Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Na zdjęciu: plaster miodu.
Aktywność antybakteryjna jest najłatwiejszą do zbadania i przez to najbardziej odkrytą z aktywności miodu. W nieprzetworzonym miodzie jest ona przypisywana wysokiej zawartości cukru i kwasowości (pH wynosi od 3.5 do 5.0). Rozcieńczony miód również wykazuje działanie antybakteryjne, składniki aktywne określa się mianem inhibiny. Działanie to zostało później przypisane nadtlenkowi wodoru, który jest produktem ubocznym przy tworzeniu się kwasu glukozowego. Enzym odpowiedzialny - oksydaza glukozowa - jest nieaktywny w nieprzetworzonym miodzie. Jednak w roztworach miodu z odpowiednim pH aktywność antybakteryjna jest przypisywana głównie obecności nadtlenku węgla. Jest to proces ważny biologicznie - dzięki niemu miód, który nie jest dojrzały (zawiera małą ilość cukru), jest chroniony.
Oba te mechanizmy po części wyjaśniają odkażające działanie miodu oraz ich udział przy walce z przeziębieniem i infekcjami. Żaden z nich nie wyjaśnia jednak dlaczego miód pomaga na oparzenia (Heggers, et al., 1987) i przyczynia się do szybszego gojenia ran oraz zmniejsza blizny. Przeszczep Sabralimanyama (1993) przyjął się w 100% dzięki smarowaniu rany miodem przez 12 miesięcy. Aktywność antybakteryjna różni się zależnie od rodzaju miodu (Dustmann, et al., 1979; Revathy and Banerji, 1980; Jeddar et al., 1985 and Molan et al., 1988). Poza oksydazą glukozową miód zdaje się zawierać inne, nieznane substancje antybakteryjne - takie jak polifenole. Inne czynniki zostały wyróżnione w kilku badaniach (Toth et al., 1987; Bagdanov, 1989 and Molan et al., 1989) ale jako całość nie są przebadane naukowo. Udowodnione jest jednak, że aktywność antybakteryjna miodu jest osłabiona po jego podgrzaniu lub wystawieniu na działanie słońca (Dustmann, 1979).
Oryginał: R. Krell, Value-added products from beekeeping, FAO Agricultural Services Bulletin No. 124, Rome 1996
Zobacz również:
Liczba wyświetleń artykułu: 5516
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Suplementy diety pochodzące z rosyjskich pasiek - przepisy Antoniny Shakshiny
Poznaj przepisy z Rosji na cudowne produktu Krzysztof Dębski

Pszczelarze z Rumunii oczekują wsparcia UE ws. weryfikacji cen i jakości miodu 2023
Miód z Chin i Ukrainy zalewa Rumunię Edyta Glebocki

Właściwości miodu wrzosowego
Miód wrzosowy i jego właściwości Anna Celińska

Zmiana dofinansowania do pasiek w Bawarii 2023
Niemcy stawiają na ilość i ekologię Edyta Glebocki

Miód z Bardejowa okrzyknięty najsmaczniejszym miodem świata 2023
Najlepszy miód na świecie jest ze Słowacji Edyta Glebocki

Miód z konopi - pakt między rolnictwem a pszczelarstwem przynosi plony 2023
Miód konopny z Niemiec jest bardzo pożądany Edyta Glebocki

Jak producenci miodu oszukują konsumentów? Unia Europejska sprawdziła to! 2023
UE wie jak producenci miodu kombinują Edyta Glebocki
