Portal Pszczelarski

Naparstnica purpurowa – roślina miododajna

Na zdjęciu: Naparstnica purpurowa (Digitalis purpurea L.). Źródła zdjęć: https://pl.wikipedia.org/wiki/Naparstnica_purpurowa#/media/File:Digitalis_03.JPG i https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Digitalis_Purpurea.jpg. Autorzy: Miaow Miaow i Jensflorian Kwitnienie: czerwiec-lipiec

naparstnica purpurowa Digitalis purpurea L. roślina miododajna pożytki wydajność miodowa wydajność pyłkowa wydajność miodowa naparstnicy purpurowej wydajność pyłkowa naparstnicy purpurowej cechy charakterystyczne naparstnicy purpurowej występowanie naparstnicy purpurowej uprawa naparstnicy purpurowej

Naparstnica purpurowa – roślina miododajna

Naparstnica purpurowa (Digitalis purpurea L.) jest bardzo znana głównie ze względu na swoje właściwości lecznicze. W warunkach naturalnych rośnie w środkowej Europie, w Alpach i w Karpatach. Naparstnica uprawiana jest przede wszystkim dla liści, z których produkowane są środki farmakologiczne. Często występuje też na działkach i w przydomowych ogródkach, a pszczelarze doceniają jej właściwości miododajne.

Naparstnica purpurowa lubi jasne, przejrzyste lasy, polany leśne, stoki gór. Najlepiej wegetuje na żyznych glebach, ale nie ma znaczenia, czy są one bardzo bogate w składniki odżywcze, czy też bardziej ubogie. Roślina może osiągać wysokość do półtora metra. Łodygę ma grubą i pojedynczą. Liście ułożone są skrętolegle i są dość długie – do 25 cm. Na spodzie są pokryte delikatnym meszkiem. Kwiaty wyrastają w górnej części łodygi. Mają charakterystyczny kształt naparstków (stąd nazwa rośliny) i mocno purpurową barwę. Na pewno nie da się pomylić naparstnicy purpurowej z żadną inną rośliną. Bywają też naparstnice z bladoróżowymi kwiatami. Co ciekawe, roślina jest uważana za trującą, ale z jej nektaru powstaje zdrowy i całkowicie bezpieczny dla organizmu miód. Oprócz właściwości miododajnych, naparstnica jest uprawiana ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Bywa stosowana w leczeniu chorób serca i nerwic.

Naparstnica purpurowa kwitnie od połowy czerwca do połowy lipca. Jej wydajność miodowa sięga 200 kg z jednego hektara pożytku. Wydajność pyłkowa jest średnia. Naparstnica jest świetną rośliną miododajną i z roku na rok coraz częściej pszczelarze decydują się na jej uprawianie na poletkach czy w ogródkach pasiecznych. Uprawa naparstnicy purpurowej jest dosyć prosta i bez problemu poradzą sobie z nią pszczelarze bez większego zamiłowania ogrodniczego. Nasiona najlepiej wysiewać w rozsadniku, a gdy wzejdą – wtedy można je przenieść na miejsce docelowe. Wysadzanie roślin powinno odbywać się pod koniec lata lub wiosną następnego roku.

Opracowano na podstawie: 
Bolesław Jabłoński, Ogródek pszczelarski, Oddział Pszczelnictwa ISK, Puławy 2003, s. 21

Artykuły powiązane:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 10458

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Kaczka po mazursku

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.