Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Wielosił błękitny – roślina miododajna

Na zdjęciu: Wielosił błękitny (Polemonium caeruleum L.). Źródło zdjęcia: nl.wikipedia.org/wiki/Jakobsladder_(plant)#/media/File:Polemonium_caerulum_var_nipponicum.jpg Autor zdjęcia: Anonymous Powered Kwitnienie: czerwiec-sierpień

wielosił błękitny Polemonium caeruleum L. roślina miododajna roślina pyłkodajna pożytki wydajność miodowa wydajność pyłkowa wydajność miodowa wielosiłu błękitnego wydajność pyłkowa wielosiłu błękitnego cechy charakterystyczne wielosiłu błękitnego występowanie wielosiłu błękitnego uprawa wielosiłu błękitnego

Wielosił błękitny – roślina miododajna

Wielosił błękitny (Polemonium caeruleum L.) najlepiej czuje się na stanowiskach wilgotnych, w pobliżu wody stojącej lub płynącej. Ma piękne kwiaty, dlatego bardzo chętnie hodują go ogrodnicy i działkowcy. Ze względu na swoje właściwości miododajne jest również uprawiany przez pszczelarzy na poletkach przy pasiekach. Zwiększa nie tylko ilość, ale też jakość pożytku.

Wielosił błękitny jest byliną, która świetnie się czuje w klimacie umiarkowanym, dlatego w Polsce występuje dość popularnie. Jest rośliną dość odporną na warunki atmosferyczne, wegetację rozpoczyna wczesną wiosną, ale nie szkodzą mu nawet nawracające przymrozki czy nawet opady śniegu. W zależności od stanowiska osiąga wysokość od 20 do 120 cm. Łodyga jest gruba, wzniesiona i mocno rozgałęziona, ale pusta w środku. Liście są ułożone na łodydze skrętolegle, mają ogonki, jajowaty kształt i są ostro zakończone. Kwiaty na szczytach łodyg są ułożone w wiechy. Mają po pięć płatków, mogą mieć barwę błękitną, fioletową, a czasem także białą. Kwiaty nie tylko są efektowne i przyciągają pszczoły swoim wyglądem. Równie przyciągający jest charakterystyczny, miodowy zapach, który unosi się nad kwitnącymi wielosiłami błękitnymi.

Wielosił błękitny kwitnie od czerwca do sierpnia, zapewniając pszczołom pożytek przez cały okres letni. Wydajność miodowa rośliny w zależności od stanowiska i pogody to 50-100 kg z jednego hektara. Choć to nie za dużo w porównaniu z innymi roślinami miododajnymi, wielosił błękitny daje bardzo aromatyczny nektar i wzbogaca smak miodu wielokwiatowego – warto go więc uprawiać w pobliżu pasieki. Roślina odznacza się również bardzo dużą wydajnością pyłkową.

Kto chce mieć wielosił błękitny w swoim ogródku pszczelarskim, powinien zasiać go naj najwcześniej, najlepiej już na przedwiośniu. Nasiona można wysiewać od razu na poletku w rzędach oddalonych od siebie o 40 cm. Można też sadzonki wielosiłu wyhodować w rozsadniku i gotowe rośliny po wykiełkowaniu zasadzić na polu.

Opracowano na podstawie: 
Bolesław Jabłoński, Ogródek pszczelarski, Oddział Pszczelnictwa ISK, Puławy 2003, s. 37

Artykuły powiązane:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8303

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Łosoś w musztardzie i miodzie

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili