Portal Pszczelarski

Spalone hotele dla dzikich zapylaczy i stanowisko Greenpeace

Na zdjęciu: nowe i spalone hotele dla dzikich zapylaczy. Źródło zdjęcia: https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t31.0-8/s2048x2048/10995610_10153141486899790_2833279072202580687_o.jpg Źródło informacji: facebook.com/greenpeacepl

Greenpeace Adoptuj Pszczołę hotel dla pszczół Warszawa Fort Bema

Greenpeace, w ramach akcji Adoptuj pszczołę, postawił 100 hoteli dla owadów zapylających w różnych częściach Polski. Jeden z nich stanął 30 maja 2015 r. w Warszawie, na Fortach Bema. Niecały miesiąc później ktoś podpalił go, pomimo że najpradopodobniej był zamieszkany przez dzikie zapylacze.

Dzięki opiekunce hotelu, wolontariuszom Greenpeace oraz mieszkańcom Bemowa poruszonym tym faktem, 18 lipca 2015 r. postawiono nowy hotel w miejsce spalonego. Niestety cztery dni później, hotel dla owadów zapylających ponownie został spalony. 

Greenpeace zapowiedział, że nie podda się. Powstanie kolejny hotel i w razie kolejnego podpalenia, zostanie jeszcze raz odbudowany. I tak do skutku. 

Zobacz również:

Adoptuj pszczołę - wszystko o akcji Greenpeace 

Akcja "Adoptuj Pszczołę" zakończona sukcesem 

Adoptuj pszczołę 2 - wszystko o akcji Greenpeace

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4450

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2015-07-25 20:09:21

Ludzie potrafią być bezmyślni! Co im takie domki przeszkadzały?

marcin 2015-08-18 18:46:28

Mamy informację, że Greenpeace, zgodnie z zapowiedzią, odbudował hotel dla dzikich zapylaczy!

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Różowe stringi z miodem

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Chleb na owsiance z miodem

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Kontrola jakości miodu

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

O co chodzi w BeePower!?

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski