Portal Pszczelarski

Ślaz maurytański – roślina miododajna

Na zdjęciu: Ślaz dziki. Źródło zdjęcia: pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Alaz_dziki#/media/File:Malva_sylvestris3.jpg Autor zdjęcia: KENPEI Kwitnienie: czerwiec-lipiec

ślaz maurytański Malva mauritiana roślina miododajna pożytki wydajność miodowa wydajność miodowa ślazu maurytańskiego cechy charakterystyczne ślazu maurytańskiego występowanie ślazu maurytańskiego uprawa ślazu maurytańskiego

Ślaz maurytański – roślina miododajna

Ślaz maurytański (Malva mauritiana) jest miododajną roślina dwuletnią lub wieloletnią. Ma sporo właściwości leczniczych, jest też doskonałą rośliną miododajną, którą pszczoły chętnie oblatują, a pszczelarze lubią mieć w swoim ogródku pszczelarskim.

Ślaz maurytański jest uprawiany jako roślina lecznicza, ale też jako ozdobna. Dorasta do 140-160 cm wysokości. Jest dość wysoki, dlatego do uprawy potrzebuje przestrzeni. Zbyt duże zagęszczenie roślin na niewielkiej przestrzeni może ograniczyć ich wzrost. Kwiaty i liście ślazu mauretańskiego mogą być używane jako środek leczniczy na wiele dolegliwości, przede wszystkim w infekcjach górnych i dolnych dróg oddechowych. Roślina ma niewielkie wymagania glebowe, doskonale rośnie nawet na bardzo ubogich glebach. Często jest wykorzystywana jako gatunek służący do rekultywacji i odnowienia terenów poeksploatacyjnych.

Ślaz maurytański kwitnie ma ciemne kwiaty w kolorze głębokiego fioletu, które dodatkowo bardzo intensywnie pachną. Roślina kwitnie od ostatniego tygodnia czerwca do końca lipca. Wydajność miodowa ślazu mauretańskiego sięga 100-150 kg z jednego hektara pożytku. Pyłek ślazu nie jest zbierany przez pszczoły. Wydajność miodowa rośliny jest jednak na tyle duża, że warto mieć ślaz maurytański w ogródku pszczelarskim w pobliżu pasieki. Zróżnicuje on pożytki i nada produkowanemu miodowi wyjątkowy smak.

Najlepsze gleby dla ślazu maurytańskiego to tereny wilgotne i żyzne, jednak świetnie poradzi sobie także na innych glebach. Wysiewanie rośliny należy rozpoczynać wczesną wiosną w rzędach umiejscowionych co około 40 centymetrów. Trzeba natomiast pilnować, by w jednym rzędzie nie wysiewać zbyt gęsto – roślina ze względu na swoje dość duże rozmiary potrzebuje sporej przestrzeni. Zasianie ślazu maurytańskiego gwarantuje zwiększenie i urozmaicenie pożytków, dzięki czemu wydajność miodowa całej pasieki będzie odpowiednio wyższa.

Opracowano na podstawie: 
Bolesław Jabłoński, Ogródek pszczelarski, Oddział Pszczelnictwa ISK, Puławy 2003, s. 18-19

Artykuły powiązane:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 14518

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Koszty pośrednika handlu produktów pszczelich

Zmiany w podatkach i składkach ZUS dla pszczelarzy w 2017 roku

Pasieki powyżej 80 rodzin pszczelich - formy opodatkowania

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Bastani – perskie lody szafranowe

Piernik sułtański

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor