Portal Pszczelarski

Historia pszczelarstwa w kilku słowach

Ludwik Szopiński, prezes Jutrzeki z synami. Źródło zdjęcia: muzeum.miechow.pl/wloscianska/wp-content/uploads/2013/10/ludwik_szopinski_prezes_jutrzenki_z_synami_orginal.jpg

historia pszczelarstwa apis adamitica pszczoła Adamowa Buttel-Repen Hir Wystawa Włościańska Głos Miechowskiej Wsi Patriotyzm Jutra

Treść oryginalna artykułu: "O historii słów kilka"

Pszczoły już istniały w czasach pierwotnych. W stanie skamieniałym znalezione były w złożach kamiennych nad Bałtyckiem morzem i w Szwajcarji, co jest dowodem istnienia pszczół w trzeciorzędnej epoce.

Przyrodnicy Buttel-Repen i Hir, tych przodków rodu pszczelego nazwali pszczołą Adamową (Apis Adamitica). Bezwątpienia miód pszczół, był ważnym życiowym produktem prapraojców. Lecz wtedy człowiek nie hodował pszczół; żyły one w dzikim stanie i gdy je znalazł – niszczył ogniem i zabierał miód.

Mimo to, pszczół były tak duże gromady, że nie zniszczono ich i przetrwały one do czasów dzisiejszych, przechodząc różne stadja rozwoju, w zależności od warunków klimatycznych i florystycznych.

Gdyby nie to, że pszczoły boleśnie żądlą, broniąc zapasów i rodziny, to z pewnością nie pozostałby z nich żaden ślad na ziemi – tak, jak z wielu pożytecznych stworzeń.

Już w starożytności ceniono miód i opiekowano się pszczołami (w Egipcie, Rzymie i Grecji).

Przed 4.000 lat Egipcjanie, uznawali pszczołę za symbol przemysłu. Przed 2 000 lat mędrzec grecki Arystoteles (urodzony w roku 384 przed Chrystusem), szczegółowo opisał pszczoły; chociaż przyznać należy, że niektóre jego zapatrywania okazały się błędnemi w porównaniu z tegoczesnemi odkryciami, n. p. Arystoteles pisał, że rój pszczół ma króla wydającego rozkazy, uważał za niego matkę.

Okazuje się jednak, że rodzina pszczela nie jest monarchistyczną, nie jest też komunistyczną, jak dowodzą pszczelarze rosyjscy i prof. Gródecki z Krakowa; rodzina pszczela, jest raczej patryarchalną. (...)

Artykuł pochodzi z gazety "Głos Miechowskiej Wsi" wydanej 3. sierpnia 2013 r. przez Muzeum Ziemi Miechowskiej z dotacji Muzeum Historii Polski w Warszawie w ramach programu Patriotyzm Jutra. Wydanie gazety wraz z artykułami w takiej formie było jedną z atrakcji wystawy pt. "Chłop potęgą jest i basta! 110. rocznica Wystawy Włościańskiej Miechów 1903".

Muzeum Ziemi Miechowskiej

Muzeum Ziemi Miechowskiej

www.muzeum.miechow.pl

ul. Warszawska 1, 32-200 Miechów

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5222

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

Konferencja Pszczelarska: Gospodarka Pasieczna i Wychów Matek w sezonie 2015

Projekt Bzykająca Przyczepka

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka z kalafiora z miodem

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Ogórki z miodem