Chleb na owsiance z miodem

Na zdjęciu: Chleb na owsiance z miodem. Źródło zdjęcia: amku.blogspot.com
Chleb na owsiance z miodem
Oto mój pierwszy chlebowy raz - chleb na owsiance. Konsystencją nie przypomina jednak zwykłego chleba. Jest bardziej wilgotny i elastyczny, a do tego ma przecudownie chrupiącą skórkę! Z radością dołączam go do mojej prywatnej kolekcji Smakołyków Karmiącej Mamy, bo przepis oczywiście poddałam "weganizacji" z powodu galopującej alergii Synusia. Dlaczego galopującej? Bo ja już nie mam zielonego pojęcia co go uczula! Teraz podejrzewam chleb razowy z naszej piekarni... Zauważyłam ostatnio reklamę chleba "fitness" w ich sklepie, w składzie pojawiła się obok świetnych mąk pełnoziarnistych, także mąka sojowa... A często się zdarza, że jeśli dziecko ma uczulenie na mleko krowie, to także soja na nie źle działa. Dodatkowo nie jem już prawie nic "sklepowego", bo tam nigdy nie wiadomo, co ci wpakują pod nazwą "aromaty" albo "przyprawy"... Notuję każdego dnia jakie produkty zjadłam i potem patrzę się na tę listę i dumam, i dumam... Dum, dum, dum.
Składniki (na dwie keksówki o wymiarach 11 x 20 cm):
- 500 g białej mąki pszennej,
- 1 i 1/4 łyżeczki (4g) drożdży instant.
owsianka:
- 150 g drobnych płatków owsianych (użyłam błyskawicznych i też wyszło),
- 450 g wrzącej wody,
- 2 łyżki (30 g) miękkiego masła (użyłam margaryny roślinnej),
- 2 i 1/4 łyżeczki (13 g) soli,
- 1 i 1/2 łyżki (30 g) jasnego miodu (zastąpiłam łyżka cukru),
- 175 ml mleka (zastąpiłam zimną wodą).
na wierzch:
- 1 łyżka czarnego sezamu (zastąpiłam czarnuszką),
- 1 łyżka białego sezamu,
- 1 łyżka płatków owsianych.
do wysmarowania formy:
- masło lub margaryna,
- otręby pszenne.
Wykonanie:
Mąkę połączyć wymieszać z drożdżami. Do miski wsypać płatki owsiane, sól i miód/cukier, zalać wrzątkiem, dodać masło/margarynę i wymieszać aż masło/margaryna się rozpuści. Następnie dolać zimnej wody.
Gdy owsianka przestygnie, dodajemy ją do maki z drożdżami i wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem przez 15-20 minut. Ciasto będzie lepkie i klejące. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około godziny).
Po tym czasie ciasto lekko spłaszczamy zwilżonymi dłońmi, a następnie przekładamy ciasto do keksówki wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej otrębami. Wierzch ciasta lekko wyrównujemy zwilżonymi dłońmi i posypujemy sezamem, czaruszką i płatkami owsianymi - odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, aż ciasto powiększy się o ok. 70-75% (około 20-30 minut).
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 50-60 minut.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
3. Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi
4. Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem
5. Śledzie w korzennej marynacie
6. Koktajl pietruszkowy z miodem
7. Sałatka kobieca Keep smiling z miodem
8. Sałatka z kalafiora z miodem
9. Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem
10. Kukurydziane bułeczki z miodem
12. Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem
13. Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: Amku-Amku
Liczba wyświetleń artykułu: 2457
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Pierwsza miodosytnia na Pomorzu. Gdzie powstała?
Malbork bogatszy o miodosytnię Dariusz Buzun

Rumuńscy pszczelarze narzekają na ukraiński miód 2023
Czy skończy się pomoc Ukrainie? Dariusz Buzun

Czy w Polsce pojawił się miód techniczny?
Miód techniczny może zagrażać polskim pszczelarzom Dariusz Buzun

Dlaczego warto zamienić cukier na miód?
Wszystko o cukrze i miodzie Joanna Winsyk

Przebadano 10 brytyjskich marek miodów. Wyniki nie napawają optymizmem 2023
Fałszowanie miodu w Wielkiej Brytanii Dariusz Buzun

Sztuczny miód podobny do naturalnego
Coraz więcej fałszerstw Dariusz Buzun

Ule z elektrośmieci i niebieski miód w ZSE w Zielonej Górze 2023
Ciekawe warsztaty dla młodzieży z ZSE w Zielonej Górze Dariusz Buzun
