Skład miodu
Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami, miód powinien być postrzegany jako jedzenie, nie jako lek. Większość z zastosowań opisanych powyżej, a przynajmniej tych działających wewnętrznie, może być przypisana właściwościom odżywczym. Jednak naukowe pojęcie „przyczyna-skutek” zazwyczaj odnosi się tylko do jednego mierzonego czynnika i jest zbyt ograniczone aby uwzględnić cały, nawet subtelny wpływ miodu na ciało człowieka i jego interakcje w nim.
SPIS TREŚCI:
1. Skład miodu - cukry
2. Skład miodu - witaminy i składniki mineralne
3. Skład miodu - powiązane artykuły
1. Skład miodu - cukry
Jako jedzenie miód składa się głównie z cukrów prostych - glukozy i fruktozy, właśnie stąd bierze się pojęcie jak, kiedy i po co go używać. Miód natychmiast - bez włączania długiego procesu trawiennego - dostarcza energii, zarówno chorym jak i zdrowym osobom. Problemem jest to, że spożywany w dużej ilości, powoduje choroby takie jak: cukrzyca i otyłość.
2. Skład miodu - witaminy i składniki mineralne
Miód jest polecany, ponieważ poza cukrami zawiera też witaminy i składniki mineralne. Ich stężenie jest jednak tak niskie, że nie można realnie myśleć o ich wykorzystaniu jako suplementu diety w diecie ubogiej (patrz tabela). Podobnie jest w przypadku innych pszczelich produktów: pyłek kwiatowy, mleczko pszczele. Choć ich przydatność była już wielokrotnie wykazana, nie można opisać jej wartościami np. w X znajduje się Y danej substancji. Mikroelementy zawarte w nieprzetworzonym miodzie są uznawane za te o najwyżej jakości. Ich współdziałanie z innymi składnikami odżywczymi - przyśpieszanie i odblokowywanie ich działania - są, z punktu widzenie odżywiania, niebywale przydatne.
Składniki odżywcze znajdujące się w miodzie w odniesieniu do wymagań ludzkiego ciała (Crane, 1980)
Składniki | Jednostka | Średnio w 100 g miodu | Rekomendowane dzienne spożycie |
Wartość energetyczna | kcal | 304 | 2800 |
Witaminy | |||
A | I.U. | - | 5000 |
B1 (Thiamina) | mg | 0.004 - 0.006 | 1.5 |
B2 (Ryboflawina) | mg | 0.002 - 0.06 | 1.7 |
Kwas nikotynowy (niacyna) | mg | 0.11 - 0.36 | 20 |
B6 (Pirodoksyna) | mg | 0.008 - 0.32 | 2.0 |
Kwas pantotenowy | mg | 0.02 - 0.11 | 10 |
B9 (Kwas foliowy) | mg | - | 0.4 |
B12 (Cyjankobalamina) | mg | - | 6 |
C (kwas askorinowy) | ug | 2.2 - 2.4 | 60 |
D | mg | - | 400 |
E (Tokofenol) | I.U. | - | 30 |
H (Biotyna) | I.U. | - | 0.3 |
Składniki mineralne | |||
Wapń | mg | 4 - 30 | 1000 |
Chlor | mg | 2 - 20 | |
Miedź | mg | 0.01 - 0.1 | 2 |
Jodyna | mg | - | 0.15 |
Żelazo | mg | 1 - 3.4 | 18 |
Magnez | 0.7 - 13 | 400 | |
Fosfor | mg | 2 - 60 | 1000 |
Potas | mg | 10 - 470 | - |
Soda | mg | 0.6 - 40 | - |
Cynk | mg | 0.2 - 0.5 | 15 |
Oryginał: R. Krell, Value-added products from beekeeping, FAO Agricultural Services Bulletin No. 124, Rome 1996
3. Skład miodu - powiązane artykuły
Skład chemiczny miodu – enzymy
Skład chemiczny miodu – cukry proste i złożone
Skład chemiczny miodu – witaminy
Jakość miodu. Przepisy, normy i parametry oceny jakości miodu
Liczba wyświetleń artykułu: 12600
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2015-11-06 16:51:41