Portal Pszczelarski

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Na zdjęciu: Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim. Autor zdjęcia: Kuchenna Kontrrewolucya

przepis z miodem śniadanie z miodem pyłek pszczeli naleśniki z pyłkiem pszczelim

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Składniki: 
- 1 łyżeczka pyłku pszczelego, 
- 1,5 szklanki mąki pszennej 500, 
- 1 jajko, 
- 2 łyżka cukru kryształ, 
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej, 
- mały kawałek masła, 
- dżem malinowy, 
- kwaśna śmietana.

Wykonanie:
Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy mleko, wsypujemy cukier, wbijamy jajko. Pyłek pszczeli dokładnie zgniatamy na proszek. Będzie się lekko kleił, można więc go przed wrzuceniem do miski przemieszać, by łatwo połączył się z ciastem. Razem z pyłkiem do miski wsypujemy skórkę cytrynową. Wszystko dobrze roztrzepujemy trzepaczką, by masa była gładka. Można pozostawić ją na 10 minut, by odpoczęła. 

Naleśniki smażymy na suchej patelni. Każdy gotowy placek smarujemy ulubionym wsadem i składamy w trójkąt. Na patelni rozgrzewamy delikatnie małą porcję masła. Podsmażamy na nim po 4 naleśniki i wykładamy na talerze. 

Smak tych naleśników jest charakterystyczny. Delikatnie czuć pyłek, którego smak przypomina wosk i miód, a skórka cytrynowa dopełnia całości. Są fajną odskocznią od codzienności, a także pełnią zdrowia w pigułce. ;)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

2. Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

3. Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

4. Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

5. Kutia wigilijna z miodem pitnym

Odwiedź mój blog kulinarny: Kuchenna Kontrrewolucya

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3086

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2015-10-04 10:44:53

Że tak powiem, wygląda mniam :D Muszę wreszcie kupić sobie pyłek pszczeli i zrobić takie naleśniczki :)

mati 2015-10-04 15:22:04

dobrze wygladajom te nalesniki



  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ciasto orzechowe z miodem

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.