Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Naparstnica purpurowa – roślina miododajna

Na zdjęciu: Naparstnica purpurowa (Digitalis purpurea L.). Źródła zdjęć: https://pl.wikipedia.org/wiki/Naparstnica_purpurowa#/media/File:Digitalis_03.JPG i https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Digitalis_Purpurea.jpg. Autorzy: Miaow Miaow i Jensflorian Kwitnienie: czerwiec-lipiec

naparstnica purpurowa Digitalis purpurea L. roślina miododajna pożytki wydajność miodowa wydajność pyłkowa wydajność miodowa naparstnicy purpurowej wydajność pyłkowa naparstnicy purpurowej cechy charakterystyczne naparstnicy purpurowej występowanie naparstnicy purpurowej uprawa naparstnicy purpurowej

Naparstnica purpurowa – roślina miododajna

Naparstnica purpurowa (Digitalis purpurea L.) jest bardzo znana głównie ze względu na swoje właściwości lecznicze. W warunkach naturalnych rośnie w środkowej Europie, w Alpach i w Karpatach. Naparstnica uprawiana jest przede wszystkim dla liści, z których produkowane są środki farmakologiczne. Często występuje też na działkach i w przydomowych ogródkach, a pszczelarze doceniają jej właściwości miododajne.

Naparstnica purpurowa lubi jasne, przejrzyste lasy, polany leśne, stoki gór. Najlepiej wegetuje na żyznych glebach, ale nie ma znaczenia, czy są one bardzo bogate w składniki odżywcze, czy też bardziej ubogie. Roślina może osiągać wysokość do półtora metra. Łodygę ma grubą i pojedynczą. Liście ułożone są skrętolegle i są dość długie – do 25 cm. Na spodzie są pokryte delikatnym meszkiem. Kwiaty wyrastają w górnej części łodygi. Mają charakterystyczny kształt naparstków (stąd nazwa rośliny) i mocno purpurową barwę. Na pewno nie da się pomylić naparstnicy purpurowej z żadną inną rośliną. Bywają też naparstnice z bladoróżowymi kwiatami. Co ciekawe, roślina jest uważana za trującą, ale z jej nektaru powstaje zdrowy i całkowicie bezpieczny dla organizmu miód. Oprócz właściwości miododajnych, naparstnica jest uprawiana ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Bywa stosowana w leczeniu chorób serca i nerwic.

Naparstnica purpurowa kwitnie od połowy czerwca do połowy lipca. Jej wydajność miodowa sięga 200 kg z jednego hektara pożytku. Wydajność pyłkowa jest średnia. Naparstnica jest świetną rośliną miododajną i z roku na rok coraz częściej pszczelarze decydują się na jej uprawianie na poletkach czy w ogródkach pasiecznych. Uprawa naparstnicy purpurowej jest dosyć prosta i bez problemu poradzą sobie z nią pszczelarze bez większego zamiłowania ogrodniczego. Nasiona najlepiej wysiewać w rozsadniku, a gdy wzejdą – wtedy można je przenieść na miejsce docelowe. Wysadzanie roślin powinno odbywać się pod koniec lata lub wiosną następnego roku.

Opracowano na podstawie: 
Bolesław Jabłoński, Ogródek pszczelarski, Oddział Pszczelnictwa ISK, Puławy 2003, s. 21

Artykuły powiązane:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 11974

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Linia pszczół car: Dobra (D)

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Jaka powinna być dobra podkarmiaczka?

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności