Portal Pszczelarski

Korkowiec amurski – roślina miododajna

Na zdjęciach: Korkowiec amurski (Phellodendron amurense Rupr.). Źródła zdjęć: war.wikipedia.org/wiki/Phellodendron_amurense#/media/File:Phellodendron_amurense_Morton.jpg i be-x-old.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BC%D1%96%D1%82_%D0%B0%D0%BC%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D1%96#/media/File:Phellodendron_amurense0.jpg Autorzy zdjęć: B

korkowiec amurski Phellodendron amurense Rupr. roślina miododajna roślina pyłkodajna roślina ozdobna pożytki wydajność miodowa wydajność pyłkowa wydajność miodowa korkowca amurskiego wydajność pyłkowa korkowca amurskiego cechy charakterystyczne korkowca amurskiego występowanie korkowca amurskiego uprawa korkowca amurskiego

Korkowiec amurski – roślina miododajna

Korkowiec amurski (Phellodendron amurense Rupr.) pod względem wielości zastosowań naprawdę robi wrażenie. Z jego drewna wykonuje się meble, z łyka – produkuje barwnik, a charakterystyczny, orzeźwiający zapach działa odstraszająco na komary. Korkowiec amurski jest przy tym bardzo piękną roślina ozdobą i ma wysokie właściwości miododajne.

Korkowiec amurski w warunkach naturalnych występuje w dalekiej Azji, między innymi w Chinach i Mandżurii. Jednak w naszych warunkach również radzi sobie zaskakująco dobrze. Im starsze drzewo, tym bardziej staje się odporne na złe warunki atmosferyczne. Drzewo może dorastać nawet do 15 metrów, dzięki czemu nie tylko świetnie się prezentuje, ale też daje cień w upalne dni. Ma spłaszczoną, nisko osadzoną koronę, jest więc chętnie oblatywane przez owady zbierające pyłek i nektar. Kora drzewa jest jasnoszara i mocno popękana. Liście są pierzaste, a po zerwaniu i roztarciu w rękach wydzielają zapach terpentyny.

Kwiaty korkowca amurskiego są rozdzielnopłciowe, czyli na jednym drzewie są kwiaty męskie i żeńskie. Kwitną w kolorze żółto-zielonym. Owoce w formie czarnego pestkowca mogą utrzymywać się na drzewie nawet do kolejnej wiosny. Korkowiec amurski kwitnie najczęściej w czerwcu, natomiast owocuje co drugi rok. Wydajność miodowa drzewa to 50-80 kg z hektara pożytku, wydajność pyłkowa jest natomiast bardzo duża.

Korkowiec amurski jest doskonałą roślina miododajną, którą pszczelarze coraz chętniej sadzą w pobliżu swoich pasiek. Drzewo rośnie bardzo szybko, a przy dobrych warunkach może przeżyć nawet 300 lat. To doskonały sposób na zadbanie o dobre pożytki pszczele dla kolejnych pokoleń pszczelarzy, którzy na pewno będą borykać się z problemami związanymi z ilością pożytków. Korkowiec amurski można wyhodować z nasion wydobytych bezpośrednio z owoców. Nasiona wschodzą najpierw na rozsadniku, a gdy powstaną z nich siewki, umieszcza się je bezpośrednio do gruntu. Można też kupić gotową sadzonkę korkowca amurskiego w szkółce drzewnej, co zaoszczędzi sporej ilości pracy tym pszczelarzom, którzy nie do końca czują się ogrodnikami.

Opracowano na podstawie:
Bolesław Jabłoński, Ogródek pszczelarski, Oddział Pszczelnictwa ISK, Puławy 2003, s. 43-44

Zobacz również:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 20119

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ogórki z miodem

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Tofu smażone w ziołach z miodem

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Ryż cytrynowy z miodem

Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)