Portal Pszczelarski

Gorczyca biała – roślina miododajna

Na zdjęciach: Gorczyca biała (Sinapis alba L.). Źródła zdjęć: pl.wikipedia.org/wiki/Plik:ImageMoutarde1.jpg i bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8F%D0%BB_%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BF#/media/File:DSCN3401.JPG Autorzy zdjęć: Rasbak i Abrahami

gorczyca biała Sinapis alba L. roślina miododajna pożytki wydajność miodowa wydajność miodowa gorczycy białej cechy charakterystyczne gorczycy białej występowanie gorczycy białej uprawa gorczycy białej

Gorczyca biała – roślina miododajna

Gorczyca biała (Sinapis alba L.) jest roślina kapustowatą, którą z powodzeniem można uprawiać na całym świecie. Jest uprawiana ze względu na swoje wartości prozdrowotne i kulinarne, jednak warto ją mieć także niedaleko pasieki. Jest dobrą roślina miododajną, którą pszczoły oblatują bardzo chętnie.

Gorczyca biała uprawiania jest przede wszystkim dlatego, że w jej nasionach znajduje się olej, który używany jest do przyprawiania konserw oraz do wytwarzania musztardy. Jest to roślina jednoroczna, która dorasta do 50-70 cm wysokości. Jej łodyga jest prosta, pod koniec mocno rozgałęziona i pokryta liśćmi pierzastodzielonymi. Ma niewielkie, mocno żółte kwiaty, które przyciągają pszczoły nie tylko wyglądem, ale tez intensywnym zapachem. Gorczyca biała kwitnie od końca maja aż do sierpnia, zapewnia więc pszczołom długotrwały i obfity pożytek. Korzystają z niego nie tylko pszczoły, ale też inne owady, które żywią się pyłkiem.

Gorczyca biała nie ma dużych wymagań glebowych, rośnie równie dobrze na glebach żyznych i wilgotnych, jak i na słabych, niezbyt bogatych w składniki odżywcze. W naszych warunkach klimatycznych radzi sobie świetnie – wystarczy, że raz na jakiś czas popada deszcz, a gorczyca biała będzie wegetowała i kwitła w całej okazałości. Gorczyca biała kwitnie przede wszystkim w czerwcu. Wydajność miodowa gorczycy białej to około 250-350 kilogramów z jednego hektara pożytków. Bardzo duża jest też wydajność pyłkowa – około 150-350 kilogramów z jednego hektara.

Najlepsze efekty daje uprawa gorczycy białej na glebach bogatych w azot lub dodatkowo w niego wzbogacanych. Świetnie się czuje w pełnym słońcu, jeśli ma odpowiednio dużo przestrzeni do wzrastania. Jeśli pszczelarz ma odpowiednio dużo miejsca, gorczycę białą powinien wysiewać w ilości około 8-12 kilogramów nasion na jednym hektarze. Wysiewanie gorczycy białej jako rośliny miododajnej jest dużo bardziej opłacalne niż jakiejkolwiek innej rośliny. Nasiona nie są drogie, a wydajność miodowa z hektara naprawdę spora.

Opracowano na podstawie:
Bolesław Jabłoński, Ogródek pszczelarski, Oddział Pszczelnictwa ISK, Puławy 2003, s. 15-16

Zobacz również:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 38064

Komentarze z forum pszczelarskiego

zima2014.49 2016-06-12 22:36:52

Witam Was Hodowcy jestem początkującym hodowcą pszczół,mam jeszcze zbyt za mało wiedzy na temat hodowli pszczół a takie fachowe porady Pani Anny są dla mnie bardzo pomocne za co bardzo dziękuję Władek.

marcin 2016-06-14 17:33:48

Dziękuję w imieniu Pani Anny i innych autorów publikacji na Portalu Pszczelarskiego!



  Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 2.

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasteczka lekko miodowe

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie