Portal Pszczelarski

Lipa japońska – roślina miododajna

Na zdjęciu: lipa. Kwitnienie - lipiec

lipa japońska Tilia japonica roślina miododajna roślina ozdobna pożytki wydajność miodowa wydajność miodowa lipy japońskiej cechy charakterystyczne lipy japońskiej występowanie lipy japońskiej uprawa lipy japońskiej

Lipa japońska – roślina miododajna

Lipa japońska (Tilia japonica) w warunkach naturalnych rośnie w dalekiej Japonii. U nas jest gatunkiem uprawianym ze względu na właściwości ozdobne. Jest dobrą roślina miododajną, która urozmaica pożytek zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym.

Lipa japońska jest drzewem niewysokim, osiągającym wysokość 10-12 metrów. Swoim wyglądem gdy nie kwitnie do złudzenia może przypominać naszą rodzimą lipę drobnolistną. Ma zwartą koronę oraz ostro piłkowane i prawie okrągłe liście, które na czubkach są ostro zakończone. Kwiaty lipy są zebrane w kwiatostany w postaci długich gron. Są jasnożółte, przyciągają pszczoły i inne owady zbierające nektar nie tylko swoim wyglądem, ale też silnym, słodkim zapachem.

Lipa japońska rozpoczyna kwitnienie stosunkowo późno, bo dopiero pod koniec lipca. Kwitnie przez około 2-3 tygodnie, dostarczając pszczołom bardzo dobrego pożytku. Jej wydajność miodowa szacowana jest na 280 kg z jednego hektara. Pyłek lipy japońskiej nie jest natomiast przez pszczoły zbierany. Późne kwitnienie lipy japońskiej jest korzystne dla pszczelarzy, których pasieki umiejscowione są w pobliżu roślin o wczesnym terminie kwitnienia. Dzięki temu można znacznie przedłużyć okres pożytkowy, a co za tym idzie – zwiększyć ilość miodu produkowanego co roku w gospodarstwie pasiecznym.

Lipę drobnolistną można rozmnażać z nasion. Jeśli wysiane zostaną jesienią, to wzejdą już następnej wiosny. Nasiona wysiewać należy w rozsadniku, gdzie spędzają pierwsze dwa lata, dopiero później przesadzane są do szkółki. Młode lipy rosną w takim kierunku, w jakim chcą, najczęściej niezbyt prosto. Dlatego, gdy sadzonki dobrze przyjmą się w glebie, są przycinane tuż przy ziemi, co powoduje mocny i prosty późniejszy wzrost. Zanim lipa japońska wyrośnie na duże i mocne drzewo, wymaga wielu lat pielęgnacji i starań. Jednak naprawdę warto dla wzrostu jakości pożytków pszczelich.

Opracowano na podstawie: 
Bolesław Jabłoński, Ogródek pszczelarski, Oddział Pszczelnictwa ISK, Puławy 2003, s. 44-45

Powiązane artykuły:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 17071

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

Gniazdka z ciasta kataifi z miodem

Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.