Portal Pszczelarski

Właściwości miodu akacjowego

Na zdjęciu: miód akacjowy. Źródło zdjęcia: st.gdefon.com/wallpapers_original/wallpapers/398823_med_akaciya_belyj-fon_1680x1050_%28www.GdeFon.ru%29.jpg

miód akacjowy właściwości miodu właściwości miodu akacjowego lecznicze właściwości miodu akacjowego

Miód akacjowy doskonale smakuje i ma sporo właściwości odżywczych. Gdy jest w stanie płynnym bywa bardzo jasny, czasem wręcz przezroczysty. Natomiast gdy skrystalizuje przybiera barwę kremową.

W odróżnieniu od innych miodów miód akacjowy krystalizuje bardzo powoli, dzięki czemu przez długi czas występuje w postaci płynnej. Ma lekki, słodki smak, w którym dość mocno wyczuwalny jest aromat kwiatów akacji. Ponieważ jest bardzo słodki, można go bez obaw podawać szczególnie dzieciom, którym inne odmiany miodu nie zawsze będą smakować.

Miód akacjowy różni się też od innych miodów pod względem właściwości antybakteryjnych. Ma bardzo niewiele substancji antybiotycznych, w przypadku infekcji i przeziębień raczej nie będzie najlepszym wyborem. Ma natomiast sporą zawartość fruktozy, co znalazło zastosowanie we wspomaganiu leczenia cukrzycy niezależnej od insuliny. Tacy cukrzycy mogą używać miodu akacjowego jako zdrowszego odpowiednika cukru i dosładzać nim różne potrawy i napoje. Miód akacjowy jest też polecany w różnych chorobach układu pokarmowego – pozytywnie wpływa na pracę żołądka i jelit, ogranicza wydzielanie soku żołądkowego, łagodzi wrzody żołądka.

Choć miód akacjowy nie ma właściwości antybiotycznych, można go używać w chorobach układu pokarmowego, zwłaszcza przy ostrym i duszącym kaszlu. Przyda się też w stanach przemęczenia, problemach z zasypianiem czy w sytuacjach długiego i silnego stresu. Warto sięgać po miód zamiast sztucznych suplementów, gdyż jego działanie jest łagodne, długotrwałe i nie przynosi żadnych szkód dla organizmu. Świetnie też sprawdzi się jako lek zewnętrzny w różnych chorobach skóry.

Zobacz również:

Właściwości miodu

Właściwości miodu gryczanego

Właściwości miodu gryczano-lipowego

Właściwości miodu lipowego

Właściwości miodu nawłociowo-gryczanego

Właściowści miodu rzepakowego

Właściwości miodu wielokwiatowego

Właściwości miodu wrzosowego

Właściwości miodu ze spadzi iglastej

Właściwości miodu ze spadzi liściastej oraz spadziowo-nektarowego

Miód malinowy. Skład, zastosowanie, właściwości i dawkowanie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 26165

Komentarze z forum pszczelarskiego

www.miody.net 2017-11-11 18:00:46

Miód akacjowy jest również polecany przy chorobach nerek i przewodów moczowych. Pozdrawiam

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Przygotowanie projektów w ramach programu Wsparcia Rynku Produktów Pszczelich 2016/2017

Opodatkowanie pasieki do 80 rodzin pszczelich

Praca na etat a pasieka do 80 pni

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych