Portal Pszczelarski

Przepis na wino miodowe

Na zdjęciu piwnica z beczkami z winem miodowym. Źródło zdjęcia: i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01432/barrels-wine460_1432521c.jpg

przepis z miodem miód wino miodowe miód pitny Głos Miechowskiej Wsi Patriotyzm Jutra

Oryginalna treść artykułu: "Kącik gospodyni - Wino miodowe"

Z miodów o delikatniejszym smaku i zapachu, jak: z miodu pochodzącego z kwiatów drzew owocowych, z esparcety, lipy, gorczycy, rzepiu, białej koniczyny, akacji, malin, można wyrabiać bardzo smaczne wino bez dodania soku owocowego. W takim razie rozrzedza się patokę trzykrotną ilością wody, t.j na litr patoki daje się 3 litry czystej wody, i tak rozrzedzoną brzeczkę podaję się fermentowaniu. Dla zapachu wkłada się w woreczku do fermentującego płynu na 100 litrów brzeczki 20 gramów fijołkowego korzenia lub 40 gramów bzowego kwiatu, lub 1 gałkę muszkatułową, albo też wrzuca się pokrajane 3 cytryny lub 4 pomarańcze; zależy to od tego, jakiego smaku i zapachu pragnie się mieć wino. Po skończonym fermentowaniu wyjmuje się woreczek z zaprawą. Wino to będzie jeszcze dobre i wtedy, gdy na 1 litr patoki da się 3’/2 litra wody; mniej wody jak 3 litry dodawać nie radzimy, gdyż będzie wino zasłodkie, dodana zaś większa ilość wody, jak 3’/2 litra, np. 4 litry, da wino za słabe, a przy jeszcze większem rozcieńczeniu, jak 4 litry wody na 1 litr patoki, wyrobi się zamiast wina – ocet. Z hreczanego miodu, wina tego wzrabiać nie można, gdyż ma zaostry i niemiły przysmak; gdyby zaś kto mimo tego chciał z hreczanego miodu wino to robić, radzimy wtedy użyć w połowie miodu, a w połowie cukru głowiastego, biorąc 1 kilo cukru za 1 litr patoki; jako zaprawę najlepiej wtedy dodać 3 lub 4 cytryny na 100 litrów takiej brzeczki.

Artykuł pochodzi z gazety "Głos Miechowskiej Wsi" wydanej 3. sierpnia 2013 r. przez Muzeum Ziemi Miechowskiej z dotacji Muzeum Historii Polski w Warszawie w ramach programu Patriotyzm Jutra. Wydanie gazety wraz z artykułami w takiej formie było jedną z atrakcji wystawy pt. "Chłop potęgą jest i basta! 110. rocznica Wystawy Włościańskiej Miechów 1903".

Zobacz również:

Produkcja miodu pitnego

Muzeum Ziemi Miechowskiej

Muzeum Ziemi Miechowskiej

www.muzeum.miechow.pl

ul. Warszawska 1, 32-200 Miechów

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 23612

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-08-01 19:41:09

Dobrze, że nikt faktycznie tak już nie pisze... Gorzej niż dyslektyk :) A sam przepis bardzo ciekawy.

mati 2017-01-27 07:42:03

takimi beczkami z miodem pitnym to ja bym nie pogardzil



  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

II Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

Michał Piątek Dochodowa pasieka - książka dla pszczelarzy

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Bananowe chipsy z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego