Portal Pszczelarski

Spalone hotele dla dzikich zapylaczy i stanowisko Greenpeace

Na zdjęciu: nowe i spalone hotele dla dzikich zapylaczy. Źródło zdjęcia: https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t31.0-8/s2048x2048/10995610_10153141486899790_2833279072202580687_o.jpg Źródło informacji: facebook.com/greenpeacepl

Greenpeace Adoptuj Pszczołę hotel dla pszczół Warszawa Fort Bema

Greenpeace, w ramach akcji Adoptuj pszczołę, postawił 100 hoteli dla owadów zapylających w różnych częściach Polski. Jeden z nich stanął 30 maja 2015 r. w Warszawie, na Fortach Bema. Niecały miesiąc później ktoś podpalił go, pomimo że najpradopodobniej był zamieszkany przez dzikie zapylacze.

Dzięki opiekunce hotelu, wolontariuszom Greenpeace oraz mieszkańcom Bemowa poruszonym tym faktem, 18 lipca 2015 r. postawiono nowy hotel w miejsce spalonego. Niestety cztery dni później, hotel dla owadów zapylających ponownie został spalony. 

Greenpeace zapowiedział, że nie podda się. Powstanie kolejny hotel i w razie kolejnego podpalenia, zostanie jeszcze raz odbudowany. I tak do skutku. 

Zobacz również:

Adoptuj pszczołę - wszystko o akcji Greenpeace 

Akcja "Adoptuj Pszczołę" zakończona sukcesem 

Adoptuj pszczołę 2 - wszystko o akcji Greenpeace

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4197

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2015-07-25 20:09:21

Ludzie potrafią być bezmyślni! Co im takie domki przeszkadzały?

marcin 2015-08-18 18:46:28

Mamy informację, że Greenpeace, zgodnie z zapowiedzią, odbudował hotel dla dzikich zapylaczy!



  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Ogórki z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie