Portal Pszczelarski

Bigos z miodem

Na zdjęciu: Bigos z miodem. Źródło zdjęcia: amku.blogspot.com

przepis z miodem miód obiad z miodem bigos z miodem

Bigos z miodem

Aby zrobić swój pierwszy bigos trzeba przejrzeć kilka przepisów i wybrać z każdego, co się nam podoba. Potem trzeba go tylko zrobić, posmakować i jeśli przypomną nam się smak z dzieciństwa, to to był właściwy przepis. 

Składniki: 
- 1 kg kiszonej kapusty
- 0,5 kg surowej białej kapusty
- 30 dag wędzonego boczku
- 3 szt. kiełbasy śląskiej
- 10 suszonych polskich śliwek
- 1 winne jabłko
- kilka kawałków pieczonego mięsa, szynki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże garście suszonych grzybów
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sól,
- pieprz ziarnisty,
- tymianek,
- majeranek,
- odrobina rozmarynu. 

Wykonanie: 
Kapustę kiszoną posiekać, wrzucić do garnka i podlać wodą lub wywarem z mięsa, kiełbasy lub bulionem. Dodać 2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu, skórkę od wędzonego boczku i gotować na małym ogniu 1 godzinę. 

Grzyby i śliwki zalać wrzątkiem i odstawić. Posiekać białą kapustę.

Wyjąć skórki z boczku z gotującej się kapusty i dodać białą kapustę, obrać jabłko, pokroić o dodać do kapusty - gotować kolejną godzinę. 

Pokroić kiełbaski, boczek wędzony, szynkę, cebulę i podsmażyć na patelni. Zgnieść 2 ząbki czosnku i dodać pod koniec smażenia. 

Jeżeli woda odparuje można podlewać wodą z zalanych grzybków i śliwek. 

Dodać podsmażoną kiełbasę, boczek, mięso, szynkę i gotować dodatkową godzinę. 

Wiadomo, że najlepszy jest bigos podgrzany po raz któryśtam, smaki muszą się wymieszać, więc najlepszy jest po paru dniach.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Domowa musztarda z miodem

2. Ogórki z miodem

3. Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

4. Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

5. Śledzie w korzennej marynacie

6. Koktajl pietruszkowy z miodem

7. Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

8. Sałatka z kalafiora z miodem

9. Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

10. Kukurydziane bułeczki z miodem

11. Chleb na owsiance z miodem

12. Kurczak teriyaki z miodem

13. Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

14. Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Amku-Amku

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3068

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Kontrowersje z życia pszczół - zaproszenie na wykład otwarty

Pszczoły i pszczelarstwo trzech kontynentów - zaproszenie na wykład

Zostań bohaterem pszczół

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę