Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Stulisz miotłowy – roślina miododajna

Na zdjęciu: Stulisz sztywny (Sisymbrium strictissimum). Źródło zdjęcia: de.wikipedia.org/wiki/Rauken#/media/File:Sisymbrium_strictissimum_1.jpg Autor zdjęcia: Steife Rauke Kwitnienie: maj-czerwiec

stulisz miotłowy Sisymbrium polymorphum (Murray) Roth roślina miododajna roślina pyłkodajna pożytki wydajność miodowa wydajność pyłkowa wydajność miodowa stuliszu miotłowego wydajność pyłkowa stuliszu miotłowego cechy charakterystyczne stuliszu miotłowego występowanie stuliszu miotłowego uprawa stuliszu miotłowego

Stulisz miotłowy – roślina miododajna

Stulisz miotłowy (Sisymbrium polymorphum (Murray) Roth) jest bardzo trwałą byliną, odporną na kiepskie warunki atmosferyczne. Pszczelarze doceniają go jako roślinę miododajną, dostarczającą sporo dobrego nektaru, a także duże ilości pyłku. Roślina nie ma wielkich wymagań glebowych, dlatego można ją uprawiać praktycznie na każdym terenie.

Stulisz miotłowy dziko występuje w miejscach suchych i mocno nasłonecznionych. W Polsce dziko rośnie niemal wyłącznie w rezerwatach przyrody. W warunkach uprawnych osiąga wysokość do jednego metra. Ma długą, rozgałęzioną łodygę oraz liście równowąskie o całych brzegach. Kwiaty stulisza miotłowego są zebrane w grona i mają jasnożółtą barwę. Swoim kolorem i zapachem przyciągają zarówno pszczoły, jak i inne owady żywiące się pyłkiem i nektarem. Roślina kwitnie w maju i czerwcu, jest więc świetnym źródłem pożytku w czasie, gdy inne rośliny miododajne jeszcze nie zakwitły. Z nektaru stulisza miotłowego powstaje jasny, aromatyczny miód wiosenny. Wydajność miodowa stulisza miotłowego jest dość duża: 300-400 kg z jednego hektara pożytku. Bardzo duża jest też wydajność pyłkowa. Pszczelarze, którym zależy na zwiększeniu i urozmaiceniu pożytku powinni więc zasiać stulisz miotłowy na poletku przy pasiece.

Wysiewanie stulisza miotłowego powinno odbywać się wczesną wiosną, wtedy najlepiej wykiełkuje. Gleba powinna być oczyszczona z agresywnych chwastów oraz lekko spulchniona. Po wysianiu nasion nie należy przykrywać ich zbyt dużą warstwą ziemi. Można też najpierw wyhodować rośliny w rozsadniku, a dopiero potem przenieść je do gruntu. Najlepiej sadzić młode rośliny w odległościach co najmniej 40 na 40 cm. Stulisz miotłowy kwitnie bujnie i świetnie się prezentuje, może być efektowną rośliną także w ogródku czy na działce. Roślina nie ma wielkich wymagań glebowych, dobrze kiełkuje zarówno na glebach bogatych, jak i na terenach, gdzie inne rośliny nie najlepiej się czują i słabo kiełkują.

Opracowano na podstawie: 
Bolesław Jabłoński, Ogródek pszczelarski, Oddział Pszczelnictwa ISK, Puławy 2003, s. 34

Artykuły powiązane:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 11842

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Propolis - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.