Portal Pszczelarski

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Na zdjęciu: Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim. Autor zdjęcia: Kuchenna Kontrrewolucya

przepis z miodem śniadanie z miodem pyłek pszczeli naleśniki z pyłkiem pszczelim

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Składniki: 
- 1 łyżeczka pyłku pszczelego, 
- 1,5 szklanki mąki pszennej 500, 
- 1 jajko, 
- 2 łyżka cukru kryształ, 
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej, 
- mały kawałek masła, 
- dżem malinowy, 
- kwaśna śmietana.

Wykonanie:
Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy mleko, wsypujemy cukier, wbijamy jajko. Pyłek pszczeli dokładnie zgniatamy na proszek. Będzie się lekko kleił, można więc go przed wrzuceniem do miski przemieszać, by łatwo połączył się z ciastem. Razem z pyłkiem do miski wsypujemy skórkę cytrynową. Wszystko dobrze roztrzepujemy trzepaczką, by masa była gładka. Można pozostawić ją na 10 minut, by odpoczęła. 

Naleśniki smażymy na suchej patelni. Każdy gotowy placek smarujemy ulubionym wsadem i składamy w trójkąt. Na patelni rozgrzewamy delikatnie małą porcję masła. Podsmażamy na nim po 4 naleśniki i wykładamy na talerze. 

Smak tych naleśników jest charakterystyczny. Delikatnie czuć pyłek, którego smak przypomina wosk i miód, a skórka cytrynowa dopełnia całości. Są fajną odskocznią od codzienności, a także pełnią zdrowia w pigułce. ;)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

2. Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

3. Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

4. Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

5. Kutia wigilijna z miodem pitnym

Odwiedź mój blog kulinarny: Kuchenna Kontrrewolucya

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2838

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2015-10-04 10:44:53

Że tak powiem, wygląda mniam :D Muszę wreszcie kupić sobie pyłek pszczeli i zrobić takie naleśniczki :)

mati 2015-10-04 15:22:04

dobrze wygladajom te nalesniki



  Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Opodatkowanie pasieki do 80 rodzin pszczelich

Zryczałtowany podatek dochodowy przy sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich przetworzonych

Pasieki powyżej 80 rodzin pszczelich - formy opodatkowania

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny