Portal Pszczelarski

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Na zdjęciu: plaster miodu.

apiterapia działanie antyoksydacyjne miodu aktywność antybakteryjna miodu miód

Aktywność antybakteryjna jest najłatwiejszą do zbadania i przez to najbardziej odkrytą z aktywności miodu. W nieprzetworzonym miodzie jest ona przypisywana wysokiej zawartości cukru i kwasowości (pH wynosi od 3.5 do 5.0). Rozcieńczony miód również wykazuje działanie antybakteryjne, składniki aktywne określa się mianem inhibiny. Działanie to zostało później przypisane nadtlenkowi wodoru, który jest produktem ubocznym przy tworzeniu się kwasu glukozowego. Enzym odpowiedzialny - oksydaza glukozowa - jest nieaktywny w nieprzetworzonym miodzie. Jednak w roztworach miodu z odpowiednim pH aktywność antybakteryjna jest przypisywana głównie obecności nadtlenku węgla. Jest to proces ważny biologicznie - dzięki niemu miód, który nie jest dojrzały (zawiera małą ilość cukru), jest chroniony.

Oba te mechanizmy po części wyjaśniają odkażające działanie miodu oraz ich udział przy walce z przeziębieniem i infekcjami. Żaden z nich nie wyjaśnia jednak dlaczego miód pomaga na oparzenia (Heggers, et al., 1987) i przyczynia się do szybszego gojenia ran oraz zmniejsza blizny. Przeszczep Sabralimanyama (1993) przyjął się w 100% dzięki smarowaniu rany miodem przez 12 miesięcy. Aktywność antybakteryjna różni się zależnie od rodzaju miodu (Dustmann, et al., 1979; Revathy and Banerji, 1980; Jeddar et al., 1985 and Molan et al., 1988). Poza oksydazą glukozową miód zdaje się zawierać inne, nieznane substancje antybakteryjne - takie jak polifenole. Inne czynniki zostały wyróżnione w kilku badaniach (Toth et al., 1987; Bagdanov, 1989 and Molan et al., 1989) ale jako całość nie są przebadane naukowo. Udowodnione jest jednak, że aktywność antybakteryjna miodu jest osłabiona po jego podgrzaniu lub wystawieniu na działanie słońca (Dustmann, 1979).

Oryginał: R. Krell, Value-added products from beekeeping, FAO Agricultural Services Bulletin No. 124, Rome 1996

Zobacz również:

Skład miodu

Właściwości miodu i zastosowanie miodu

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5928

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Skład miodu