Portal Pszczelarski

Skład miodu

Na zdjęciu: miód w słoikach.

skład miodu skład chemiczny miodu witaminy w miodzie składniki mineralne w miodzie

Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami, miód powinien być postrzegany jako jedzenie, nie jako lek. Większość z zastosowań opisanych powyżej, a przynajmniej tych działających wewnętrznie, może być przypisana właściwościom odżywczym. Jednak naukowe pojęcie „przyczyna-skutek” zazwyczaj odnosi się tylko do jednego mierzonego czynnika i jest zbyt ograniczone aby uwzględnić cały, nawet subtelny wpływ miodu na ciało człowieka i jego interakcje w nim.

 

SPIS TREŚCI: 
1. Skład miodu - cukry
2. Skład miodu - witaminy i składniki mineralne
3. Skład miodu - powiązane artykuły

 

1. Skład miodu - cukry 
Jako jedzenie miód składa się głównie z cukrów prostych - glukozy i fruktozy, właśnie stąd bierze się pojęcie jak, kiedy i po co go używać. Miód natychmiast - bez włączania długiego procesu trawiennego - dostarcza energii, zarówno chorym jak i zdrowym osobom. Problemem jest to, że spożywany w dużej ilości, powoduje choroby takie jak: cukrzyca i otyłość.

2. Skład miodu - witaminy i składniki mineralne 
Miód jest polecany, ponieważ poza cukrami zawiera też witaminy i składniki mineralne. Ich stężenie jest jednak tak niskie, że nie można realnie myśleć o ich wykorzystaniu jako suplementu diety w diecie ubogiej (patrz tabela). Podobnie jest w przypadku innych pszczelich produktów: pyłek kwiatowy, mleczko pszczele. Choć ich przydatność była już wielokrotnie wykazana, nie można opisać jej wartościami np. w X znajduje się Y danej substancji. Mikroelementy zawarte w nieprzetworzonym miodzie są uznawane za te o najwyżej jakości. Ich współdziałanie z innymi składnikami odżywczymi - przyśpieszanie i odblokowywanie ich działania - są, z punktu widzenie odżywiania, niebywale przydatne.

Składniki odżywcze znajdujące się w miodzie w odniesieniu do wymagań ludzkiego ciała (Crane, 1980)

 Składniki Jednostka Średnio w 100 g miodu Rekomendowane dzienne spożycie
Wartość energetyczna kcal 304 2800
Witaminy      
A I.U. - 5000
B1 (Thiamina)  mg  0.004 - 0.006 1.5
B2 (Ryboflawina)  mg  0.002 - 0.06  1.7 
Kwas nikotynowy (niacyna)  mg  0.11 - 0.36  20 
B6 (Pirodoksyna)  mg  0.008 - 0.32  2.0 
Kwas pantotenowy  mg  0.02 - 0.11  10 
B9 (Kwas foliowy)  mg  0.4 
B12 (Cyjankobalamina) mg - 6
C (kwas askorinowy)  ug 2.2 - 2.4  60 
mg  400 
E (Tokofenol)  I.U.  30 
H (Biotyna)  I.U.  0.3 
Składniki mineralne      
Wapń  mg 4 - 30 1000
Chlor  mg  2 - 20   
Miedź  mg  0.01 - 0.1 
Jodyna  mg  0.15 
Żelazo mg 1 - 3.4  18
Magnez  0.7 - 13    400
Fosfor  mg  2 - 60 1000 
Potas  mg  10 - 470 
Soda  mg  0.6 - 40 
Cynk mg  0.2 - 0.5  15 

Oryginał: R. Krell, Value-added products from beekeeping, FAO Agricultural Services Bulletin No. 124, Rome 1996

3. Skład miodu - powiązane artykuły

Skład chemiczny miodu – enzymy

Skład chemiczny miodu – cukry proste i złożone

Skład chemiczny miodu – woda

Skład chemiczny miodu – kwasy

Skład chemiczny miodu – witaminy

Jakość miodu. Przepisy, normy i parametry oceny jakości miodu

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 11455

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2015-11-06 16:51:41

Bardzo fajny artykuł. Generalnie wszystko co FAO jest ok!



  Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Koszty pośrednika handlu produktów pszczelich

Zmiany w podatkach i składkach ZUS dla pszczelarzy w 2017 roku

Pasieki powyżej 80 rodzin pszczelich - formy opodatkowania

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie