Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Na zdjęciu: Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem. Źródło zdjęcia: amku.blogspot.com
Ciasteczka te dedykuję koleżance, Dorin, która w myśl zasady "do odważnych świat należy" wyjechała do Holandii, aby podbić swymi umiejętnościami tamtejszy rynek pracy i tak jeszcze zupełnie przy okazji, podbić serca Holendrów swym nowo-odkrytym talentem cukierniczym.
Nic tak nie cieszy, jak to, że korzystacie z tych przepisów i że Wam smakują:) Mam nadzieję, że tak będzie również z tymi ciasteczkami! Heh, moje pierniczki nie wyszły tak kształtne jak na blogu Addio Pomidory, na którym je znalazłam, ale okazały się tak pyszne, że zniknęły bardzo szybko, więc najlepiej nie przejmować się kształtami i faktycznie od razu podwoić proporcje ciasta.
Dlaczego skusiłam się na te ciasteczka? Ujęła mnie ta ciekawostka z przepisu źródłowego: "Są symbolem płodności, podobno dlatego właśnie nie należy ich układać na talerzyku a swobodnie rozsypywać na wzór siewcy siejącego ziarna". Zatem kochajcie się i rozmnażajcie, jak radzi wam Matka Karmiąca, i objadajcie się Smakołykami, bo życie jest za krótkie, żeby sobie odmawiać takich drobnych przyjemności:)
Składniki:
- 115 g mąki tortowej,
- duża szczypta proszku do pieczenia (przez przypadek pominęłam ten składnik),
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- pół łyżeczki kakao (pominęłam),
- 50 g cukru,
- szczypta soli,
- 50 g miękkiego masła (użyłam roślinnego),
- 1 łyżeczka miodu (zastąpiłam syropem owocowym),
- 2 łyżki mleka (zastąpiłam wodą).
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesypujemy wszystkie składniki i szybko zagniatamy ciasto.
Nabieramy kawałeczki ciasta w dłoń i formujemy małe kulki wielkości orzecha laskowego (moje były trochę większe, powiedzmy wielkości orzecha włoskiego). Z podanej porcji uzyskamy ich około 40 (mi wyszło 30). Układamy na przygotowanej blasze zachowując odległości i pieczemy 20 minut.
Studzimy i przekładamy do puszki (nasze zniknęły zanim zdążyły dokładnie ostygnąć). Przechowujemy szczelnie przykryte.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
3. Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi
4. Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem
5. Śledzie w korzennej marynacie
6. Koktajl pietruszkowy z miodem
7. Sałatka kobieca Keep smiling z miodem
8. Sałatka z kalafiora z miodem
9. Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem
10. Kukurydziane bułeczki z miodem
11. Chleb na owsiance z miodem
13. Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem
14. Bigos z miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: Amku-Amku
Liczba wyświetleń artykułu: 4098
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Polska wspiera rozwój pszczelarstwa w Libanie
Polacy pomagają pszczelarzom w Libanie Jakub Wojas

Zdrowy jak Romiód! Przebadano miód z uli z recyklingu 2022
Przebadano romiód - miód z uli z recyklingu Portal Pszczelarski

Najgorszy od 60 lat sezon dla pszczelarzy z Florydy 2022
Złe informacje z Florydy w USA Jakub Wojas

Katowickie pszczoły z miejskich pasiek gotowe do zimy 2022
Katowickie pszczoły gotowe do zimowli Jakub Wojas

Jakie zwierzęta jedzą miód?
Które zwierzęta jedzą miód? Magdalena Szatanik

Metyloglioksal - antybiotyczny składnik miodu manuka
Właściwości MGO i inne ważne informacje Agata Koń-Ulman

Miód jednym z najczęściej podrabianych produktów na świecie
Jak fałszować, to miód. Jakub Wojas
