Portal Pszczelarski

Ogrody ekologiczne stwarzają przyjazne warunki dla ptaków i owadów. Sztuczne nawożenie jest ograniczone do minimum

Na zdjęciu: Małgorzata Brudnicka-Szprot, architekt krajobrazu w firmie LandAR Architektura Krajobrazu. Źródło zdjęcia i informacji. LIFESTYLE.Newseria.pl (10.07.2015 r.)

pszczelarstwo w Polsce Newseria Małgorzata Brudnicka-Szprot ogrody ekologiczne

Przydomowe ogrody mogą nie tylko zachwycać estetyką, lecz także być przyjazne środowisku. Obie kwestie nie powinny się wykluczać, tylko uzupełniać. Architekci krajobrazu radzą, by przede wszystkim wybierać takie krzewy i rośliny, które będą dawać pożywienie i schronienie ptakom i owadom. Warto też nawadniać ogród deszczówką i oświetlać lampami solarnymi.  

– Dobierając gatunki roślin do ogrodu, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę przede wszystkim na siedlisko, dlatego że dobór roślin w zgodzie z ich siedliskiem wiąże się nie tylko z tym, że będziemy je mniej pielęgnować, bo będą mniej chorować, a co za tym idzie – będzie można je rzadziej nawozić, ale także dobrze będą się czuły się sobą, będą bardzo atrakcyjnie wyglądały i cieszyły nasze oko – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Małgorzata Brudnicka-Szprot, architekt krajobrazu LandAR Architektura Krajobrazu.

Architekci krajobrazu namawiają, by wybierać takie rośliny, krzewy i drzewa, które są przyjazne dla owadów i ptaków – dają im schronienie i są źródłem pożywienia.

– Takim krzewem jest np. kalina koralowa. To dosyć wysoki krzew, który bardzo obficie kwitnie. Jest pożywieniem np. dla chronionego gatunku motyla przeplatki. Polecam do nasadzeń również rośliny, które naturalnie występują we florze Polski, tzw. rośliny rodzime, np. głóg pospolity. Jest to roślina, która bardzo obficie owocuje, dając pożywienie ptakom, a jej gęsta korona jest też dla nich idealnym siedliskiem – tłumaczy Małgorzata Brudnicka-Szprot.

Ekolodzy apelują, w Polsce z każdą sekundą ubywa 105 pszczół. Owady masowo wymierają w wyniku chemizacji rolnictwa i ogrodów. To ogromna strata, bo pszczoły nie tylko produkują miód, lecz także zapylają dużą część roślin uprawnych. Architekci krajobrazu namawiają więc, by stwarzać idealne warunki dla tych niezwykle pożytecznych owadów.

– Możemy dobierać rośliny nie tylko ze względu na ich walory estetyczne, lecz także ze względu na walory ekologiczne. Pszczołom przecież bardzo wiele zawdzięczamy, to one zapylają rośliny, to dzięki nim nasze plony są bardziej obfite, a przecież nie ma nic przyjemniejszego niż kosztowanie owoców z własnego sadu – przekonuje Małgorzata Brudnicka-Szprot.

Ekologiczna uprawa ogrodu to ograniczenie sztucznego nawożenia, oświetlenie z wykorzystaniem lamp solarnych, które energię czerpią z naturalnych promieni słonecznych, oraz umiejętne gospodarowanie wodą.

– Możemy na przykład zbierać wodę opadową z dachu. Deszczówka to miękka woda, która idealnie nadaje się do nawadniania roślin. Możemy zastosować system pomp, np. w takim zbiorniku, który zbiera tę deszczówkę, i wykorzystywać tę wodę do automatycznego nawadniania roślin lub robić to własnoręcznie – mówi Małgorzata Brudnicka-Szprot.

Dobrym rozwiązaniem jest również założenie własnego kompostownika, który będzie źródłem naturalnego nawozu.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2162

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2015-07-10 20:16:21

W pierwszej kolejności o ekologiczne ogrody powinny zabiegać władze miast, zwłaszcza tych dużych...

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Biały miód leśny z Mount Oku

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ser twarogowy z miodem i orzechami