemiczny i właściwości
2. Propolis (kit pszczeli) - działanie
3. Propolis (kit pszczeli) - zastosowanie
4. Propolis (kit pszczeli) - artykuły powiązane

 

1. Propolis (kit pszczeli) - skład chemiczny i właściwości 
Tę żywiczną substancję pszczoły zbierają z pączków drzew, głównie brzozy i topoli. Jego odkrycia na nowo dokonano w latach 70-tych i 80-tych XX wieku. Wcześniej oczywiście był znany - używano go na przykład w starożytnym Egipcie do balsamowania zwłok oraz w medycynie. 

Propolis nie rozpuszcza się w wodzie, ale tylko (i to niecałkowicie) w rozpuszczalnikach organicznych, czyli spirytusie etylowym, chloroformie, eterze, acetonie, benzynie i glicerynie. 

Propolis składa się w sumie z około 300 składników, które nie są do końca dobrze poznane. Najwięcej miejsca w jego składzie zajmują związki fenolowe, flawonoidy, terpeny i woski. Ilość zbieranego przez pszczoły kitu jest niewielka, zajmuje się nim zaledwie kilka robotnic jednocześnie. Nie da się także zmusić owadów do zwiększenia zbiorów. Wówczas pszczoły zaczynają do ula przynosić smołę albo inne substancje chemiczne o właściwościach klejących.

2. Propolis (kit pszczeli) - działanie 
Propolis jest, poza jadem, najbardziej intensywnie działającym na drobnoustroje i organizm człowieka produktem pszczół. Ma silne działanie w zwalczaniu bakterii, jednocześnie regenerując tkanki, pobudzając metabolizm, a także układ odpornościowy. Jego zastosowanie dotyczy również działania znieczulającego. Tak aktywne działanie w dziedzinie niszczenia bakterii, kit pszczeli zawdzięcza przede wszystkim substancjom z grupy flawonoidów. Są one różne, a skuteczność w ich działaniu polega na sumowaniu i wzmacnianiu oddziaływania poszczególnych składników. Ten mechanizm, zwany synergizmem, powoduje niemożliwość uodpornienia się przez bakterię na działanie propolisu, inaczej niż jest to w przypadku antybiotyku. 

Udowodniono, że propolis wpływa na zniszczenie gronkowca, w tym szczególnie odpornego na leczenie gronkowca złocistego, a także na dwoinki, paciorkowce, prątki gruźlicy, grzyby i wirusy (w tym grypy i zapalenia mózgu) oraz pierwotniaki. Dobre rezultaty daje połączenie w terapii stosowania propolisu i antybiotyków. 

Kit pszczeli ma regenerujący wpływ na tkanki miękkie oraz chrzęstne. Syntezuje przeciwciała i aktywizuje ich działanie w organizmie, czym doprowadza do szybszej eliminacji czynników wywołujących choroby. 

Propolis znakomicie przysłuży się w leczeniu ran oraz zmian skórnych, takich jak: zakażenia, czyraki, zajady, egzemy, grzybice oraz alergiczne choroby skóry. Skuteczność zastosowanej metody wynosi aż 76%. Obserwuje się również pozytywne skutki w przypadku leczenia chorób wirusowych, opryszczki wargowej i półpaśca, a także w żylakowych owrzodzeniach nóg i odleżynach. Terapię kitem pszczelim zaleca się w sytuacji oparzeń termicznych i chemicznych oraz odmrożeń. Napawające optymizmem wyniki uzyskano w przypadku leczenia ostrych i przewlekłych schorzeń nosa, zatok, krtani, gardła oraz w schorzeniach jamy ustnej, takich jak afty, pleśniawki i powikłania dentystyczne.

Zaobserwowano działanie propolisu na obniżenie ciśnienia, leczenie owrzodzeń żołądka oraz jelit, a także hemoroidów. Pomaga również w przebiegu schorzeń górnych dróg oddechowych i płuc, w tym astmy i zapalenia płuc. Przyniesie ulgę w bólach reumatycznych, przy nadczynności tarczycy, cukrzycy, chorobach dróg żółciowych i moczowych.

3. Propolis (kit pszczeli) - zastosowanie 
Propolisu używa się pod postacią wyciągu etanolowego (czyli EEP) oraz w formie maści. Niegdyś te specyfiki były przygotowywane samodzielnie przez pszczelarzy. Obecnie w każdej aptece i sklepie zielarskim można przebierać wśród preparatów na bazie propolisu. Kit pszczeli to silny środek, dlatego jego stosowanie powinno się konsultować z lekarzem, szczególnie w przypadku poważniejszych dolegliwości. Niebezpieczne może okazać się uczulenie na propolis, któremu ulega 1 na 400 pacjentów. 

Przy chorobach skóry i ranach zaleca się używanie wyciągu etanolowego lub maści. Przy grzybicach chore miejsce należy posmarować trzy razy dziennie. W podobny sposób hamuje się początkowe stadia odleżyn i ran żylakowych. Pomagają kompresy i 10%-owe emulsje wodno-etanolowe. Przy problemach z jamą ustną zalecane jest pędzlowanie gardła i migdałków wyciągiem z propolisu albo płukanie go jego emulsją trzy razy na dzień, do momentu ustąpienia objawów. W chorobie wrzodowej żołądka i jelit proponuje się jego zażywanie dwa lub trzy razy dziennie po 20-40 kropli na cukrze lub z wodą przed jedzeniem. Hemoroidy i choroby ginekologiczne wymagają leczenia czopkami i gałkami.

4. Propolis (kit pszczeli) - artykuły powiązane 

Propolis - produkt pszczeli

Pozyskiwanie propolisu (kitu pszczelego)

Propolis na raka



Liczba wyświetleń artykułu: 14836

Komentarze z forum pszczelarskiego

Adam_Poch 2016-01-24 11:03:47

Super ciekawy artykuł! Wynika tylko, że dość dużo osób ma uczulenie na propolis. Jest ich więcej niż na miód! Nie do wiary!

mati 2016-01-24 19:05:06

no propolis to skuteczne lekarstwo na wiele chorub i to karzdy wie wienc tylko trzeba kupowac je od pszczelarzy a nie jakis handlowcow



  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Ogórki z miodem

Kurczak teriyaki z miodem

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Bigos staropolski na winie z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Pełnoziarniste placki z gruszką i miodem z pyłkiem pszczelim

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

Banan w cieście

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę