Portal Pszczelarski

Śliwa domowa – roślina miododajna

Na zdjęciu: Śliwa domowa (Prunus domestica L.). Źródła zdjęć: Autorzy zdjęć: Kwitnienie: marzec-maj

śliwa domowa Prunus domestica L. roślina miododajna roślina pyłkodajna pożytki wydajność miodowa wydajność pyłkowa wydajność miodowa śliwy domowej wydajność pyłkowa śliwy domowej cechy charakterystyczne śliwy domowej występowanie śliwy domowej uprawa śliwy domowej

Śliwa domowa – roślina miododajna

Śliwa domowa (Prunus domestica L.) nie występuje w stanie dzikim. Prawdopodobnie powstała przez krzyżowanie się innych gatunków śliw. Występuje popularnie w ogrodach, sadach i na działkach. Jest też ceniona przez pszczelarzy rośliną miododajną.

Śliwa domowa lubi stanowiska słoneczne, niczym nie przysłonięte. Ma też spore wymagania glebowe – nie na każdym terenie będzie rosła tak samo dobrze. Potrzebuje gleby bogatej w składniki mineralne, wilgotnej i przepuszczalnej. Suche piaszczyste gleby nie należą do jej ulubionych stanowisk. Owszem, wyrośnie, ale będzie zdecydowanie niższa, mniej rozłożysta, nie osiągnie też pełni kwitnienia, nektarowania i owocowania.

Jeżeli ma dobre warunki do wzrostu i wegetacji, śliwa domowa osiąga wysokość do 10 metrów. Liście są eliptyczne lub jajowate. Co ciekawe, w zależności od miejsca położenia na drzewie, liście mogą zmieniać kształt i barwę. Kwiaty śliwy wyrastają po dwa na jednej szypułce, są promieniste i pięciodzielne. Są białe i bardzo ładnie pachną, przyciągając pszczoły i inne owady zbierające nektar i pyłek. Śliwa domowa kwitnie dość wcześnie, od marca do maja. Jest dobrym źródłem wczesnego, wiosennego pożytku, zanim zaczną kwitnąć inne dobre rośliny pożytkowe. Dzięki temu pszczoły zaczną pracę wcześniej, co przełoży się na większą roczną produkcję miodu w pasiece.

Śliwa domowa jest bardzo lubiana przez pszczelarzy, którzy często umiejscawiają swoje pasieki w pobliżu sadów i ogrodów pełnych śliw. Nie powinno być z tym problemu, gdyż sady śliwowe można spotkać na terenie całego kraju. Wydajność miodowa śliwy domowej sięga 50 kg z jednego hektara sadu, natomiast wydajność pyłkowa to około 10-15 kg z hektara. Owoce śliwy są duże, słodkie i fioletowe, doskonale nadają się do jedzenia prosto z drzewa, a także do robienia z nich różnego rodzaju przetworów. Miód wytwarzany z nektaru zbieranego z kwiatów śliwy jest jasny, aromatyczny i ma delikatny, słodki smak.

Opracowano na podstawie: 
Zbigniew Podbielkowski, Słownik roślin użytkowych, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2003, s. 173

Artykuły powiązane:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6701

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

II Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bananowe chipsy z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Jakość matki pszczelej wychowanej z jaja lub larwy w różnym wieku

Linia pszczół M: Północna (PN)

Podsumowanie sezonu pszczelarskiego 2013