Portal Pszczelarski

Mity i Rzeczywistość XXI wieku - Żywność Genetycznie Modyfikowana GMO - Wykładowcy

Na obrazku: fragment banera promujący wydarzenie pn. IV Konferencja Naukowa - Mity i Rzeczywistość XXI wieku - Żywność Genetycznie Modyfikowana GMO Źródło: gmo.org.pl

wydarzenie pszczelarskie konferencja pszczelarska listopad 2015 2015 Warszawa Konferencja Naukowa - Mity i Rzeczywistość XXI wieku - Żywność Genetycznie Modyfikowana GMO

Szanowni Państwo,

IV Konferencja Naukowa z cyklu "Mity i Rzeczywistość XXI wieku - Żywność Genetycznie Modyfikowana GMO" odbędzie się 7 listopada w Centrum Konferencyjnym Hotelu Lord w Warszawie.

Czwarta odsłona konferencji z pewnością dostarczy wielu rzeczowych informacji na temat genetycznie modyfikacji żywności i jej wpływu na nasze życie i zdrowie. Zadbaliśmy o to, aby zaproszeni przez nas Wykładowcy pochodzili z różnych środowisk i prezentowali niekiedy skrajnie różne podejście do problemu genetycznych modyfikacji żywności. Tylko w ten sposób możemy spojrzeć na GMO obiektywnie i zmierzyć się z jednym z najczęściej komentowanych tematów z dziedziny biotechnologii na drodze konstruktywnej dyskusji.

Z dumą prezentujemy listę znanych i cenionych Wykładowców, którzy podczas Konferencji zaprezentują nam swoje wystąpienia:

Kilka słów o biogospodarce - prof. dr hab. Andrzej K. Kononowicz
Prezes Polskiej Federacji Biotechnologii, Kierownik Katedry Genetyki Ogólnej, Biologii Molekularnej i Biotechnologii Roślin Wydział Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego. Członek Prezydium Komitetu Biotechnologii Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu

Co Polacy wiedzą o GMO? - prof. dr hab. Tomasz Twardowski
Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Bezpieczeństwo żywnościowe i bezpieczeństwo żywności, a GMO - prof. dr hab. inż. Antoni S. Pluta
Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Zastrzeżenia zdrowotne i błędy w badaniach podważających bezpieczeństwo konsumpcji GMO - dr hab. Marcin Filipecki
Katedra Genetyki Hodowli i Biotechnologii Roślin Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Rośliny GMO realne i potencjalne zagrożenie - Anna Szmelcer
Przewodnicząca Stowarzyszenia Polska Wolna od GMO, Mikrobiolog, absolwentka Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Śląskiego Uniwersytetu Medycznego

GMO wykorzystywane w produkcji leków - prof. dr hab. Piotr Stępień
Instytut Genetyki i Biotechnologii Uniwersytetu Warszawskiego

Wpływ roślin GMO na organizmy nie docelowe - prof. dr hab. Zbigniew Dąbrowski
Katedra Entomologii Stosowanej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Społeczne, ekonomiczne i środowiskowe skutki wykorzystywania w rolnictwie organizmów modyfikowanych genetycznie - prof. dr hab. inż. Leszek Woźniak
Kierownik Katedry Przedsiębiorczości, Zarządzania i Ekoinnowacyjności Politechniki Rzeszowskiej

GMO a bakterie - po co , na co i dlaczego? - dr Aleksandra Ziembińska-Buczyńska
Katedra Biotechnologii Środowiskowej Politechniki Śląskiej

Lista Wykładowców może jeszcze powiększyć się o kolejne nazwiska. Szczegółowy program Konferencji jest dostępny na oficjalnej stronie wydarzenia, na której pojawiają się również najświeższe informacje z Polski i świata dotyczące GMO.

Każdy z uczestników Konferencji otrzyma katalog pokonferencyjny zawierający multimedialne prezentacje oraz upominki od partnerów wydarzenia.

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w Konferencji.

Rejestracja na konferencję znajduje się tutaj: http://gmo.org.pl/2015/rejestracja/

Zobacz również:

IV Konferencja Naukowa - Mity i Rzeczywistość XXI wieku - Żywność Genetycznie Modyfikowana GMO (opis wydarzenia)

Mity i Rzeczywistość XXI wieku - Żywność Genetycznie Modyfikowana GMO - prof. dr hab. Jan Narkiewicz-Jodko



Liczba wyświetleń artykułu: 2763

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Spalona pasieka we Wrocławiu 2017

Kradzież 3 uli w okolicach Tyńca 2017

1620 lat temu zmarł św. Ambroży - patron pszczelarzy

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie