Portal Pszczelarski

Linia pszczół M: Asta

Na obrazku: Linia pszczół M: Asta. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła środkowo-europejska M Asta Asta

Linia pszczół M: Asta

Linia pszczół M Asta była selekcjonowana najdłużej ze wszystkich pszczół środkowoeuropejskich. Jej hodowla rozpoczęła się w 1937 roku. W systemie hodowli zachowawczej znajduje się na terenie powiatów: piotrkowskiego i radomszczańskiego. To linia pszczół świetnie przystosowanych do trudnych warunków.

Rejony występowania pszczół linii M Asta pokrywają się z terenami trudnymi, często wyrobiskami po wydobywaniu węgla. Rośliny na takich obszarach są sadzone i wysiewane po to, by rekultywować teren. Potrzebują jednak silnych i odpornych zapylaczy – a takimi są właśnie pszczoły linii M Asta. Są one wytrzymałe i długowieczne, bardzo dobrze znoszą zimowlę, wykazują dynamiczny rozwój wiosenny i szybki powrót do pełnej siły rodziny. Pszczoły tej linii mają również tendencję do cichej wymiany matek, są odporne na choroby i produkują bardzo duże ilości wosku. Mają sporo zalet, dlatego chętnie są wybierane na terenach ubogich w pożytki.

Pszczoły linii M Asta wykorzystują wszystkie pożytki, zarówno nektarowe, jak i spadziowe. Najlepsze zbiory miodu dotyczą pożytków rzepakowych, akacjowych i gryczanych. Pszczoły na co dzień są spokojne i bardzo dbają o czystość w ulu. Na plastrze są mocno rozbiegane. Gromadzą sporo pyłku, często przechodzą do kolejnych korpusów i nadstawek. Jednak przy kiepskiej pogodzie lub gdy nie ma pożytku, mogą stać się agresywne i nerwowe. Wtedy też może pojawić się nastrój rojowy i skłonność do rabunków. Pszczoły linii M Asta gromadzą bardzo dużo pyłku, szybko odbudowują węzę i bardzo chętnie zabudowują wszelkie wolne przestrzenie.

Podczas przeglądu gniazda charakterystycznym zachowaniem pszczół linii M Asta jest schodzenie z ramek na dennicę. Niektóre robotnice zrywają się w tym czasie do lotu. Bez odpowiedniej dawki dymu praca przy ulu może być trudna. Kolejną charakterystyczną cechą pszczół tej linii jest nieograniczanie matek w czerwieniu.

Opracowano na podstawie: 
Maria Jaszczyńska, Ochrona zasobów genetycznych pszczół rasy środkowoeuropejskiej, „Wiadomości Zootechniczne” nr 4, 2006, s. 58

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8443

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Puszysty omlet z bananami

Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.