Portal Pszczelarski

Historia pszczelarstwa – ciekawostki

Na obrazku: kuszka. Źródło zdjęcia: thequeenscullery.com/wp-content/uploads/2010/09/british_beekeeping_html_m69061e56.gif

historia pszczelarstwa ciekawostki pszczelarskie św. Ambroży Arystoteles

Historia pszczelarstwa - ciekawostki

Historia pszczelarstwa jest nierozerwalnie związana z historią ludzkości. Ludzie od zarania dziejów żyli z pszczołami. Początkowo traktowali je jako istoty nie z tego świata, dopiero później podjęli próby ich udomawiania.

Choć pierwsze pisane źródła dotyczące pszczół pochodzą ze starożytności (pisał o nich w swoich dziełach między innymi Arystoteles), ich historia jest w rzeczywistości dużo dłuższa. Najstarsze do tej pory odkryte skamieliny pszczół mają 15 milionów lat. Spośród najstarszych ludzkich przekazów, choć jeszcze niepisanych, warto wspomnieć o malowidłach ściennych w grotach skalnych, które odkryto na terenie dzisiejszej Hiszpanii. Malowidła przedstawiają zbieraczy wybierających miód z gniazda. Jest to dowód na to, że już kilkanaście tysięcy lat temu pszczoły i ludzie żyli bardzo blisko obok siebie.

W starożytności pszczoły były otaczane prawdziwym kultem. Traktowano je jako wysłanniczki bogów, a produkowany przez nie miód miał być środkiem na nieśmiertelność. Dlatego w wielu dawnych kulturach smarowano zmarłych miodem lub chowano razem z garncami pełnymi złocistego płynu.

Ciekawa historia wiąże się z patronem pszczół i pszczelarzy, czyli świętym Ambrożym z Mediolanu. Przez większą część swojego życia był on biskupem, który odznaczał się szczególnymi, jak na czasy w których żył (IV wiek n.e.) cechami. Podobno fakt, że będzie kimś wielkim, przewidziano już w jego dzieciństwie. Gdy święty Ambroży był dzieckiem, przyleciały do niego pszczoły i wleciały prosto w jego usta. O dziwo, nie zrobiły mu żadnej krzywdy ani nie zaczęły żądlić – po kilku chwilach wyleciały i wzleciały ku niebu. Był to podobno wielki znak – skoro pszczoły, otoczone czcią i kultem nie zrobiły dziecku żadnej krzywdy, mógł z niego wyrosnąć tylko naprawdę wielki człowiek.

Zobacz również:

Ciekawostki o pszczołach i miodzie (infografiki)

Ciekawostki pszczele

Ciekawostki na temat różnych gatunków pszczół - występowanie pszczół i cechy przystosowawcze

Ciekawostki na temat różnych gatunków pszczół - rozmiary pszczół

Ciekawostki na temat miodu

Wibrator z pszczołami

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 10061

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Marchewka z jabłkiem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym