Portal Pszczelarski

Korzyści z pszczelnictwa

Źródło obrazka: muzeum.miechow.pl/wloscianska/wp-content/uploads/2013/10/wybieranie_miodu-z_barci_orginal.jpeg

korzyści z pszczelnictwa ul hodowla Patriotyzm Jutra Głos Ziemi Miechowskiej

Treść oryginalna artykułu: "Korzyści z pszczelnictwa"

Pszczelnictwo było pierwotnem zajęciem naszych pradziadów. To też dawniej Rzeczpospolita Polska słynną była z obfitości pasiek, a przez to miodu i wosku. Miód z Polski rozchodził sie po całej Europie i był poszukiwany. Cudzoziemcy nazywali Polskę krajem mlekiem i miodem płynącym. W bardzo odległych czasach, a także już później za królów Piastów, Jagiellonów i później jeszcze, sławną była Polska z wielkiej obfitości miodu przaśnego i pitnego. Jedzono też, miód, leczono się nim, pito go garncami. Miód w Polsce pijali królowie, panowie i chłopi, to też była siła u chłopów, mieszczan i szlachty nie taka, jak dziś! Najlepiej maluje te czasy poniższy wyciąg z książki „Państwo Polskie w XIII wieku"; Ile miodonośnego owadu – pszczół ile! Żaden kraj europejski nie dorównywał w tej mierze okolicom nadbałtyckim. Kwitły tam jakieś szczególnie słodkie kwiaty, pachniały ogromne lasy lipowe, rozkosz pszczół, wywzajemniający się słynnym lipcem.

Wobec takiej roślinności nie potrzebowały pszczoły nadwiślanskie sztuczngo chodowania. Lada wydrążony pień służył za ul, lada bór był pasieką. Całe osady trudniły się wyłącznie pszczelnictwem każdy z takich osadników składał coroczną daninę po 20 baryłek miodu. Uzyskiwano go tyle, że można było nasycić całą Germanje, Brytanje, najodlglejsze grody zachodu. Uchodził też miód, podobnie jak futra kosztowne, za rodzaj monety brzęczącej. Niektóre winy sądowe opłacano przed wiekami miodem. Woskowe krążki, woskowe świece, stanowiły zazwyczaj kary duchowne i ofiary kościelne. Wosk był ważnym artykułem handlowym (...)

Artykuł pochodzi z gazety "Głos Miechowskiej Wsi" wydanej 3. sierpnia 2013 r. przez Muzeum Ziemi Miechowskiej z dotacji Muzeum Historii Polski w Warszawie w ramach programu Patriotyzm Jutra. Wydanie gazety wraz z artykułami w takiej formie było jedną z atrakcji wystawy pt. "Chłop potęgą jest i basta! 110. rocznica Wystawy Włościańskiej Miechów 1903".

Muzeum Ziemi Miechowskiej

Muzeum Ziemi Miechowskiej

www.muzeum.miechow.pl

ul. Warszawska 1, 32-200 Miechów

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5754

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Ciasteczka lekko miodowe

Pierniczki świąteczne z miodem

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym