Portal Pszczelarski

Sekrety miodu - prelekcja pszczelarska

Na zdjęciu: łyżka miodu. Źródło informacji: facebook.com/events/1519308991695869/

wydarzenie pszczelarskie wykład pszczelarski grudzień 2015 2015 Warszawa SGGW Sekrety miodu Ewa Majewska Piotr Nowotnik

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zaprasza 16 grudnia 2015 r. (środa) o godzinie 17:30 na prelekcję pt. Sekrety miodu. 

Prelekcję wygłoszą: 
- dr hab. Ewa Majewska z Katedry Biotechnologii Mikrobiologii i Oceny Żywności SGGW 
- Piotr Nowotnik, pszczelarz i student Wydziału Nauk o Żywności SGGW

Wśród tematów poruszonych przez prelegentów wskazać należy m.in. następujące zagadnienia:

1. Co mamy dzięki pszczołom, a co byłoby bez nich - krótka analiza sektora pszczelarskiego.
2. Powstawanie miodu, czyli dzieło małych pszczółek
- mechanizm produkcji miodu,
- proces technologiczny odbierania miodu przez pszczelarza,
- konfekcjonowanie miodu.
3. Podział i wymagania prawne dotyczące jakości miodu.
4. Skład miodu, czyli co siedzi w środku
- skąd w miodzie pyłek?
- poszczególne składniki miodu.
5. Wpływ miodu na organizm człowieka
- właściwości odżywcze i lecznicze,
- reakcje alergiczne na miód,
- składniki szkodliwe dla zdrowia.
6. Miód skrystalizował - to dobrze czy źle?
7. Miód nie zawsze taki sam
- zafałszowania i domowe metody ich wykrywania,
- czy ziołomiód to też miód?
8. Etykieta miodu – cenne źródło informacji.

Prelekcja odbędzie się w Auli II Budynku nr 32 (zielony) przy ul. Nowoursynowskiej 159 C w Warszawie.

Dojazd autobusami linii: 148, 166, 185, 193, 503

Kontakt z organizatorem: 
tel.: (22) 593-70-04
e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl 

Wstęp bezpłatny. Gorąco zapraszamy!

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2244

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka z kalafiora z miodem

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Domowa musztarda z miodem

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Bartnictwo w Polsce - miodobranie i miód bartny

Matka pszczela a pszczoła robotnica - role pełnione w rodzinie

Śliwa domowa – roślina miododajna