Portal Pszczelarski

Skład miodu

Na zdjęciu: miód w słoikach.

skład miodu skład chemiczny miodu witaminy w miodzie składniki mineralne w miodzie

Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami, miód powinien być postrzegany jako jedzenie, nie jako lek. Większość z zastosowań opisanych powyżej, a przynajmniej tych działających wewnętrznie, może być przypisana właściwościom odżywczym. Jednak naukowe pojęcie „przyczyna-skutek” zazwyczaj odnosi się tylko do jednego mierzonego czynnika i jest zbyt ograniczone aby uwzględnić cały, nawet subtelny wpływ miodu na ciało człowieka i jego interakcje w nim.

 

SPIS TREŚCI: 
1. Skład miodu - cukry
2. Skład miodu - witaminy i składniki mineralne
3. Skład miodu - powiązane artykuły

 

1. Skład miodu - cukry 
Jako jedzenie miód składa się głównie z cukrów prostych - glukozy i fruktozy, właśnie stąd bierze się pojęcie jak, kiedy i po co go używać. Miód natychmiast - bez włączania długiego procesu trawiennego - dostarcza energii, zarówno chorym jak i zdrowym osobom. Problemem jest to, że spożywany w dużej ilości, powoduje choroby takie jak: cukrzyca i otyłość.

2. Skład miodu - witaminy i składniki mineralne 
Miód jest polecany, ponieważ poza cukrami zawiera też witaminy i składniki mineralne. Ich stężenie jest jednak tak niskie, że nie można realnie myśleć o ich wykorzystaniu jako suplementu diety w diecie ubogiej (patrz tabela). Podobnie jest w przypadku innych pszczelich produktów: pyłek kwiatowy, mleczko pszczele. Choć ich przydatność była już wielokrotnie wykazana, nie można opisać jej wartościami np. w X znajduje się Y danej substancji. Mikroelementy zawarte w nieprzetworzonym miodzie są uznawane za te o najwyżej jakości. Ich współdziałanie z innymi składnikami odżywczymi - przyśpieszanie i odblokowywanie ich działania - są, z punktu widzenie odżywiania, niebywale przydatne.

Składniki odżywcze znajdujące się w miodzie w odniesieniu do wymagań ludzkiego ciała (Crane, 1980)

 Składniki Jednostka Średnio w 100 g miodu Rekomendowane dzienne spożycie
Wartość energetyczna kcal 304 2800
Witaminy      
A I.U. - 5000
B1 (Thiamina)  mg  0.004 - 0.006 1.5
B2 (Ryboflawina)  mg  0.002 - 0.06  1.7 
Kwas nikotynowy (niacyna)  mg  0.11 - 0.36  20 
B6 (Pirodoksyna)  mg  0.008 - 0.32  2.0 
Kwas pantotenowy  mg  0.02 - 0.11  10 
B9 (Kwas foliowy)  mg  0.4 
B12 (Cyjankobalamina) mg - 6
C (kwas askorinowy)  ug 2.2 - 2.4  60 
mg  400 
E (Tokofenol)  I.U.  30 
H (Biotyna)  I.U.  0.3 
Składniki mineralne      
Wapń  mg 4 - 30 1000
Chlor  mg  2 - 20   
Miedź  mg  0.01 - 0.1 
Jodyna  mg  0.15 
Żelazo mg 1 - 3.4  18
Magnez  0.7 - 13    400
Fosfor  mg  2 - 60 1000 
Potas  mg  10 - 470 
Soda  mg  0.6 - 40 
Cynk mg  0.2 - 0.5  15 

Oryginał: R. Krell, Value-added products from beekeeping, FAO Agricultural Services Bulletin No. 124, Rome 1996

3. Skład miodu - powiązane artykuły

Skład chemiczny miodu – enzymy

Skład chemiczny miodu – cukry proste i złożone

Skład chemiczny miodu – woda

Skład chemiczny miodu – kwasy

Skład chemiczny miodu – witaminy

Jakość miodu. Przepisy, normy i parametry oceny jakości miodu

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 12600

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2015-11-06 16:51:41

Bardzo fajny artykuł. Generalnie wszystko co FAO jest ok!



  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Racuchy z bananami i miodem

Puchowa owsianka na różanym mleku

Plackowe brownie z cukinią i miodem

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?