Portal Pszczelarski

Spalone hotele dla dzikich zapylaczy i stanowisko Greenpeace

Na zdjęciu: nowe i spalone hotele dla dzikich zapylaczy. Źródło zdjęcia: https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t31.0-8/s2048x2048/10995610_10153141486899790_2833279072202580687_o.jpg Źródło informacji: facebook.com/greenpeacepl

Greenpeace Adoptuj Pszczołę hotel dla pszczół Warszawa Fort Bema

Greenpeace, w ramach akcji Adoptuj pszczołę, postawił 100 hoteli dla owadów zapylających w różnych częściach Polski. Jeden z nich stanął 30 maja 2015 r. w Warszawie, na Fortach Bema. Niecały miesiąc później ktoś podpalił go, pomimo że najpradopodobniej był zamieszkany przez dzikie zapylacze.

Dzięki opiekunce hotelu, wolontariuszom Greenpeace oraz mieszkańcom Bemowa poruszonym tym faktem, 18 lipca 2015 r. postawiono nowy hotel w miejsce spalonego. Niestety cztery dni później, hotel dla owadów zapylających ponownie został spalony. 

Greenpeace zapowiedział, że nie podda się. Powstanie kolejny hotel i w razie kolejnego podpalenia, zostanie jeszcze raz odbudowany. I tak do skutku. 

Zobacz również:

Adoptuj pszczołę - wszystko o akcji Greenpeace 

Akcja "Adoptuj Pszczołę" zakończona sukcesem 

Adoptuj pszczołę 2 - wszystko o akcji Greenpeace

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4316

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2015-07-25 20:09:21

Ludzie potrafią być bezmyślni! Co im takie domki przeszkadzały?

marcin 2015-08-18 18:46:28

Mamy informację, że Greenpeace, zgodnie z zapowiedzią, odbudował hotel dla dzikich zapylaczy!



  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Kaczka po mazursku

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Marchewka z jabłkiem i miodem

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.