Portal Pszczelarski

Korzyści z pszczelnictwa

Źródło obrazka: muzeum.miechow.pl/wloscianska/wp-content/uploads/2013/10/wybieranie_miodu-z_barci_orginal.jpeg

korzyści z pszczelnictwa ul hodowla Patriotyzm Jutra Głos Ziemi Miechowskiej

Treść oryginalna artykułu: "Korzyści z pszczelnictwa"

Pszczelnictwo było pierwotnem zajęciem naszych pradziadów. To też dawniej Rzeczpospolita Polska słynną była z obfitości pasiek, a przez to miodu i wosku. Miód z Polski rozchodził sie po całej Europie i był poszukiwany. Cudzoziemcy nazywali Polskę krajem mlekiem i miodem płynącym. W bardzo odległych czasach, a także już później za królów Piastów, Jagiellonów i później jeszcze, sławną była Polska z wielkiej obfitości miodu przaśnego i pitnego. Jedzono też, miód, leczono się nim, pito go garncami. Miód w Polsce pijali królowie, panowie i chłopi, to też była siła u chłopów, mieszczan i szlachty nie taka, jak dziś! Najlepiej maluje te czasy poniższy wyciąg z książki „Państwo Polskie w XIII wieku"; Ile miodonośnego owadu – pszczół ile! Żaden kraj europejski nie dorównywał w tej mierze okolicom nadbałtyckim. Kwitły tam jakieś szczególnie słodkie kwiaty, pachniały ogromne lasy lipowe, rozkosz pszczół, wywzajemniający się słynnym lipcem.

Wobec takiej roślinności nie potrzebowały pszczoły nadwiślanskie sztuczngo chodowania. Lada wydrążony pień służył za ul, lada bór był pasieką. Całe osady trudniły się wyłącznie pszczelnictwem każdy z takich osadników składał coroczną daninę po 20 baryłek miodu. Uzyskiwano go tyle, że można było nasycić całą Germanje, Brytanje, najodlglejsze grody zachodu. Uchodził też miód, podobnie jak futra kosztowne, za rodzaj monety brzęczącej. Niektóre winy sądowe opłacano przed wiekami miodem. Woskowe krążki, woskowe świece, stanowiły zazwyczaj kary duchowne i ofiary kościelne. Wosk był ważnym artykułem handlowym (...)

Artykuł pochodzi z gazety "Głos Miechowskiej Wsi" wydanej 3. sierpnia 2013 r. przez Muzeum Ziemi Miechowskiej z dotacji Muzeum Historii Polski w Warszawie w ramach programu Patriotyzm Jutra. Wydanie gazety wraz z artykułami w takiej formie było jedną z atrakcji wystawy pt. "Chłop potęgą jest i basta! 110. rocznica Wystawy Włościańskiej Miechów 1903".

Muzeum Ziemi Miechowskiej

Muzeum Ziemi Miechowskiej

www.muzeum.miechow.pl

ul. Warszawska 1, 32-200 Miechów

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6410

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

Projekt Bzykająca Przyczepka

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

VIII Agroturystyczne Święto Wina i Miodu Pitnego na Zamku Grodziec - relacja z wydarzenia

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę