Portal Pszczelarski

IV Konferencja Naukowa - Mity i Rzeczywistość XXI wieku - Żywność Genetycznie Modyfikowana GMO

Na obrazku: fragment banera promujący wydarzenie pn. IV Konferencja Naukowa - Mity i Rzeczywistość XXI wieku - Żywność Genetycznie Modyfikowana GMO Źródło: gmo.org.pl

wydarzenie pszczelarskie konferencja pszczelarska listopad 2015 2015 Warszawa Konferencja Naukowa - Mity i Rzeczywistość XXI wieku - Żywność Genetycznie Modyfikowana GMO

IV Konferencja Naukowa - Mity i Rzeczywistość XXI wieku - Żywność Genetycznie Modyfikowana GMO

IV Konferencja Naukowa w cyklu: "Mity i Rzeczywistość XXI wieku - Żywność Genetycznie Modyfikowana GMO" odbędzie się w dniu 7 listopada 2015 roku w Warszawie. W trakcie jej trwania zaproszeni eksperci przedstawią najnowsze osiągnięcia naukowe i tematy z zakresu ustawy o GMO, zarządzania biogospodarką w Unii Europejskiej, GMO i jakości żywności spożywanej przez człowieka. Wśród tematów pojawia się też akcent dotyczący pszczelarstwa!

Program IV Konferencji Naukowej z cyklu Mity i Rzeczywistość XXI wieku - Żywność Genetycznie Modyfikowana GMO:

7 listopada 2015 r. (sobota)

9:00 - 9:30 - Rejestracja uczestników

9:30 - 10:00 - Oficjalne otwarcie konferencji połączone z wystąpieniami zaproszonych Gości Honorowych (Barbary Jaworskiej-Łuczak, Wiceprezes ds. Produktów Biobójczych Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych oraz prof. dr hab. Andrzeja L. Kononowicza, Prezes Polskiej Federacji Biotechnologii)

10:00 - 10:20 - prof. dr hab. Adrzej K. Kononowicz - Kilka słów o biogospodarce

10:20 - 10:40 - prof. dr hab. Tomasz Twardowski - Co Polacy wiedzą o GMO?

10:40 - 11:00 - prof. dr hab. inż. Antoni S. Pluta - Bezpieczeństwo żywnościowe i bezpieczeństwo żywności, a GMO

11:00 - 11:40 - Anna Szmelcer - Rośliny GM realne i potencjalne zagrożenia

11:40 - 12:00 - Przerwa kawowa

12:00 - 12:20 - prof. dr hab. Piotr Stępień - GMO wykorzystywane w produkcji leków

12:20 - 12:40 - Barbara Jaworska-Łuczak - Specyfika rejestracji produktów leczniczych i biobójczych opartych na GMO w świetle atualnych przepisów

12:40 - 13:00 - prof. dr hab. Zbigniew Dąbrowski - Wpływ roślin GM na organizmy niedocelowe

13:00 - 13:20 - prof. dr hab. inż. Leszek Woźniak - Społeczne, ekonomiczne i środowiskowe skutki wykorzystywania w rolnictwie organizmów modyfikowanych genetycznie

13:20 - 13:40 - Przerwa kawowa

13:40 - 14:00 - inż. Tadeusz Szymańczak - Poglądy rolników o zdrowotności kukurydzy zmodyfikowanej genetycznie

14:00 - 14:20 - prof. dr hab. Jan Narkiewicz-Jodko - Wpływ GMO na bioróżnorodność i pszczoły

14:20 - 14:40 - dr Aleksandra Ziembińska-Buczyńska - GMO a bakterie - po co, na co i dlaczego?

14:40 - 15:40 - Obiad

15:40 - 16:00 - Paweł Połanecki - Żywność GMO vs Żywność ekologiczna i "bio"

16:00 - 16:20 - dr Roman Warzecha - Koegzystencja kukurydzy genetycznie zmodyfikowanej, konwencjonalnej i ekologicznej

16:20 - 16:40 - prof. dr hab. inż. Magdalena Jaworska - TBA

16:40 - 17:00 - Dyskusja z udziałem zaproszonych Gości, Delegatów i Przedstawicieli Mediów

17:00 - 17:20 - Oficjalne zakończenie 

 

Koszt uczestnictwa w konferencji:

- Przedstawiciele podmiotów prowadzących działalność gospodarczą (sektor państwowy i prywatny) - 600,00 zł

- Lekarze prowadzący indywidualne praktyki lekarskie, przedstawiciele NZOZ, prywatne i państwowe uczelnie wyższe, prywatne szpitale, przedstawiciele szpitali, publicznych zakładów opieki zdrowotnej - 300,00 zł

- Sektor pozarządowy - fundacje, organizacje społeczne, stowarzyszenia, towarzystwa naukowe - 300,00 zł 

- Inni - 350,00 zł 

- Studenci i doktoranci - 150,00 zł

Opłata rejestracyjna obejmuje uczestnictwo w konferencji, materiały konferencyjne, katalog pokonferencyjny z prezentacjami wykładowców, catering (lunch i przerwy kawowe).

Opłat należy dokonywać na konto Bank PKO BP: 43 1020 1169 0000 8502 0192 1311 najpóźniej do 7 listopada 2015 r.

Do wyżej wymienionych opłat należy doliczyć 23 % VAT.

 

Rejestracja na konferencję:

Biuro konferencji:

tel. (22) 243 17 73
kom. 668 883 317
e-mail: biuro@gmo.org.pl

Miejsce konferencji:

Centrum Konferencyjne Hotelu Lord
Aleja Krakowska 218,
02-219 Warszawa

Zobacz również:

Mity i Rzeczywistość XXI wieku - Żywność Genetycznie Modyfikowana GMO - Wykładowcy

Mity i Rzeczywistość XXI wieku - Żywność Genetycznie Modyfikowana GMO - prof. dr hab. Jan Narkiewicz-Jodko

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2473

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem