Portal Pszczelarski

Przegorzan kulisty – roślina miododajna

Na zdjęciu: Przegorzan kulisty (Echinops sphaerocephalus L.). Źródło zdjęć: pl.wikipedia.org/wiki/Przegorzan_kulisty#/media/File:Kugeldistel_20050705_565.jpg Autor: Georg Slickers Kwitnienie: lipiec-sierpień

przegorzan kulisty Echinops sphaerocephalus L. roślina miododajna roślina pyłkodajna pożytki wydajność miodowa wydajność pyłkowa wydajność miodowa przegorzanu kulistego wydajność pyłkowa przegorzanu kulistego cechy charakterystyczne przegorzanu kulistego występowanie przegorzanu kulistego uprawa przegorzanu kulistego

Przegorzan kulisty (Echinops sphaerocephalus L.) jest rośliną, która najlepiej czuje się w warunkach stepowych, dlatego w naszych warunkach klimatycznych rośnie dziko niezwykle rzadko. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by go uprawiać w celach ozdobnych lub dla zwiększenia wydajności miodowej łąk wokół pasiek.

Przegorzan kulisty należy do rodziny astrowatych, a w naturalnych warunkach występuje na zachodzie Azji oraz na południu Europy. Ma charakterystyczny wygląd, dzięki czemu bardzo łatwo odróżnić go od innych roślin miododajnych. Może mieć wysokość nawet dwóch metrów, a jego kwiatostany mają ciekawy, kulisty kształt. Łodyga jest sztywna, gruba i na całej długości pokryta białawym meszkiem. Liście są pierzastodzielne, ułożone skrętolegle i kolczaste. Kwiatostan w formie główki składa się z wielu kwiatowych koszyczków. Kwiaty są barwy fioletowej lub niebieskiej. Pachną delikatnie.

Przegorzan kulisty kwitnie od końca lipca do końca sierpnia, dostarczając w tym czasie dobrego pożytku pszczołom. Wydajność miodowa rośliny to aż 600-800 kg z jednego hektara, dzięki czemu można ją uznać za jedną z najlepszych roślin miododajnych. Im cieplejsze lato, tym nektarowanie przegorzanu kulistego jest większe. Wydajność pyłkowa przegorzanu kulistego również jest bardzo duża. Dzięki dużym rozmiarom kwiatostanu, na jednej roślinie może jednocześnie zbierać pyłek i nektar nawet kilka pszczół.

Choć przegorzan kulisty ma swoje ulubione warunki glebowe, dobrze rośnie niemal na każdym terenie. Można go uprawiać nawet na glebach suchych, mało żyznych, z jednym warunkiem – nie powinny być zbyt kwaśne. Wysiewanie jest możliwe jesienią aż do pierwszych mrozów lub wczesną wiosną. Nasiona wysiewa się w rzędach oddalonych od siebie o co najmniej pół metra. Odległość roślin w jednym rzędzie powinna wynosić 20-30 cm. Wysiane nasiona należy przykryć niewielką warstwą gleby.

Opracowano na podstawie: 
Bolesław Jabłoński, Ogródek pszczelarski, Oddział Pszczelnictwa ISK, Puławy 2003, s. 22-23

Artykuły powiązane:

Przegorzan węgierski – roślina miododajna

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 22891

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-01-16 15:30:40

Genialne zdjęcie i bardzo fajny artykuł!



  Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016