Portal Pszczelarski

Przepis na wino miodowe

Na zdjęciu piwnica z beczkami z winem miodowym. Źródło zdjęcia: i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01432/barrels-wine460_1432521c.jpg

przepis z miodem miód wino miodowe miód pitny Głos Miechowskiej Wsi Patriotyzm Jutra

Oryginalna treść artykułu: "Kącik gospodyni - Wino miodowe"

Z miodów o delikatniejszym smaku i zapachu, jak: z miodu pochodzącego z kwiatów drzew owocowych, z esparcety, lipy, gorczycy, rzepiu, białej koniczyny, akacji, malin, można wyrabiać bardzo smaczne wino bez dodania soku owocowego. W takim razie rozrzedza się patokę trzykrotną ilością wody, t.j na litr patoki daje się 3 litry czystej wody, i tak rozrzedzoną brzeczkę podaję się fermentowaniu. Dla zapachu wkłada się w woreczku do fermentującego płynu na 100 litrów brzeczki 20 gramów fijołkowego korzenia lub 40 gramów bzowego kwiatu, lub 1 gałkę muszkatułową, albo też wrzuca się pokrajane 3 cytryny lub 4 pomarańcze; zależy to od tego, jakiego smaku i zapachu pragnie się mieć wino. Po skończonym fermentowaniu wyjmuje się woreczek z zaprawą. Wino to będzie jeszcze dobre i wtedy, gdy na 1 litr patoki da się 3’/2 litra wody; mniej wody jak 3 litry dodawać nie radzimy, gdyż będzie wino zasłodkie, dodana zaś większa ilość wody, jak 3’/2 litra, np. 4 litry, da wino za słabe, a przy jeszcze większem rozcieńczeniu, jak 4 litry wody na 1 litr patoki, wyrobi się zamiast wina – ocet. Z hreczanego miodu, wina tego wzrabiać nie można, gdyż ma zaostry i niemiły przysmak; gdyby zaś kto mimo tego chciał z hreczanego miodu wino to robić, radzimy wtedy użyć w połowie miodu, a w połowie cukru głowiastego, biorąc 1 kilo cukru za 1 litr patoki; jako zaprawę najlepiej wtedy dodać 3 lub 4 cytryny na 100 litrów takiej brzeczki.

Artykuł pochodzi z gazety "Głos Miechowskiej Wsi" wydanej 3. sierpnia 2013 r. przez Muzeum Ziemi Miechowskiej z dotacji Muzeum Historii Polski w Warszawie w ramach programu Patriotyzm Jutra. Wydanie gazety wraz z artykułami w takiej formie było jedną z atrakcji wystawy pt. "Chłop potęgą jest i basta! 110. rocznica Wystawy Włościańskiej Miechów 1903".

Zobacz również:

Produkcja miodu pitnego

Muzeum Ziemi Miechowskiej

Muzeum Ziemi Miechowskiej

www.muzeum.miechow.pl

ul. Warszawska 1, 32-200 Miechów

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 21474

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-08-01 19:41:09

Dobrze, że nikt faktycznie tak już nie pisze... Gorzej niż dyslektyk :) A sam przepis bardzo ciekawy.

mati 2017-01-27 07:42:03

takimi beczkami z miodem pitnym to ja bym nie pogardzil



  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Koktajl pietruszkowy z miodem

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom