Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem
Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem
Irlandzkie bułeczki owsiane są super, bo można je zrobić tuż przed śniadaniem, nie potrzeba do tego drożdży, więc nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie. Bułeczki są bardzo delikatne, brązowiutkie i piwne od portera. Najlepsze są w dniu upieczenia, ale można je przechowywać 1-2 dni, "zawijając w czystą ściereczkę kuchenną i trzymając w chlebaku lub hermetycznym pojemniku w chłodnym miejscu", jak radzi Nigella (autorka książki "Kuchnia"). To moje pierwsze kroki w ramach domowej piekarni, ale już mi się podoba:D
Składniki (9 średnich bułeczek lub 12 mniejszych):
- 400 g mąki z pełnego przemiału (ja użyłam orkiszowej pełnoziarnistej),
- 100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych, ja użyłam górskich) + trochę do posypania z wierzchu,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 300 ml porteru (lub zwietrzałego piwa),
- 150 ml maślanki lub płynnego jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki oleju arachidowego lub roślinnego,
- 4 łyżki płynnego miodu.
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 220 stopni, a blachę wyłożyć pergaminem. W jednej misce wymieszać płynne składniki, a w drugiej sypkie składniki.
Wlewamy płynne składniki do suchych i mieszamy drewnianą łyżką, żeby się dokładnie połączyły - "na początku powstanie coś w rodzaju gęstej owsianki zamiast ciasta. Może się to wydawać zbyt płynne, ale po chwili, gdy soda zacznie działać, ciasto przybierze najpierw konsystencję pianki, a następnie ciężkiego mokrego piasku". Hmm... moje nie osiągnęło fazy piasku, może dlatego, że mąkę i płatki sypałam na oko (nie dorobiłam się jeszcze miarki ani wagi, a Piekarzynek akurat nie działał:). Ciasto było dość gęste i lepkie.
Na blaszce układamy bułeczki, ja zrobiłam 9 średniej wielkości i nakładałam je drewnianą łyżką, formując mniej więcej okrągły kształt. Nigella na obrazku formuje bułeczki rękoma, więc też tak można:). Trzeba zachować odstępy, bo trochę podrosną.
Uformowane bułeczki posypujemy płatkami owsianymi i pieczemy przez około 15 minut. Potem wyjmujemy na kratkę aby trochę przestygły. Jemy ciepłe albo w temperaturze pokojowej.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
3. Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi
4. Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem
5. Śledzie w korzennej marynacie
6. Koktajl pietruszkowy z miodem
7. Sałatka kobieca Keep smiling z miodem
8. Sałatka z kalafiora z miodem
10. Kukurydziane bułeczki z miodem
11. Chleb na owsiance z miodem
12. Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem
13. Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: Amku-Amku
Liczba wyświetleń artykułu: 3278
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!