Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Na zdjęciu: plaster miodu.

apiterapia działanie antyoksydacyjne miodu aktywność antybakteryjna miodu miód

Aktywność antybakteryjna jest najłatwiejszą do zbadania i przez to najbardziej odkrytą z aktywności miodu. W nieprzetworzonym miodzie jest ona przypisywana wysokiej zawartości cukru i kwasowości (pH wynosi od 3.5 do 5.0). Rozcieńczony miód również wykazuje działanie antybakteryjne, składniki aktywne określa się mianem inhibiny. Działanie to zostało później przypisane nadtlenkowi wodoru, który jest produktem ubocznym przy tworzeniu się kwasu glukozowego. Enzym odpowiedzialny - oksydaza glukozowa - jest nieaktywny w nieprzetworzonym miodzie. Jednak w roztworach miodu z odpowiednim pH aktywność antybakteryjna jest przypisywana głównie obecności nadtlenku węgla. Jest to proces ważny biologicznie - dzięki niemu miód, który nie jest dojrzały (zawiera małą ilość cukru), jest chroniony.

Oba te mechanizmy po części wyjaśniają odkażające działanie miodu oraz ich udział przy walce z przeziębieniem i infekcjami. Żaden z nich nie wyjaśnia jednak dlaczego miód pomaga na oparzenia (Heggers, et al., 1987) i przyczynia się do szybszego gojenia ran oraz zmniejsza blizny. Przeszczep Sabralimanyama (1993) przyjął się w 100% dzięki smarowaniu rany miodem przez 12 miesięcy. Aktywność antybakteryjna różni się zależnie od rodzaju miodu (Dustmann, et al., 1979; Revathy and Banerji, 1980; Jeddar et al., 1985 and Molan et al., 1988). Poza oksydazą glukozową miód zdaje się zawierać inne, nieznane substancje antybakteryjne - takie jak polifenole. Inne czynniki zostały wyróżnione w kilku badaniach (Toth et al., 1987; Bagdanov, 1989 and Molan et al., 1989) ale jako całość nie są przebadane naukowo. Udowodnione jest jednak, że aktywność antybakteryjna miodu jest osłabiona po jego podgrzaniu lub wystawieniu na działanie słońca (Dustmann, 1979).

Oryginał: R. Krell, Value-added products from beekeeping, FAO Agricultural Services Bulletin No. 124, Rome 1996

Zobacz również:

Skład miodu

Właściwości miodu i zastosowanie miodu

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1657

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy!

Weź udział w dyskusji:

Zaloguj się lub zarejestruj

Miejsce na Twoją reklamę
EL-TER biuro projektowe Kraków
filmowanie wesel, video zaproszenia, podziękowania video dla rodziców Kraków i okolice
EL-TER biuro projektowe Kraków Gabinet Trychologiczny Ewelina Wysoczańska

Kanał na Twitter

Newsletter

Portal Pszczelarski 2013 - ∞ © Wszelkie prawa zastrzeżone

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Portal Pszczelarski

Drogi Użytkowniku,

informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.

Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.

Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.

W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER" "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."

Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.

W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.