Portal Pszczelarski

Ślaz maurytański – roślina miododajna

Na zdjęciu: Ślaz dziki. Źródło zdjęcia: pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Alaz_dziki#/media/File:Malva_sylvestris3.jpg Autor zdjęcia: KENPEI Kwitnienie: czerwiec-lipiec

ślaz maurytański Malva mauritiana roślina miododajna pożytki wydajność miodowa wydajność miodowa ślazu maurytańskiego cechy charakterystyczne ślazu maurytańskiego występowanie ślazu maurytańskiego uprawa ślazu maurytańskiego

Ślaz maurytański – roślina miododajna

Ślaz maurytański (Malva mauritiana) jest miododajną roślina dwuletnią lub wieloletnią. Ma sporo właściwości leczniczych, jest też doskonałą rośliną miododajną, którą pszczoły chętnie oblatują, a pszczelarze lubią mieć w swoim ogródku pszczelarskim.

Ślaz maurytański jest uprawiany jako roślina lecznicza, ale też jako ozdobna. Dorasta do 140-160 cm wysokości. Jest dość wysoki, dlatego do uprawy potrzebuje przestrzeni. Zbyt duże zagęszczenie roślin na niewielkiej przestrzeni może ograniczyć ich wzrost. Kwiaty i liście ślazu mauretańskiego mogą być używane jako środek leczniczy na wiele dolegliwości, przede wszystkim w infekcjach górnych i dolnych dróg oddechowych. Roślina ma niewielkie wymagania glebowe, doskonale rośnie nawet na bardzo ubogich glebach. Często jest wykorzystywana jako gatunek służący do rekultywacji i odnowienia terenów poeksploatacyjnych.

Ślaz maurytański kwitnie ma ciemne kwiaty w kolorze głębokiego fioletu, które dodatkowo bardzo intensywnie pachną. Roślina kwitnie od ostatniego tygodnia czerwca do końca lipca. Wydajność miodowa ślazu mauretańskiego sięga 100-150 kg z jednego hektara pożytku. Pyłek ślazu nie jest zbierany przez pszczoły. Wydajność miodowa rośliny jest jednak na tyle duża, że warto mieć ślaz maurytański w ogródku pszczelarskim w pobliżu pasieki. Zróżnicuje on pożytki i nada produkowanemu miodowi wyjątkowy smak.

Najlepsze gleby dla ślazu maurytańskiego to tereny wilgotne i żyzne, jednak świetnie poradzi sobie także na innych glebach. Wysiewanie rośliny należy rozpoczynać wczesną wiosną w rzędach umiejscowionych co około 40 centymetrów. Trzeba natomiast pilnować, by w jednym rzędzie nie wysiewać zbyt gęsto – roślina ze względu na swoje dość duże rozmiary potrzebuje sporej przestrzeni. Zasianie ślazu maurytańskiego gwarantuje zwiększenie i urozmaicenie pożytków, dzięki czemu wydajność miodowa całej pasieki będzie odpowiednio wyższa.

Opracowano na podstawie: 
Bolesław Jabłoński, Ogródek pszczelarski, Oddział Pszczelnictwa ISK, Puławy 2003, s. 18-19

Artykuły powiązane:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 14479

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Ogórki z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

Gniazdka z ciasta kataifi z miodem

Szybki piernik z miodem na święta