Kukurydziane bułeczki z miodem

Na zdjęciu: Kukurydziane bułeczki z miodem. Źródło zdjęcia: amku.blogspot.com
Kukurydziane bułeczki z miodem
Kolejne święto. Sklepy zamknięte, a ja nie kupiłam pieczywa zawczasu... Pod tym względem chyba już się nie zmienię. Może to dlatego, że praktycznie nie jem pieczywa? Ostatnio na śniadanie w pracy jadam kubeczek serka wiejskiego, bo wydaje mi się to bardziej sycące od kanapki. Potem jakiś odgrzewany lunch w samo południe. Kolacji nie jadam od lat, ale tylko dlatego że w tygodniu jemy obiad o 17, 18, więc ten posiłek wydaje mi się zbędny, skoro nie czuję głodu.
A pieczywo jem od święta. Pech chce, że jak są święta, to zapominam je kupić. Na szczęście miałam zamrożone drożdże. Mały kawałeczek, w sam raz na te bułeczki od Arvén. Bułeczki zeszły jak... świeże bułeczki. Smakowały idealnie z domowym dżemem truskawkowym:) Szkoda, że smaku nie da się utrwalić na fotografii, choć można spróbować uchwycić wrażenia...
Składniki:
zaczyn:
- 320ml letniej wody,
- 15g świeżych drożdży,
- 200g mąki pszennej,
- 100g mąki kukurydzianej.
ciasto:
- 10g soli,
- 25ml oliwy,
- 2 łyżeczki syropu z agawy (można uzyć płynnego miodu),
- 250g mąki pszennej,
- 70g mąki kukurydzianej.
Wykonanie:
Zaczyn: drożdże rozpuścić w wodzie, dodać obydwa rodzaje mąki i dobrze wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na okolo pół godziny.
Po tym czasie dodać do zaczynu po kolei pozostałe składniki i wyrobić z tego gładkie ciasto, włożyć do miski wysmarowanej oliwą i odstawić w ciepłe miejsce na tak długo, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Uformować bułeczki, ja robiłam kulki które nastepnie lekko rozciągałam i składałam, aby powstał charakterystyczny "przedziałek". Układać na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i położyć blaszkę na kuchence - ponownie do wyrośnięcia.
Nastawić piekarnik na 200 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje a bułki lekko wyrosną, wstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy bułki przez 15-20 minut.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
3. Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi
4. Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem
5. Śledzie w korzennej marynacie
6. Koktajl pietruszkowy z miodem
7. Sałatka kobieca Keep smiling z miodem
8. Sałatka z kalafiora z miodem
9. Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem
11. Chleb na owsiance z miodem
12. Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem
13. Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: Amku-Amku
Liczba wyświetleń artykułu: 1951
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Nagroda Gucia za uratowanie pszczoły w gdyńskim trolejbusie 2022
Bohater nie zawsze nosi pelerynę Jakub Wojas

Jakość miodu - analiza pyłkowa
Na czym polega analiza pyłkowa miodu? Agata Koń-Ulman

Komisja Europejska przymierza się do zmian w dyrektywie miodowej 2021
Trzeba lepiej oznaczać informacje o kraju pochodzenia miodu Jakub Wojas

Słoiki na miód - słodka zawartość, szklane opakowanie
Słoiki na miód od M.M Opakowania Szklane M.M Opakowania Szklane

Pierwsze miodobranie w krośnieńskiej miejskiej pasiece 2021
Choć małe zbiory to miód wyborny Jakub Wojas

Ponad 200 litrów miodu z pasieki miejskiej w Gdyni 2021
Podsumowanie sezonu miejskiej pasieki na dachu gdańskiego urzędu Jakub Wojas

Niedobory miodu w Grecji i we Francji 2021
Mało miodu we Francji i Grecji w 2021 roku Jakub Wojas
