Portal Pszczelarski

Ślazówka turyngska – roślina miododajna

Na zdjęciu: Ślazówka turyngska (Lavatera thuringiaca L.). Źródła zdjęć: pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Lavatera_thuringiaca_Uppsala.jpg i pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Lavatera-thuringensis-flower.JPG Autorzy zdjęć: Udo Schröter i Sten Porse Kwitnienie: czerwiec-wrzesień

ślazówka turyngska Lavatera thuringiaca L. roślina miododajna pożytki wydajność miodowa wydajność miodowa ślazówki turyngskiej cechy charakterystyczne ślazówki turyngskiej występowanie ślazówki turyngskiej uprawa ślazówki turyngskiej

Ślazówka turyngska – roślina miododajna

Ślazówka turyngska (Lavatera thuringiaca L.) jest wyjątkowo ozdobną rośliną, która pięknie prezentuje się w ogrodzie czy na działce. Jest jednak ceniona nie tylko za efektowny wygląd, ale też spore właściwości miododajne. Warto uprawiać ją na polu przy pasiecie w celu zwiększenia i urozmaicenia pożytku.

Ślazówka turyngska należy do roślin ślazowatych. Dziko występuje na południu i w środkowej części Europy. W Polsce na naturalnych stanowiskach można ją spotkać niezwykle rzadko. Lubi zarośla, przydroża, suche murawy, brzeg rzek czy suche wzgórza. Najlepiej czuje się w miejscach dobrze nasłonecznionych, jednak w półcieniu także dobrze rośnie, jest jedynie nieco niższa i mniej efektowna.

Ślazówka turyngska ma prostą, sztywną łodygę o długości 100-140 cm. Łodyga niemal w całości jest pokryta drobnymi, ale bardzo gęstymi włoskami, które nadają jej szary kolor. Liście są położone na łodydze skrętolegle. Kwiaty w dolnej części łodygi pojawiają się w kątach liści, u ich nasady. W górnej części kwiaty tworzą efektowne grona. Kwiaty są duże, pięciopłatkowe, najczęściej mają jasnoróżową barwę, jednak czasem zdarzają się też kwiaty niebieskie. Ślazówka turyngska najmocniej kwitnie w czerwcu i lipcu, jednak przy sprzyjającej pogodzie i odpowiednim stanowisku może mieć kwiaty nawet we wrześniu.

Wydajność miodowa ślazówki turyngskiej to około 100 kg z jednego hektara. Pyłek nie jest zbierany – duże rozmiary pojedynczych ziarenek uniemożliwiają pszczołom jego chwytanie. Piękne kwiaty i delikatny, aromatyczny zapach sprawiają, że ślazówka turyngska jest bardzo chętnie oblatywana przez pszczoły i warto mieć ją w swoim ogródku pasiecznym. Nasiona ślazówki należy wysiewać wczesną wiosną do lekko spulchnionej i oczyszczonej gleby. Poszczególne rzędy z nasionami powinny być od siebie oddalone o około pół metra. Rośliny nie mogą rosnąć zbyt gęsto, gdyż wtedy nie osiągają pełni wzrostu i słabiej nektarują.

Opracowano na podstawie: 
Mieczysław Lipiński, Pożytki pszczele, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i leśne, Warszawa 1976, s. 53

Artykuły powiązane:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 14205

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2015-11-17 19:58:16

Pierwszy raz ją widzę ale wygląda super! Wydajność też chyba całkiem niezła.

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym