Portal Pszczelarski

Lipa japońska – roślina miododajna

Na zdjęciu: lipa. Kwitnienie - lipiec

lipa japońska Tilia japonica roślina miododajna roślina ozdobna pożytki wydajność miodowa wydajność miodowa lipy japońskiej cechy charakterystyczne lipy japońskiej występowanie lipy japońskiej uprawa lipy japońskiej

Lipa japońska – roślina miododajna

Lipa japońska (Tilia japonica) w warunkach naturalnych rośnie w dalekiej Japonii. U nas jest gatunkiem uprawianym ze względu na właściwości ozdobne. Jest dobrą roślina miododajną, która urozmaica pożytek zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym.

Lipa japońska jest drzewem niewysokim, osiągającym wysokość 10-12 metrów. Swoim wyglądem gdy nie kwitnie do złudzenia może przypominać naszą rodzimą lipę drobnolistną. Ma zwartą koronę oraz ostro piłkowane i prawie okrągłe liście, które na czubkach są ostro zakończone. Kwiaty lipy są zebrane w kwiatostany w postaci długich gron. Są jasnożółte, przyciągają pszczoły i inne owady zbierające nektar nie tylko swoim wyglądem, ale też silnym, słodkim zapachem.

Lipa japońska rozpoczyna kwitnienie stosunkowo późno, bo dopiero pod koniec lipca. Kwitnie przez około 2-3 tygodnie, dostarczając pszczołom bardzo dobrego pożytku. Jej wydajność miodowa szacowana jest na 280 kg z jednego hektara. Pyłek lipy japońskiej nie jest natomiast przez pszczoły zbierany. Późne kwitnienie lipy japońskiej jest korzystne dla pszczelarzy, których pasieki umiejscowione są w pobliżu roślin o wczesnym terminie kwitnienia. Dzięki temu można znacznie przedłużyć okres pożytkowy, a co za tym idzie – zwiększyć ilość miodu produkowanego co roku w gospodarstwie pasiecznym.

Lipę drobnolistną można rozmnażać z nasion. Jeśli wysiane zostaną jesienią, to wzejdą już następnej wiosny. Nasiona wysiewać należy w rozsadniku, gdzie spędzają pierwsze dwa lata, dopiero później przesadzane są do szkółki. Młode lipy rosną w takim kierunku, w jakim chcą, najczęściej niezbyt prosto. Dlatego, gdy sadzonki dobrze przyjmą się w glebie, są przycinane tuż przy ziemi, co powoduje mocny i prosty późniejszy wzrost. Zanim lipa japońska wyrośnie na duże i mocne drzewo, wymaga wielu lat pielęgnacji i starań. Jednak naprawdę warto dla wzrostu jakości pożytków pszczelich.

Opracowano na podstawie: 
Bolesław Jabłoński, Ogródek pszczelarski, Oddział Pszczelnictwa ISK, Puławy 2003, s. 44-45

Powiązane artykuły:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 13524

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Sos malinowo-miodowy

Kaczka z pieczarkami i miodem

Marlenka - ciasto z miodem

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

XV Spotkanie Pszczelarzy Śląskich na Trutowisku w Murckach

Antoni Rybakiewicz - wywiad z pszczelarzem

Pasieka miejska w Piotrkowie Trybunalskim 2017

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową