Portal Pszczelarski

Kukurydziane bułeczki z miodem

Na zdjęciu: Kukurydziane bułeczki z miodem. Źródło zdjęcia: amku.blogspot.com

przepis z miodem miód bułki z miodem ciasto z miodem

Kukurydziane bułeczki z miodem

Kolejne święto. Sklepy zamknięte, a ja nie kupiłam pieczywa zawczasu... Pod tym względem chyba już się nie zmienię. Może to dlatego, że praktycznie nie jem pieczywa? Ostatnio na śniadanie w pracy jadam kubeczek serka wiejskiego, bo wydaje mi się to bardziej sycące od kanapki. Potem jakiś odgrzewany lunch w samo południe. Kolacji nie jadam od lat, ale tylko dlatego że w tygodniu jemy obiad o 17, 18, więc ten posiłek wydaje mi się zbędny, skoro nie czuję głodu.

A pieczywo jem od święta. Pech chce, że jak są święta, to zapominam je kupić. Na szczęście miałam zamrożone drożdże. Mały kawałeczek, w sam raz na te bułeczki od Arvén. Bułeczki zeszły jak... świeże bułeczki. Smakowały idealnie z domowym dżemem truskawkowym:) Szkoda, że smaku nie da się utrwalić na fotografii, choć można spróbować uchwycić wrażenia...

Składniki:  
zaczyn:
- 320ml letniej wody,
- 15g świeżych drożdży,
- 200g mąki pszennej,
- 100g mąki kukurydzianej.
ciasto:
- 10g soli,
- 25ml oliwy,
- 2 łyżeczki syropu z agawy (można uzyć płynnego miodu),
- 250g mąki pszennej,
- 70g mąki kukurydzianej. 

Wykonanie:
Zaczyn: drożdże rozpuścić w wodzie, dodać obydwa rodzaje mąki i dobrze wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na okolo pół godziny. 

Po tym czasie dodać do zaczynu po kolei pozostałe składniki i wyrobić z tego gładkie ciasto, włożyć do miski wysmarowanej oliwą i odstawić w ciepłe miejsce na tak długo, aż ciasto podwoi swoją objętość. 

Uformować bułeczki, ja robiłam kulki które nastepnie lekko rozciągałam i składałam, aby powstał charakterystyczny "przedziałek". Układać na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i położyć blaszkę na kuchence - ponownie do wyrośnięcia. 

Nastawić piekarnik na 200 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje a bułki lekko wyrosną, wstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy bułki przez 15-20 minut.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Domowa musztarda z miodem

2. Ogórki z miodem

3. Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

4. Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

5. Śledzie w korzennej marynacie

6. Koktajl pietruszkowy z miodem

7. Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

8. Sałatka z kalafiora z miodem

9. Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

10. Kurczak teriyaki z miodem

11. Chleb na owsiance z miodem

12. Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

13. Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Amku-Amku

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1000

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy!

Weź udział w dyskusji:

Zaloguj się lub zarejestruj

Miejsce na Twoją reklamę
EL-TER biuro projektowe Kraków
filmowanie wesel, video zaproszenia, podziękowania video dla rodziców Kraków i okolice Miejsce na Twoją reklamę

Drogi Użytkowniku,

informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.

Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.

Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.

W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER" "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."

Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.

W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.