Portal Pszczelarski

Mięta długolistna – roślina miododajna

Na zdjęciu: Mięta długolistna (Mentha longifolia L.). Źródła zdjęć: en.wikipedia.org/wiki/Mentha_longifolia#/media/File:Mentha_longifolia_2005.08.02_09.53.56.jpg i pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Mentha_longifolia_01_by-dpc.jpg. Autorzy: Michael Becker i David Perez Kwitnienie: lipiec-sierpień

mięta długolistna Mentha longifolia L. roślina miododajna roślina pyłkodajna pożytki wydajność miodowa wydajność pyłkowa wydajność miodowa mięty długolistnej wydajność pyłkowa mięty długolistnej cechy charakterystyczne mięty długolistnej występowanie mięty długolistnej uprawa mięty długolistnej

Mięta długolistna – roślina miododajna

Mięta długolistna (Mentha longifolia L.) ma silny aromatyczny zapach, który przyciąga nie tylko pszczoły, ale też inne owady. Od stuleci jest wykorzystywana jako lek na wiele dolegliwości, przede wszystkim układu trawienia. Jest też doskonałą rośliną miododajną, wzbogacającą pożytki pszczele.

Mięta długolistna należy do rodziny wargowych. Występuje dość pospolicie na różnych terenach, głównie na wilgotnych, a nawet podmokłych – nad brzegami zbiorników wodnych, w rowach oraz na łąkach, na których długo stoi woda po opadach deszczu. Można ją spotkać na terenie całego kraju. Uprawiana jest głównie ze względu na właściwości prozdrowotne, a także jako roślina wybitnie miododajna.

Mięta długolistna dorasta do metra wysokości, jej łodyga pokryta jest w całości drobnymi włoskami. Pod powierzchnią ziemi tworzy dość duże rozłogi. Liście mięty są długie, lancetowate i ostro zakończone. Liście w większości są siedzące, tylko te przy samej ziemi mają króciutki ogonek. Kwiatostany są w kształcie kłosów o długości nawet 10 cm. Mięta długolistna kwitnie na różowo lub mocno liliowo. Termin kwitnienia przypada na okres od połowy lipca do połowy sierpnia, a czasem nawet do września. Jest doskonałą rośliną miododajną – jej wydajność miodowa, w zależności od pogody i warunków glebowych waha się od 700 do 900 kg z jednego hektara. Wydajność pyłkowa jest niewielka, ale pyłek jest bardzo chętnie zbierany przez pszczoły.

Mięta długolistna lubi gleby bogate w azot i wapń. Przed wysianiem warto pole dobrze oczyścić z chwastów, które zmniejszają wydajność rośliny miododajnej. Najlepsza będzie gleba żyzna i średnio wilgotna. Nasiona mięty należy wywiewać wiosną, jednak jeszcze lepsze efekty daje wyhodowanie rośliny w rozsadniku i późniejsze umiejscowienie jej w glebie. Mięta długolistna świetnie się rozsiewa i z roku na rok na poletku pszczelarskim będzie jej coraz więcej.

Opracowano na podstawie: 
Bolesław Jabłoński, Ogródek pszczelarski, Oddział Pszczelnictwa ISK, Puławy 2003, s. 30

Powiązane artykuły:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 16532

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-03-09 18:52:30

Mięta masakrycznie się "rozkrzewia". Wyjedziesz na wakacje a tu zaraz cały ogródek w mięcie :)

Marian.H. 2016-03-09 19:40:20

Jest wspaniałą rośliną miododajną i leczniczą.Można przedłużyc jej porę kwitnienia ,jeżeli ok. 20 maja zetniemy ją w połowie wysokości.



  Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zbadano jakość miodu z miejskich pasiek w Katowicach 2020

VI Festiwal Miodu i Chleba w Kamieńczyku

XI Targi Żywności pt. Życie W Ogrodzie

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Pierniczki świąteczne z miodem