Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Przegorzan węgierski – roślina miododajna

Na zdjęciu: Przegorzan węgierski (Echinops exaltatus). Źródło zdjęcia: it.wikipedia.org/wiki/Echinops_exaltatus#/media/File:Echinops_exaltatus.jpg Autor zdjęcia: McIntosh Natura Kwitnienie: lipiec-sierpień

przegorzan węgierski Echinops exaltatus roślina miododajna roślina pyłkodajna pożytki wydajność miodowa wydajność pyłkowa wydajność miodowa przegorzanu węgierskiego wydajność pyłkowa przegorzanu węgierskiego cechy charakterystyczne przegorzanu węgierskiego występowanie przegorzanu węgierskiego uprawa przegorzanu węgierskiego

Przegorzan węgierski – roślina miododajna

Przegorzan węgierski (Echinops exaltatus) doskonale radzi sobie na suchych, mało żyznych glebach. W warunkach naturalnych żyje na terenach położonych na południowy wschód od Polski. U nas uprawiany jest głównie ze względu na wysoka wydajność miodową, ale też z powodu niezwykłego wyglądu.

Przegorzan węgierski to na pierwszy rzut oka efektowne, kolczaste kule górujące nad innymi roślinami na polu czy łące. Łodyga rośliny zwykle ma około metra wysokości, jednak przy sprzyjających warunkach może osiągnąć nawet dwa metry. Świetnie rośnie zarówno na bogatych w składniki odżywcze i żyznych glebach, jak i na terenach suchych i mało odżywczych. Jest roślina bardzo silną i trwałą, dzięki czemu niestraszny jej ulewny deszcz czy silny wiatr.

Przegorzan węgierski ma liście, które do złudzenia przypominają liście ostu. Są ostre i kolczaste, mają owłosienie zarówno na spodzie, jak i na wierzchu. Kwiaty są rurkowate o barwie fioletowo-niebieskiej, a kwitnące kwiatostany wyglądają naprawdę imponująco. Przegorzan węgierski swoim wyglądem przyciąga nie tylko pszczoły, ale też inne owady żywiące się nektarem i pyłkiem. Kwitnie mniej więcej przez miesiąc – od końca lipca do końca sierpnia. Jego wydajność miodowa to około 300 kg z jednego hektara pożytku, natomiast wydajność pyłkowa jest średnia. Przy wyjątkowo dobrych warunkach glebowych wydajność miodowa może być nawet o 100 kg większa niż mówią statystyki.

Aby wzbogacić pożytki pszczele wokół pasieki, warto postawić na przegorzan kulisty. Roślina świetnie radzi sobie na każdych glebach, także na nieużytkach. Wysiewanie powinno odbywać się albo późna jesienią, albo wczesną wiosną. Gleba powinna być spulchniona i dobrze odchwaszczona. Wysiewanie należy wykonać w dość dużych odstępach – roślina jest dość duża i potrzebuje miejsca do prawidłowego wzrostu i wegetacji. Najlepszy rozstaw to około metr na metr.

Opracowano na podstawie: 
Bolesław Jabłoński, Ogródek pszczelarski, Oddział Pszczelnictwa ISK, Puławy 2003, s. 32

Artykuły powiązane:

Przegorzan kulisty – roślina miododajna

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 11784

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ciasto orzechowe z miodem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Ciasteczka lekko miodowe