Portal Pszczelarski

Skład miodu

Na zdjęciu: miód w słoikach.

skład miodu skład chemiczny miodu witaminy w miodzie składniki mineralne w miodzie

Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami, miód powinien być postrzegany jako jedzenie, nie jako lek. Większość z zastosowań opisanych powyżej, a przynajmniej tych działających wewnętrznie, może być przypisana właściwościom odżywczym. Jednak naukowe pojęcie „przyczyna-skutek” zazwyczaj odnosi się tylko do jednego mierzonego czynnika i jest zbyt ograniczone aby uwzględnić cały, nawet subtelny wpływ miodu na ciało człowieka i jego interakcje w nim.

 

SPIS TREŚCI: 
1. Skład miodu - cukry
2. Skład miodu - witaminy i składniki mineralne
3. Skład miodu - powiązane artykuły

 

1. Skład miodu - cukry 
Jako jedzenie miód składa się głównie z cukrów prostych - glukozy i fruktozy, właśnie stąd bierze się pojęcie jak, kiedy i po co go używać. Miód natychmiast - bez włączania długiego procesu trawiennego - dostarcza energii, zarówno chorym jak i zdrowym osobom. Problemem jest to, że spożywany w dużej ilości, powoduje choroby takie jak: cukrzyca i otyłość.

2. Skład miodu - witaminy i składniki mineralne 
Miód jest polecany, ponieważ poza cukrami zawiera też witaminy i składniki mineralne. Ich stężenie jest jednak tak niskie, że nie można realnie myśleć o ich wykorzystaniu jako suplementu diety w diecie ubogiej (patrz tabela). Podobnie jest w przypadku innych pszczelich produktów: pyłek kwiatowy, mleczko pszczele. Choć ich przydatność była już wielokrotnie wykazana, nie można opisać jej wartościami np. w X znajduje się Y danej substancji. Mikroelementy zawarte w nieprzetworzonym miodzie są uznawane za te o najwyżej jakości. Ich współdziałanie z innymi składnikami odżywczymi - przyśpieszanie i odblokowywanie ich działania - są, z punktu widzenie odżywiania, niebywale przydatne.

Składniki odżywcze znajdujące się w miodzie w odniesieniu do wymagań ludzkiego ciała (Crane, 1980)

 Składniki Jednostka Średnio w 100 g miodu Rekomendowane dzienne spożycie
Wartość energetyczna kcal 304 2800
Witaminy      
A I.U. - 5000
B1 (Thiamina)  mg  0.004 - 0.006 1.5
B2 (Ryboflawina)  mg  0.002 - 0.06  1.7 
Kwas nikotynowy (niacyna)  mg  0.11 - 0.36  20 
B6 (Pirodoksyna)  mg  0.008 - 0.32  2.0 
Kwas pantotenowy  mg  0.02 - 0.11  10 
B9 (Kwas foliowy)  mg  0.4 
B12 (Cyjankobalamina) mg - 6
C (kwas askorinowy)  ug 2.2 - 2.4  60 
mg  400 
E (Tokofenol)  I.U.  30 
H (Biotyna)  I.U.  0.3 
Składniki mineralne      
Wapń  mg 4 - 30 1000
Chlor  mg  2 - 20   
Miedź  mg  0.01 - 0.1 
Jodyna  mg  0.15 
Żelazo mg 1 - 3.4  18
Magnez  0.7 - 13    400
Fosfor  mg  2 - 60 1000 
Potas  mg  10 - 470 
Soda  mg  0.6 - 40 
Cynk mg  0.2 - 0.5  15 

Oryginał: R. Krell, Value-added products from beekeeping, FAO Agricultural Services Bulletin No. 124, Rome 1996

3. Skład miodu - powiązane artykuły

Skład chemiczny miodu – enzymy

Skład chemiczny miodu – cukry proste i złożone

Skład chemiczny miodu – woda

Skład chemiczny miodu – kwasy

Skład chemiczny miodu – witaminy

Jakość miodu. Przepisy, normy i parametry oceny jakości miodu

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 12615

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2015-11-06 16:51:41

Bardzo fajny artykuł. Generalnie wszystko co FAO jest ok!



  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

Szybki piernik z miodem na święta

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!