Portal Pszczelarski

Korzyści z pszczelnictwa

Źródło obrazka: muzeum.miechow.pl/wloscianska/wp-content/uploads/2013/10/wybieranie_miodu-z_barci_orginal.jpeg

korzyści z pszczelnictwa ul hodowla Patriotyzm Jutra Głos Ziemi Miechowskiej

Treść oryginalna artykułu: "Korzyści z pszczelnictwa"

Pszczelnictwo było pierwotnem zajęciem naszych pradziadów. To też dawniej Rzeczpospolita Polska słynną była z obfitości pasiek, a przez to miodu i wosku. Miód z Polski rozchodził sie po całej Europie i był poszukiwany. Cudzoziemcy nazywali Polskę krajem mlekiem i miodem płynącym. W bardzo odległych czasach, a także już później za królów Piastów, Jagiellonów i później jeszcze, sławną była Polska z wielkiej obfitości miodu przaśnego i pitnego. Jedzono też, miód, leczono się nim, pito go garncami. Miód w Polsce pijali królowie, panowie i chłopi, to też była siła u chłopów, mieszczan i szlachty nie taka, jak dziś! Najlepiej maluje te czasy poniższy wyciąg z książki „Państwo Polskie w XIII wieku"; Ile miodonośnego owadu – pszczół ile! Żaden kraj europejski nie dorównywał w tej mierze okolicom nadbałtyckim. Kwitły tam jakieś szczególnie słodkie kwiaty, pachniały ogromne lasy lipowe, rozkosz pszczół, wywzajemniający się słynnym lipcem.

Wobec takiej roślinności nie potrzebowały pszczoły nadwiślanskie sztuczngo chodowania. Lada wydrążony pień służył za ul, lada bór był pasieką. Całe osady trudniły się wyłącznie pszczelnictwem każdy z takich osadników składał coroczną daninę po 20 baryłek miodu. Uzyskiwano go tyle, że można było nasycić całą Germanje, Brytanje, najodlglejsze grody zachodu. Uchodził też miód, podobnie jak futra kosztowne, za rodzaj monety brzęczącej. Niektóre winy sądowe opłacano przed wiekami miodem. Woskowe krążki, woskowe świece, stanowiły zazwyczaj kary duchowne i ofiary kościelne. Wosk był ważnym artykułem handlowym (...)

Artykuł pochodzi z gazety "Głos Miechowskiej Wsi" wydanej 3. sierpnia 2013 r. przez Muzeum Ziemi Miechowskiej z dotacji Muzeum Historii Polski w Warszawie w ramach programu Patriotyzm Jutra. Wydanie gazety wraz z artykułami w takiej formie było jedną z atrakcji wystawy pt. "Chłop potęgą jest i basta! 110. rocznica Wystawy Włościańskiej Miechów 1903".

Muzeum Ziemi Miechowskiej

Muzeum Ziemi Miechowskiej

www.muzeum.miechow.pl

ul. Warszawska 1, 32-200 Miechów

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6896

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Słodka sałatka z kurczakiem

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Łosoś w musztardzie i miodzie

Marchewka z jabłkiem i miodem

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

Kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną