Portal Pszczelarski

Leczenie miodem

Na zdjęciu: nabierak do miodu i miód

apiterapia leczenie miodem właściwości miodu miód

Apiterapia to ogólna nazwa na leczenie za pośrednictwem produktów pszczelich. Wytwory tych owadów działają pozytywnie na zdrowie człowieka oraz pozwalają wyeliminować wiele schorzeń. Wykorzystuje się miód, kit, mleczko, pyłek, jad oraz wosk pszczeli.

 

SPIS TREŚCI:
1. Miód - dawkowanie
2. Apiterapia - badania
3. Miód na drogi oddechowe i układ krwionośny
4. Miód na układ trawienny
5. Leczenie miodem - sposób przyjmowania

 

1. Miód - dawkowanie 
Aby korzystać ze zdrowotnego działania apiterapii, należy dokładnie poznać właściwości poszczególnych gatunków i typów miodów oraz ich proponowanego stosowania. Dawki stosowane w kuracji wynoszą odpowiednio:
- W przypadku niemowląt zalecana dawka wynosi do 7 gramów;
- Dzieci poniżej lat 16, dawka od 10 do 40 gramów;
- W przypadku dorosłych stosujących go profilaktycznie, dawka 20 gramów ( 1 łyżka stołowa);
- Stosowanie w formie kuracji od 40 do 60 gramów. 

W wielu kręgach kontrowersje niesie za sobą podawanie miodu niemowlętom. Zwolennicy takiego rozwiązania podkreślają pozytywny wpływ miodu na rozwój małych dzieci. Przeciwnicy natomiast ostrzegają przed działaniem drożdży i kwasów organicznych, które uszkadzają błony śluzowe przewodu pokarmowego niemowlęcia. Przyjęte jest, aby dzieciom od czterech do szesnastu lat miód podawać w ilościach umiarkowanych. Natomiast seniorzy i osoby w trakcie powrotu do zdrowia po długiej chorobie, powinni przyjmować dawkę od 40 do 60 gram miodu dziennie. Takie ilości są proponowane również przy antybiotykoterapii.

W Polsce występują następujące miody: nektarowy lipowy, nektarowy rzepakowy, miód z koniczyny czerwonej, nektarowy akacjowy, spadziowy ze spadzi iglastej, nektarowo- spadziowy ze spadzi liściastej, nektarowy gryczany, miód z sadów, nektarowy wrzosowy, nektarowy wielokwiatowy. Otrzymuje się również miody z masowo kwitnących kwiatów: tymiankowy, ogórecznikowy, szałwiowy, lawendowy, nostrzykowy, walerianowy, miętowy, kasztanowy, macierzankowy, malinowy i mniszkowy.

2. Apiterapia - badania
W Polsce ciągle brakuje bardziej zaawansowanych badań nad produktami pszczelimi, które pomogłyby w sposób konkretny ustalić zależności między konkretnymi schorzeniami a wykorzystaniem tych wytworów owadów. Prowadzone są tylko szczątkowe testy na małych grupach pacjentów, które w ogólnym rozrachunku są małowartościowe. Z tego powodu o dobroczynnym wpływie poszczególnych pszczelich produktów można mówić na podstawie obserwacji i nieraz wieloletnich doświadczeń w stosowaniu.

Przebadano za to skład tych wytworów i na jego podstawie stwierdzono, na jakie narządy mogą mieć pozytywny wpływ. Najczęściej ocena poszczególnych produktów pszczelich opiera się na konkretnych badaniach dietetycznych. Apiterapia nie jest chętnie stosowana przez lekarzy, ponieważ nie przynosi ona natychmiastowego efektu. Bardziej preferowane są natychmiastowe skutki działania, na przykład antybiotyków. Nie bierze się jednak pod uwagę zniszczeń wewnątrz organizmu, które niesie za sobą nadmierne stosowanie farmakologii.

3. Miód na drogi oddechowe i układ krwionośny 
Sporo mówi się o tym, że jedzenie miodu jest szczególnie zalecane w przypadku chorób serca. Cukry proste, które zawarte są w miodzie, są dla organizmu dobrze przyswajalne. Powoduje to dobre odżywienie mięśnia sercowego. Stosowanie miodu obniża ciśnienie krwi, spowalnia rozwój miażdżycy. Pomaga także w przypadku problemów z bezsennością. Ten produkt spożywczy ma zdolność poszerzania naczyń wieńcowych serca. Występująca w miodzie acetylocholina wzmacnia skurcz i stopień wydolności serca. 

Spożywanie miodu ma także pozytywny wpływ na przeciwdziałanie chorobom układu oddechowego. Ma on działanie napotne i przeciwbakteryjne. Z jednej więc strony, leczy on problemy typowo związane z przeziębieniem, natomiast z drugiej – może być stosowany jako naturalny antybiotyk. Usuwa wszystkie objawy związane z sezonową zachorowalnością, takie jak ból gardła, kaszel i gorączka. Pomaga również w przypadku ostrych stanów gardła i nosa. Miód ma działanie antyalergiczne, dlatego pomoże w przypadku jej typowych objawów. Zmniejsza zaczerwienienie i obrzęk błon śluzowych i ma działanie wykrztuśne.

4. Miód na układ trawienny 
Miód ma pozytywne działanie na pracę całego układu trawiennego. Jest lekko przeczyszczający, czym wspiera w działaniu czynności wydzielnicze i perystaltykę jelit. Spożywanie go w sposób regularny, potęguje immunologiczne siły organizmu. Wpływa na prawidłowe gojenie się wrzodów żołądka i dwunastnicy, ale również koi wszelkie podrażnienia. Ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne.

Miód pomaga w przebiegu biegunki, zapobiegając nadmiernemu odwodnieniu się organizmu, zwłaszcza w przypadku małych dzieci. Działa pomocniczo w leczenia schorzeń wątroby i woreczka żółciowego, szczególnie wywołanych różnymi zatruciami, w tym spowodowanymi przez alkohol i leki. Cholina, którą także zawiera miód, obniża poziom lipidów i zwiększa wydzielanie żółci, czym przyśpiesza odtruwanie. Miód można zastosować również w przypadku problemów z układem moczowym, takimi jak kamienie nerkowe i pęcherza moczowego. Jego stosowanie zewnętrzne wpływ korzystnie na przyśpieszenie się gojenia ran i oparzeń. Jest to naturalny sposób na oczyszczenie ich z wszelkich zanieczyszczeń, które przedostały się do środka.

5. Leczenie miodem - sposób przyjmowania 
Najogólniej można powiedzieć, że miód pszczeli posiada szerokie spectrum dobroczynnych właściwości na organizm człowieka. Wykazuje on wysoką aktywność bakteriobójczą (miody spadziowe zwłaszcza); posiada cukry proste, które są łatwo przyswajalnymi wartościami odżywczymi; pomaga wzmocnić i dodatkowo uodpornić cały organizm; pomoże także w regeneracji i znieczuleniu organizmu; jest antyalergiczny; reguluje wszelkie przemiany i czynności wewnątrz organizmu.

Zalecana dawka miodu to jedna do trzech łyżek, spożywana trzykrotnie w ciągu dnia. Dzieci powinny przyjmować nieco mniejszą dawkę, jedną do dwóch łyżeczek również trzy razy dziennie. Najlepiej ten produkt spożywać na czczo, w formie rozpuszczonej w letniej wodzie. Poprawia to bowiem jego działania antybakteryjne. Cała kuracja powinna trwać przez dwa do trzech miesięcy. Przepisy z miodem wykorzystuje się także w celach inhalacji i płukania dziąseł.

W schorzeniach dotyczących skóry, trudno gojących się ranach, miód zastosować można w formie opatrunków. Trzeba jednak pamiętać, by zażywanie miodu oraz innych produktów pszczelich zawsze skonsultować z lekarzem.



Liczba wyświetleń artykułu: 8249

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2015-12-22 20:33:19

Bardzo fajny artykuł. Poza miodem można leczyć się nalewką propolisową lub nalewką miodową - tą szczególnie polecam :)

mati 2016-03-13 22:43:04

jak sie leczyc to tylko miodem

Ola 2016-03-14 08:13:48

Polecam nalewkę propolisową sama sprawdziłam i działa.Bardzo dobre na przeziębienie i profilaktycznie jest zestawienie miód+cytryna+imbir
Polecam i zdrowia wszystkim życzę

tulipan 2016-10-18 20:27:09

czy niemowlęta od 3 miesiąca mogą spożywać miod ekologiczny za odpowiedz dziękuję

tulipan 2016-10-18 20:30:28

właśnie spożywam nalewkę propolisu na rozrobionym spirytusie jest super

tulipan 2016-10-18 20:34:37

nasi medycy nie propagują leków z ula woląwspierac przemysł farmaceutyczny

blondynekkrk 2016-10-20 16:09:03

@tulipan, co do spożywania miodu przez dzieci, to z tego co teraz wiem, lepiej nie próbować :)

A co do propagowania farmaceutyków to chyba jasne :) Gdyby dostawali od pszczelarzy jakieś gratyfikacje finansowe albo niefinansowe to by promowali miód... Niestety za koncernami stoją potężne pieniądze... i nic z tym nie zrobimy...



  Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Gorąca lemoniada z miodem - przepis

Zmarł pszczelarz - Jan Mrzygłód 2017

Zespół doradczy ds. pszczelarstwa przy ministrze rolnictwa 2017

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasteczka lekko miodowe

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Marchewka z jabłkiem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele