Sekrety miodu - prelekcja pszczelarska
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zaprasza 16 grudnia 2015 r. (środa) o godzinie 17:30 na prelekcję pt. Sekrety miodu.
Prelekcję wygłoszą:
- dr hab. Ewa Majewska z Katedry Biotechnologii Mikrobiologii i Oceny Żywności SGGW
- Piotr Nowotnik, pszczelarz i student Wydziału Nauk o Żywności SGGW
Wśród tematów poruszonych przez prelegentów wskazać należy m.in. następujące zagadnienia:
1. Co mamy dzięki pszczołom, a co byłoby bez nich - krótka analiza sektora pszczelarskiego.
2. Powstawanie miodu, czyli dzieło małych pszczółek
- mechanizm produkcji miodu,
- proces technologiczny odbierania miodu przez pszczelarza,
- konfekcjonowanie miodu.
3. Podział i wymagania prawne dotyczące jakości miodu.
4. Skład miodu, czyli co siedzi w środku
- skąd w miodzie pyłek?
- poszczególne składniki miodu.
5. Wpływ miodu na organizm człowieka
- właściwości odżywcze i lecznicze,
- reakcje alergiczne na miód,
- składniki szkodliwe dla zdrowia.
6. Miód skrystalizował - to dobrze czy źle?
7. Miód nie zawsze taki sam
- zafałszowania i domowe metody ich wykrywania,
- czy ziołomiód to też miód?
8. Etykieta miodu – cenne źródło informacji.
Prelekcja odbędzie się w Auli II Budynku nr 32 (zielony) przy ul. Nowoursynowskiej 159 C w Warszawie.
Dojazd autobusami linii: 148, 166, 185, 193, 503
Kontakt z organizatorem:
tel.: (22) 593-70-04
e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl
Wstęp bezpłatny. Gorąco zapraszamy!
Liczba wyświetleń artykułu: 2731
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!