Portal Pszczelarski

Sekrety miodu - prelekcja pszczelarska

Na zdjęciu: łyżka miodu. Źródło informacji: facebook.com/events/1519308991695869/

wydarzenie pszczelarskie wykład pszczelarski grudzień 2015 2015 Warszawa SGGW Sekrety miodu Ewa Majewska Piotr Nowotnik

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zaprasza 16 grudnia 2015 r. (środa) o godzinie 17:30 na prelekcję pt. Sekrety miodu. 

Prelekcję wygłoszą: 
- dr hab. Ewa Majewska z Katedry Biotechnologii Mikrobiologii i Oceny Żywności SGGW 
- Piotr Nowotnik, pszczelarz i student Wydziału Nauk o Żywności SGGW

Wśród tematów poruszonych przez prelegentów wskazać należy m.in. następujące zagadnienia:

1. Co mamy dzięki pszczołom, a co byłoby bez nich - krótka analiza sektora pszczelarskiego.
2. Powstawanie miodu, czyli dzieło małych pszczółek
- mechanizm produkcji miodu,
- proces technologiczny odbierania miodu przez pszczelarza,
- konfekcjonowanie miodu.
3. Podział i wymagania prawne dotyczące jakości miodu.
4. Skład miodu, czyli co siedzi w środku
- skąd w miodzie pyłek?
- poszczególne składniki miodu.
5. Wpływ miodu na organizm człowieka
- właściwości odżywcze i lecznicze,
- reakcje alergiczne na miód,
- składniki szkodliwe dla zdrowia.
6. Miód skrystalizował - to dobrze czy źle?
7. Miód nie zawsze taki sam
- zafałszowania i domowe metody ich wykrywania,
- czy ziołomiód to też miód?
8. Etykieta miodu – cenne źródło informacji.

Prelekcja odbędzie się w Auli II Budynku nr 32 (zielony) przy ul. Nowoursynowskiej 159 C w Warszawie.

Dojazd autobusami linii: 148, 166, 185, 193, 503

Kontakt z organizatorem: 
tel.: (22) 593-70-04
e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl 

Wstęp bezpłatny. Gorąco zapraszamy!

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2815

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Chleb z szafranem i miodem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Kaczka po mazursku

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek